Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ-formand efter ny EU-dom: Det er arbejdsgivernes ansvar, at arbejdstiden ikke løber løbsk

Alle virksomheder skal kunne dokumentere medarbejdernes arbejdstid. Det slog en EU-dom fast tirsdag. Det styrker medarbejdernes rettigheder og kan være med til at sætte en stopper for det grænseløse arbejde, mener DJ’s formand Lars Werge.

Lars Werge om valget 2019

Benita Marcussen

EU's medlemslande skal fremover sikre sig, at alle de virksomheder, som holder til i landene, har et system til at registrere medarbejdernes arbejdstid, og at medarbejderne ikke arbejder for meget. Det sker for at sikre arbejdstagernes rettigheder, som de er beskrevet i EU’s arbejdstidsdirektiv.

DJ’s formand Lars Werge mener, at dommen kan være et godt skridt på vejen til at løse problemerne med stress og overarbejde, som er udpræget i medie- og kommunikationsbranchen.

"Set med fagforeningsbriller er det en vigtig dom, fordi den adresserer det ansvar, virksomhederne har for medarbejdernes arbejdstid, og kræver klar dokumentation af, hvor meget den enkelte arbejder", siger Lars Werge og fortsætter:

"Det er vores erfaring i DJ, at diskussionerne om overarbejde og stress ofte strander på, at der ikke er nogen dokumentation for, hvor meget folk arbejder. Her vil den nye dom betyde, at der skal være et system, hvor man registrerer, hvornår man arbejder, og det vil netop give den dokumentation, som kan mangle."

Stop for det grænseløse arbejde

Lars Werge er bekymret over den fleksibilitet, som arbejdsgiverne i stigende grad forventer og forlanger af deres ansatte. For jo mere fleksibelt vi arbejder, jo mere bliver det også op til den enkelte medarbejder selv at sætte grænser for, hvornår en opgave er færdig, og hvornår der kan holdes pause.

"Det vil på mange måder være en hjælp for eksempelvis kommunikatører og pressefolk, som konstant er på sociale medier, at der lægges klarere rammer omkring arbejdstiden. Mange kan ikke tåle den grænseløse arbejdsform", siger Werge, som samtidig medgiver, at det er et svært område at dokumentere helt præcist:

"I Danmark har vi tradition for, at vi taler os til rette arbejdsgiver og arbejdstager imellem omkring de vilkår, der gælder. Nu kommer der så en dom. Det virker måske lidt regidt i en verden, hvor vi hylder fleksibiliteten, og hvor fleksibilitet giver mange fordele. Men bagsiden af medaljen har vi måske lidt for længe forsømt at dæmme op for. Nu bliver der en helt konkret anledning til at tage det op og finde nogle løsninger."

Praktiske spørgsmål og dilemmaer

Afgørelsen rejser nogle praktiske spørgsmål. Hvad tæller med som arbejdstid, hvad tæller ikke med? Det kan være svært at afgrænse – især for vidensarbejdere.

Hvordan skal man håndtere det, hvis en medarbejder derhjemme lige klarer et par telefonopkald eller læser mails? Det tæller med som arbejdstid og udløser et krav om dokumentation for at være arbejdstid. Men hvor går grænsen?

Der rejser sig også et dilemma omkring fordele og ulemper ved den fleksible måde at arbejde på.

"På den ene side har et stigende antal medarbejdere et grænseløst arbejde. Det ved vi kan være en af årsagerne til de stressproblemer, vi ser, ikke bare i vores egen branche, men i samfundet generelt. Alle er altid på og grænsen mellem fritid og arbejdstid udviskes. Her vil den nye lov måske kunne dæmme op for den udvikling ved at pålægge arbejdsgiverne at lave strenge retningslinjer eller evt. forbyde medarbejderne at arbejde i bestemte tidsrum. På den anden side vil det fjerne noget af den fleksibilitet, som mange nyder godt af, og som gør, at man for eksempel kan få et familieliv til at fungere", siger Lars Werge.

Film- og tv-branchen hårdt ramt

Han fremhæver film- og tv-branchen som et miljø, der er hårdt ramt af de fleksible arbejdstider.

"Det er vores indtryk, at de ansatte i den branche er på mere eller mindre arbejder i døgndrift under optagelserne. Det slider selvfølgelig alt for meget på folk. Og i det hele taget vil vi i DJ kigge på, hvad dommen kan betyde for de mange freelancere og løst tilknyttede medarbejdere, som der blandt andet er mange af netop i film- og tv-branchen."

Lars Werge mener, at implementeringen af dommen potentielt kan få store konsekvenser for den måde der arbejdes på i medie- og kommunikationsbranchen - på godt og ondt - og siger afslutningsvist:

"Det kræver drøftelser mellem fagforeningerne og arbejdsgiverne at nå frem til en fornuftig løsning."

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

louise

fre, 05/17/2019 - 11:55

Det er jo en alletiders god dom, netop for film og tv-branchen. Findes der link hvor jeg kan læse mere om dommen?

louise

fre, 05/17/2019 - 12:08

Ok, jeg har fundet domme. Det er super, at man begynder at gøre arbejdsgivere ansvarlige for at tælle medarbejdernes arbejdstimer. Men så længe at EU ikke ændre på reglen om at, medarbejdere maksimalt må arbejde 48 timer på en uge, målt som gennemsnit over 3 måneder. Og sammenholdt med dansk lovgivning om en 11 timers regel, som jo reelt betyder, at folk lovligt kan arbejde 13 timer dagligt, dvs. 78 timer på en uge, førend de får deres hvile periode. Så er man i film og Tv-branchen jo stadig udsatte for urimelig arbejdsmængde. Problemet er jo at folk er ansat i langt kortere perioder end 3 måneder i film og tv-branchen. Og at folk rask væk underskriver jobløn aftaler, uden begrænsning af arbejdstid.