Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ-formand deltog i møde med oppositionsleder i Hviderusland

En lille udvalgt skare fra civilsamfundet, deriblandt Tine Johansen, mødtes i dag med Svetlana Tikhanovskaja i Udenrigsministeriet. ”Jeg gik til mødet med to mærkesager: Hvordan støtter vi bedst op om arbejdsforholdene for den frie presse, og hvordan hjælper vi de undertrykte fagforeninger.”

Frie presse

Benita Marcussen Formand i DJ Tine Johansen

Den hviderussiske oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja er i Danmark for at modtage Politikens Frihedspris. En pris hun tildeles af avisen for at tage kampen op mod Aleksandr Lukasjenko og det diktatur, han har repræsenteret i at kvart århundrede.

I den forbindelse mødtes Tikhanovskaja i dag i Udenrigsministeriet med en lille udvalgt gruppe fra civilsamfundene – deriblandt formand for Dansk Journalistforbund Tine Johansen. 

DJ arbejder tæt sammen med International Media Support (IMS), UNESCO og den europæiske journalistfederation (EFJ) om hjælpen til de hviderussiske kollegaer.

”Kampen for den frie presse lå Svetlana Tikhanovskaja meget på sinde”

Efter en kort introduktion til mødet af udenrigsminister Jeppe Kofod, gav han ordet til Svetlana Tikhanovskaja – og derefter til deltagerne fra organisationer, der repræsenterer organisering, presse og menneskerettigheder.

”Jeg gik til mødet med to mærkesager: Hvordan støtter vi i Hviderusland bedst op om arbejdsforholdene for den frie presse, og hvordan hjælper vi de undertrykte fagforeninger i landet og de mange fagligt engagerede mennesker, hvor af flere lige nu er truet til tavshed eller sidder i fængsel for deres faglige protester”, fortæller Tine Johansen og fortsætter:

”Kampen for den frie presse lå Svetlana Tikhanovskaja meget på sinde, da undertrykkelsen af og truslerne mod journalister og andre mediearbejdere er et af de vigtigste greb, Lukasjenko bruger for at forblive ved magten.”

Derudover takkede hun Danmark for den hjælp, vi yder i kampen mod det eksisterende diktatur, og appellerede til, at vi holder dampen oppe.

”Danmark er for hende et forgangsland og rollemodel for, hvordan et samfund bør bygges op med en fri presse og en stor grad af organisering. Og hun takkede for den ekstra bevilling til hjælp til den frie presse, der både bliver brugt til at støtte gamle og nye medier i Hviderusland, sikkerhed, teknisk udstyr og juridisk hjælp”, slutter Tine Johansen.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.