Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ-formand ærgrer sig over afgørelse fra Højesteret i plejehjemssag

Højesteret har nu afsagt kendelse i sagen om de optagelser, som TV 2 har lavet med skjult kamera på et plejecenter i Aarhus. Højesteret stadfæster Landsrettens kendelse om, at TV 2 ikke måtte bringe optagelserne. DJ’s formand Tine Johansen håber, at journalister trods kendelsen også vil afdække kritisable forhold for sårbare personer fremover.

Tine Johansen

Jacob Nielsen

Det var en grov krænkelse af den demente plejehjem-beboers ret til privatliv, da TV 2 viste optagelser af plejehjemmets behandling af hende for at dokumentere, at kommunen og plejehjemmet svigtede beboerens pleje. Det er der netop faldet afgørelse om i Højesteret, som dermed stadfæster afgørelsen i først byretten og siden landsretten.

Højesteret finder, at optagelserne er af så intim og privat karakter, at de pårørendes samtykke til at videregive optagelserne af den demente kvinde ikke er gyldigt, samt at kvinden på grund af sin mentale tilstand ikke selv kan forventes at give tilsagn. Og den vurdering er Tine Johansen uenig i:

"Jeg synes, det er bekymrende, at Højesteret mener, at Aarhus kommune - der jo er den myndighed, der bliver kritiseret for ikke at leve op til sit ansvar - er bedre til at beskytte en sårbar person end personens nærmeste pårørende. Så kan myndighederne jo let lukke ned for kritisk dækning af deres ageren i andre sager med udsatte og sårbare mennesker," siger hun.

Dokumentaren var nødvendig

Tine Johansen håber ikke, denne afgørelse kommer til at afskrække journalister fra at kaste sig over afdækning af lignende sager fremover:

"Vi håber virkelig, at Højesterets kendelse ikke vil afskrække andre journalister fra at kaste sig lige så kritisk over fremtidige lignende historier, fordi de er bange for at komme i klemme efterfølgende. Altså en slags selvcensur. Det er meget vigtigt, at journalister bliver ved med at afdække svigt fra myndighedernes side, især i forhold til sårbare og udsatte personer, som ikke selv kan sige fra" mener hun.

”Dokumentaren var et bidende nødvendigt indblik i plejesektoren, som har skabt en voldsom samfundsmæssig debat – ikke kun i Aarhus Kommune, men i hele Danmark. Højesteret bekræftede dette, men fandt alligevel, at hensynet til den dementes privatliv – i øvrigt varetaget af kommunen selv og ikke de pårørende – var vigtigere ”

DJ vil nu granske Højesterets kendelse grundigt og kigge på, hvordan journalister fremover kan afdække lignende sager på en måde, der ikke giver dem problemer efterfølgende.

Kommentarer