Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ: Forkert at lukke barselsfond

Næstformand i DJ Tine Johansen erkender, at der var udfordringer med opkrævningen af bidrag til barselsfonden, da den blev indført sidste efterår. Men hun kalder det ”brandærgerligt”, at Venstre-regeringen lukkede fonden frem for at løse problemerne.

Næstformand i DJ Tine Johansen

Flemming Leitorp Tine Johansen 2015_15

”I forbundet var vi glade for, at den tidligere regering indførte barselsfonden for selvstændige. Den gjorde det muligt at stifte både familie og firma", siger Tine Johansen og tilføjer:

"Men det er et stort problem, at kun godt hver fjerde, der starter egen virksomhed i samfundet, er en kvinde. Her har vi virkelig en skævhed. Man skulle ikke have ladet teknikaliteter forårsage, at fonden gik i sig selv”, siger hun henviser til det høringssvar, DJ indgav primo 2016, da fonden stod til at blive lukket.


”Vi fastholdt heri, at fonden er en god idé, og at man må kunne løse problemerne omkring opkrævningerne. Selvstændige bør være sikrede, når de sætter børn i verden.”

Ny discountmodel på vej

Tine Johansen glæder sig over, at Venstre-regeringen i sit finanslovsforslag for 2017 har tænkt selvstændige på barsel ind i det, hun betragter som en ”discountudgave” af den oprindelige barselsfond: Regeringen foreslår en fleksibel barselsordning for selvstændige på barsel, så de kan arbejde 25 procent af fuld tid og få udbetalt 75 procent af satsen for barselsdagpenge ved siden af.


”Den nye models fordele er ikke tilnærmelsesvis så gode som dem, den tidligere barselsfond rummede. Det er blot fleksible regler, der gør det muligt for selvstændige at holde en forretning kørende og få supplerende barselsdagpenge. Mange af forbundets selvstændige på barsel efterspørger denne type ordning, fordi de gerne vil kunne arbejde en smule under barslen og herved vedligeholde deres forretning. På den måde er forslaget et fremskridt,” vurderer Tine Johansen og tilføjer:

”Det er et plus, hvis selvstændige på barsel overhovedet bliver synlige på finansloven.”

Søg hjælp i forbindelse med din barsel

FreelanceGruppen har sin egen barselsfond, der giver tilskud til medlemmer på barsel. Barselsfonden finansieres ved, at 10 kr. af hvert medlemskontingent bliver overført til barselsfonden.

Har du været O-medlem af FreelanceGruppen i mindst to år, regnet fra fødselstidspunktet, kan du søge støtte i fonden. Både nybagte mødre og fædre kan søge støtte. Tilskuddet er på 150 kr. pr. dag i maks. 28 uger og er skattepligtigt.
Se mere på www.journalistforbundet.dk/freelancegruppen/barselsfond

Har du spørgsmål vedr. beregning og udbetaling af barselsdagpenge, er du altid velkommen til at kontakte DJ for at få hjælp og rådgivning. 

Tjek reglerne ifm. barsel for freelancere/ selvstændige

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.