Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ fordømmer overfald på fotograf og beder udenrigsministeren om at skride ind

Pressefotograf Asger Ladefoged blev tirsdag overfaldet af kampklædt politi i Hviderusland. DJ har sammen med EFJ, IMS og Unesco skrevet til udenrigsminister Jeppe Kofod og bedt ham handle - og ministeren har nu som følge af henvendelsen officielt fordømt overfaldet.

Tine Johansen

Benita Marcussen Formand i DJ Tine Johansen

På en video optaget på afstand kan man tydeligt se to kampklædte politibetjente have fat i pressefotograf Asger Ladefoged fra Berlingske Tidende. Den ene slå ham i ansigtet, får udleveret hans hukommelseskort fra kameraet, og sparker ham efterfølgende. Asger Ladefoged er iført en skriggul vest med ordet Press stående med tydelige bogstaver.

Dette seneste overfald på den arbejdende presse i et af verdens brændpunkter har chokeret DJ-formand Tine Johansen, der derfor straks gik sammen med International Media Support (IMS), European Federation og Journalists (EFJ) og Unesco og skrev et brev til udenrigsminister Jeppe Kofod. Denne henvendelse har fået udenrigsministeren til at handle og på twitter tage kraftigt afstand fra overfaldet.

"Netop hørt dansk journalist er blevet overfaldet i Hviderusland. Fuldstændigt uacceptabelt. Fordømmer på det stærkeste hviderussiske styres overfald på pressen & fredelige demonstranter. DK vil tage sagen videre i EU. Behov for klar, kollektiv & konsekvent reaktion," skriver Jeppe Kofod på twitter.

Tine Johansen er glad for den hurtige reaktion fra ministeren:

"Vi har været vidne til et fuldstændig uacceptabelt overfald på den frie presse, og det kræver selvfølgelig en konsekvent reaktion fra de danske myndigheder. Vi skal på ingen måde acceptere, at journalister og fotografer, der dækker vigtige begivenheder rundt om i verden, bliver overfaldet og forhindret i at gøre deres arbejde. Derfor er jeg naturligvis glad for, at Jeppe Kofod så hurtigt har været ude at fordømme overfaldet, og vi forventer, at fordømmelsen bliver fulgt op af yderligere handling, som vi også beskriver i vores brev," siger hun.

Kommentarer