Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ: Digital chikane - et stigende demokratisk problem

Dansk Journalistforbund og Dansk Ungdoms Fællesråd er gået sammen om at diskutere den rå tone, der præger den digitale debat, og får færre med i den offentlige samtale. I går debatterede et panel af repræsentanter med ansvar for politik, medier og uddannelse, hvad vi gør ved det stigende problem.

kgkgk

”Da vi begyndte at debattere på nettet, opfattede vi det som en gave til demokratiet, at ordet var blevet frit. Men den gave er nok gået hen og blevet lidt af en hadegave. Ordet er blevet så frit for de få, at det er blevet ufrit for mange. Vi har presset nogen ud, og det er et demokratisk problem, som vi skal have gjort noget ved.”

Sådan sagde formand for DJ, Tine Johansen, indledningsvist ved den anden i rækken af politiske saloner i DJ, der handlede om digital chikane – og hvad, vi gør ved problemet. Op mod 40 procent af de danskere, som egentlig gerne vil deltage i den offentlige debat på de sociale medier, holder sig ude af den, fordi de personlige omkostninger er for store. Og tonen er for hård.

Den politiske salon i går den 16. november havde til formål, i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), at debattere mulige løsninger på en demokratisk udfordring, vi alle sammen har et ansvar for at gøre noget ved.

I panelet sad Tine Johansen, formand i DJ, Christian Lindhart, chefredaktør på Journalisten, Eva Kjer Hansen, politiker (V) og medlem af Demokratikommissionen, Chris Preuss, formand for DUF – og Camilla Mehlsen, journalistisk lektor og medlem af Djøf’s TechDK Kommission.

Politikere er dårlige forbilleder

Folketingspolitiker Eva Kjer Hansen oplever den grænseoverskridende tone, som vi kender fra de sociale medier, alle steder. Selv i Folketingssalen, hvor lokalet er bemandet med professionelle debattører og formodede forbilleder for en ordentlig debattone.

”Facebooktonen er også dukket op her i Folketingssalen, og jeg synes desværre ikke, at vi politikere er gode forbilleder for en ordentlig debat. Vi har i DUF og Demokratikommissionen netop diskuteret, hvordan vi kan fremme den digitale dannelse på alle niveauer i samfundet. Vi har brug for at gentænke, hvordan vi får gjort borgerne mere aktive og give dem lyst til at deltage i den demokratiske proces.”

Eva Kjer Hansen mener, at lovgivningen i højere grad, end det er tilfældet i dag, skal formgives efter de nye ting, vi som borgere kan blive udsat for.

”Lovgivningen skal følge med de typer af kriminalitet, der opstår på baggrund af den digitale udvikling. Vi skal finde balancen imellem, at vi ikke skal have nogle begrænsninger i ytringsfriheden, men samtidig skal kunne stille platformene til ansvar, hvis noget er kriminelt. Det synes jeg er hamrende vigtigt.”

Vi har alle sammen et ansvar

Det er ikke kun lovgivningen, der skal opdateres til den digitale virkelighed, men også det enkelte menneske, hvis du spørger Chris Borup Preuss, formand for DUF:

”Vi skal lære at være fagligt uenige og have dybt forskellige holdninger til, hvordan samfundet skal udvikle sig, uden at tage afstand fra hinanden som mennesker. Det er vi ret gode til at gøre internt i foreningslivet, men det kan være lidt af et chok at se, hvordan det udspiller sig i resten af samfundet – hvor det jo alt andet lige også er sværere at moderere debatsporene.”

Ansvarshavende chefredaktør på Journalisten Christian Lindhardt er enig i det synspunkt:

”Det her er et kulturelt problem. Og vi har et individuelt ansvar for at gøre noget selv og sige fra, når vi bliver udsat for eller oplever andre udøve digital chikane.”

Noget af det, vi kan gøre, som journalistisk lektor Camilla Mehlsen talte varmt for, er at uddanne folk i alle aldersklasser i, hvordan man begår sig og navigerer i en digital tid.

”Det er ikke kun børn og unge, der skal digitalt dannes, vi er alle sammen digitalt nyfødte. Men som jeg ser det, er det ikke kun et individuelt ansvar. Det er det også, men medierne og platformene har også et ansvar for at styre tone og debatten.”

I forbindelse med ansvarsplaceringen mener Christian Lindhardt, at muligheden for anonymitet – ofte via falske profiler – i høj grad spiller ind i problemets omfang og er noget, som politikerne bør gøre noget ved.

”Det er for mig at se et kæmpe problem, at man kan gemme sig bag anonyme profiler. Det er også et problem, at politikere og meningsdannere ikke selv fremstår som de gode eksempler – og så er det som sagt også et individuelt opgør, der skal til. Vi skal alle sammen taget ansvaret på os.”

I forhold til, hvem der har ansvaret for og styringen på de onlinedebatter, der lidt for ofte løber af sporet, foregår der allerede fra platformenes side en moderation og redaktionel indblanding i dag.

”De digitale platforme har allerede fællesskabsregler, som de skal moderere deres debatter efter, og måske kunne en del af løsningen være at udbrede kendskabet til dem”, lød det som et forslag fra Camilla Mehlsen.

I forhold til de etablerede publicistiske medier, mener Tine Johansen, at de skal tage ansvar for de debatter, de sætter i gang.

”Onlinedebatten er gået hen og blevet en journalistisk genre, en ny jobfunktion, og de etablerede medier er nødt til at afsætte tid og ressourcer til at styre og moderere den debat, de sætter i gang.”

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.