Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ beder beskæftigelsesministeren etablere en barselsordning for selvstændige

Sammen med ni andre organisationer har DJ-formand Tine Johansen i et brev til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard opfordret ham til at etablere en barselsordning for selvstændige. "For få kvindelige iværksættere er et samfundsproblem, som kan løses," skriver de. Læs hele brevet her.

Tine Johansen

Benita Marcussen

For få kvindelige iværksættere er et samfundsproblem, som kan løses


Kære Peter
En barselsordning for selvstændige har manglet, siden den blev fjernet af den tidligere regering i 2016. I mellemtiden er andelen af kvindelige iværksættere faldet fra en tredjedel til en fjerdedel. I 2017 blev kun 8 procent af nye virksomheder stiftet af en kvinde under 35 år. Det kalder på politisk handling.

Den tidligere regering lukkede barselsordningen for selvstændige uden at have et alternativ. Årene, der er gået siden 2016, er ikke brugt til at implementere alternativer, hvilket reelt sætter selvstændige markant ringere end lønmodtagere. Vi oplever hos vores medlemmer, at kvinder forlader fagene, lukker virksomheder, fravælger at få børn eller pres-ses ud i store økonomiske udfordringer med barsel på rene dagpenge samtidigt med, at virksomheden ligger uproduktiv hen.

I et samfund, hvor vi bryster os af ligestilling mellem kønnene og lever af, at mennesker står op om morgenen og skaber værdi, er denne udfordring ikke til at komme udenom. Vi skal som samfund skabe en erhvervskultur, hvor både mænd og kvinder tør tage springet og skabe virksomheder, så vi kan trække på vores fulde talentmasse. Men første skridt i denne proces er at fjerne barrierer for kvinder, der strukturelt og økonomisk stiller dem ringere.

I vores arbejde med at fremme barselsmuligheder for selvstændige kvinder, til gavn for både ligestillingen, dansk iværksætteri og erhvervsliv, har vi mødt bred politisk opbakning og forståelse fra den nuværende regerings bagland og parlamentariske grundlag. Vi håber derfor meget, at regeringen sammen med os vil tage initiativ til at starte den politiske proces, der kan sikre etableringen af en ny permanent barselsordning for selvstændige. Så kvinder, der går med både en iværksætter og en baby i maven, ikke tvinges til at vælge.

Vi håber, at du vil finde tid til et møde, hvor vi kan uddybe vores synspunkter.

De bedste hilsner

Tine Johansen, formand Dansk Journalistforbund
Peter Joakim Kofler, formand Dansk Iværksætterforening
Lone Engberg Thomasen, formand Teknisk Landsforbund
Anette Laursen, landsformand Virksomme Kvinder
Lars Qvistgaard, formand Akademikerne
Lise Johansen, direktør Kvinderådet
Connie Mikkelsen, formand Danmarks Organisation for selvstændige Frisører & Kosmetikere 
Tina Lambrecht, formand Danske Fysioterapeuter
Karsten Mølgaard Jensen, Adm. Direktør Ase
Ane Buch, direktør SMVdanmark.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

45nilson@gmail.com

fre, 09/20/2019 - 11:31

Husk lige de mange kolleger, der er projektansatte eller på korte kontrakter. De har ikke råd til at føde, hvis de ikke forsørges af en mand. Det er sgu ikke ligestilling.

Nils-Chr. Nilson

fre, 09/20/2019 - 12:07

Godt, at vi gik med i det initiativ, men så mangler vi, at forbundet også slår et slag for de mange kolleger, der er på korttidskontrakter eller er projektansatte. De kan kun tillade sig at føde, hvis de har en mand (eller kvinde, selvfølgelig) til at forsørge sig i barselsperioden. Det er en skandale i relation til ligestilling. Det er også idiotisk rent samfundsmæssigt, for den lave fødselsrate er da et problem.
Så, når forbundet efter et ekstraordinært delegeretmøde, går over til dagsorden igen, så er her en god sag.