Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ bakker op om nødråb fra filmarbejdere

Hundredevis af medarbejdere fra filmbranchen har skrevet under på et åbent brev med et nødråb om dårligt arbejdsmiljø. DJ har kæmpet med problemer i film- og tv-branchen i flere år og støtter op om medarbejdernes opråb.

9. august stillede 415 professionelle (tallet er nu steget til 645) fra filmbranchen sig frem med et nødråb i et åbent brev i filmmagasinet Ekko. Arbejdsmiljøet i branchen er blevet så hårdt, at medarbejderne bliver sygemeldt med stress eller depression – og at nogle helt forlader branchen.

DJ kender udmærket til problemerne med arbejdsmiljøet i film- og tv-branchen. Derfor bakker DJ fuldt op om nødråbet og vil gå i dialog med blandt andre producentforeningen for at finde løsninger.

”Vi har igennem mange år oplevet problemer med dårligt arbejdsmiljø i film- og tv-branchen. Problemer, der bunder i en række forskellige ting, og som derfor ikke bare lige kan løses med et enkelt greb,” siger DJ-formand Tine Johansen.

”Det starter ofte helt oppe ved broadcasterne – altså fx tv-kanalerne som DR og TV 2, som ofte køber for billigt og med for høje krav til hurtig levering. Det skubber problemerne nedad – gennem producenterne og til sidst til den ansatte, der ender med at blive alvorligt syge og pressede. Og når det så samtidig er en branche, der er sat sammen af mange korte ansættelser, vigtigheden af at figurere på rulleteksterne samt ansættelser primært via mund-til-mund, bliver vores medlemmer i branchen meget sårbare og finder sig måske i for meget,” siger hun.

Dialog med andre fagforeninger

Tine Johansen vil derfor nu i første omgang tage en dialog med kollegaerne i de andre berørte fagforeninger og derpå med Jørgen Ramskov, direktør i Producentforeningen.

”Det her kræver en koordineret indsat, for problemerne stikker dybt. Derfor skal vi være mange til at løfte det og forpligte hinanden på at gøre noget,” siger hun.

En af de initiativer, som DJ har sat i søen for at afhjælpe problemerne med dårligt arbejdsmiljø i denne branche, er en ledelsesuddannelse udbudt i samarbejde med netop Producentforeningen. Uddannelsen var en reaktion på en DJ-undersøgelse, der vist, hvor grelt det stod til med arbejdsmiljøet i branchen, forklarer DJ’s arbejdsmiljøkonsulent, Tom Hansen, der står i spidsen for uddannelsen:

Dårlig planlægning giver dårligt arbejdsklima

Vi kan se, at det dårlige arbejdsklima ofte hænger generel dårlig planlægning samt med de mange korte ansættelser. Medarbejderne er hurtigt videre til næste arbejdsplads, hvor der også er et dårligt arbejdsmiljø. På den måde får de aldrig et pusterum, i stedet lægger de en masse ”interessetimer”, arbejder 60-70 timer om ugen og brænder på den måde deres lys i begge ender. Der resulterer i stresssymptomer hos den enkelte og rapporter om dårligt arbejdsmiljø og sager om seksuelle krænkelser. Bedre ledelse kan ikke rette op på det hele, men er et skridt i den rigtige retning,” siger han.

Formand for FILM&TVGRUPPEN i DJ, Birger Lund, er glad for, at protestbrevet er kommet frem.

”Det er på tide, at der er nogle, der råber op om arbejdsforholdene i denne branche. Lige her handler det om filmbranchen, men vi kan se de samme problemer i tv-branchen også. Det er vigtigt, at vi får talt om de her problemer og lagt dem åbent frem, så de unge, der gerne vil ind i branchen kan se, hvilket hårdt miljø, de træder ind i,” siger han.

”Vi skal som fagforening selvfølgelig kunne gøre noget, gerne på forhandlingsfronten med producenterne, så der bliver lavet nogle minimumskrav i forhold til arbejdsforhold og til almindelig god opførsel. Derudover er der jo problemerne med manglende pension, barsel osv. Jeg vil gerne opfordre producentforeningen til også at tage fat i de mange små producenter og få dem med i klubben. Det må være de store producenters ansvar,” mener Birger Lund.

Kommentarer