Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ arbejder for økonomisk hjælpepakke til film- og tv-medlemmer

DJ er med i et fælles brancheforslag, som skal hjælpe de film- og tv-folk, der lige nu bliver hårdt ramt af udskydelser og aflysninger af produktioner. Få et indblik i den økonomiske håndsrækning, brancheorganisationerne præsenterer kulturministeren for.

De ansatte og tilknyttede i film- og tv-branchen bliver hårdt ramt af den virus, der har ramt landet, og har brug for økonomisk støtte for at komme helskindet gennem situationen. En situation, der de nærmeste uger kan skabe et totalt produktions- og optagestop.

Derfor er en række af landets brancheorganisationer, deriblandt Dansk Journalistforbund, gået sammen om at udforme et forslag til en økonomisk hjælpepakke for freelancere og selvstændige i film- og tv-branchen, som sikrer dem en økonomisk kompensation på linje med den, lønmodtagere tilbydes.

Tomme ordrebøger og aflyste opgaver

Hjælpepakken er blandt andet nødvendig, fordi i modsætning til gruppen af lønmodtagere, kan mange af DJ’s (og de andre organisationers) medlemmer med enkeltmandsvirksomheder ikke tilknyttes en A-kasse, uden at de forudgående opløser deres virksomhed. Da flere og flere forventeligt allerede har – eller får – tomme ordrebøger og aflyste opgaver, er det nødvendigt og anstændigt at komme den økonomiske tabssituation i forkøbet.

Økonomisk hjælpepakke

Det vil brancheorganisationerne i samarbejde gøre ved at iværksætte en hjælpepakke, der:

  1. etablerer en fond, som opererer under dagpengelignende principper (mht. lønniveauer m.m.), som medlemmerne kan ”straks-ansøge”, hvis man beviseligt kan dokumentere forrykkede engagementer mv. der afstedkommer et økonomisk tab.
  2. udbetaler dagpenge uden skelen til manglende optjening, beskæftigelseskrav.
  3. tilgodeser de mange kunstnere, som ikke pt. er i produktion, men vil blive ramt af, at produktioner lukkes ned eller udskydes. Her kunne staten give A-kasserne et økonomisk tilskud som i en kort periode kunne åbne op for muligheden for, at nye medlemmer kan melde sig ind og modtage dagpenge fra første dag.
  4. udbetaler de opsparede feriepenge, der er blevet forrykket på grund af retsvirkningerne af den nye ferielov.
  5. bakker op om Enhedslistens hjælpepakkeforslag fra tidligere i dag, som vi er enige i, hvor de blandt andet foreslår akutydelse til de timelønnede og løstansatte, statsgaranterede overlevelseslån, sikring af freelancere og selvstændige – og dagpenge og sygedagpenge uden udløb.
  6. tildeler Dansk Filminstitut en særbevilling, som kan bruges til at hjælpe branchen igennem corona-krisen. Selvom der ikke vil være tale om konkret produktionsstøtte, vil det være en investering i fremtiden, som kan være med til at sikre, at der også efter denne krise er overstået, vil være en branche i Danmark med professionelle kunstnere og producenter, som kan lave nye film. 

Brancheorganisationerne bag forslaget om en hjælpepakke er Dansk Journalistforbund, Danske Filminstruktører, Danske Dramatikere, Dansk Filmfotograf Forbund, Dansk Filmklipperselskab, Film- og Tv-arbejderforeningen og Danske Sceneinstruktører.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.