Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ advarer mod kontrakt fra Presse-fotos.dk

DJ har fået kendskab til den kontrakt, som billedbureauet Presse-fotos.dk tilbyder pressefotograferne og advarer på den baggrund nu både fotografer og medier mod at samarbejde med bureauet. Som udgangspunkt er der intet honorar, og fotografen overdrager alle rettigheder til bureauet.

”Presse-fotos.dk overtager ved overdragelse rettighederne til materialet, herunder retten til at offentliggøre, udbyde og sælge heraf. Fotografen modtager som udgangspunkt ikke honorar for det leverede materiale.”

Så klare er ordene i den kontrakt, som Presse-fotos.dk udleverer til de fotografer, der ønsker at arbejde for bureauet.

Eneste undtagelse er, at et billede, der kommer i BT, Ekstra Bladet eller TV 2, honoreres med 300 kroner. De følgende billeder dog kun med 100 kroner.
Et billede i en lokalavis kan honoreres med 150 kroner.
Alle øvrige offentliggørelser og salg honoreres ikke.

Dette er efter DJ’s opfattelse helt uacceptable vilkår.

"Presse-fotos.dk slår bundrekorden," siger DJ’s formand Tine Johansen.
"Jeg opfordrer de pressefotografer, der har modtaget denne kontrakt, til at henvende sig i DJ. Og jeg mener oprigtigt talt ikke, at ordentlige danske medier kan være tjent med billeder, der er taget på denne baggrund."

Tidligere på året kom det frem, at bureauets indehaver Mathias Øgendahl selv sætter sit navn på en stor del af billederne, uanset at de er taget af en anden.

Fagbladet Journalisten skrev om dette i februar i år.

Det er en praksis, som DJ tager klart afstand fra, både af presseetiske og ophavsretslige grunde. Herudover har flere pressefotografer kritiseret Presse-fotos.dk’s fotografer for at opføre sig respektløst på ulykkessteder.

Kommentarer

Mikael Nielsen

tor, 06/25/2020 - 10:11

Sjællandske Medier er stor aftager af billeder fra presse-fotos.dk og har stort set droppet alle andre fotografer som tidligere kunne sælge til koncernens medier.

Allan Andersen

tor, 06/25/2020 - 10:31

Konsekvent overpisning af ophavsretten fra Presse-fotos.dk, og grov social dumping støttet af det man ellers anså for at være seriøse medier.

Hvis dette var foregået i feks. stillads-branchen, så var der sket ting og sager....

Kunne man ikke forvente at DJ indfører en eller anden form for blokade som betyder at medlemmer af DJ ikke må røre ved presse-fotos.dk før fotograferne har ordentlige forhold?

Lars Møller

tor, 06/25/2020 - 15:14

Jeg er fuldstændig enig med DJ. Det er helt uacceptabelt.
Uden at kende andre detaljer om Presse-fotos.dk end hvad jeg har læst virker det gennemført ret usympatisk og jeg undrer mig over at jagten på besparelser og billige billeder får store medier til at vælge det samarbejde når de bliver en del af social dumping. Det betyder åbenbart ikke så meget på BT, EB og TV2, som jo må være kunder i butikken når de nævnes som de gør i artiklen. De kan åbenbart godt selv lave historier der vedrører social dumping mens de selv er med til at støtte op om det.
Om Presse-fotos.dk slår bundrekorden er jeg dog ikke enig med Tine Johansen i.
Hver dag sidder danskerne og ser på vejrbilleder på TV ’et på DR og TV2. De vilkår der er for at sende et vejr billede til hæderkronede DR Vejret og TV2 Vejret er mindst på samme lave niveau. Jeg vil mene niveauet er lavere fordi DR og TV2 er dem de er. Man kan selvfølgelig argumentere, at det ikke er pro fotografer der sender billeder hertil men DR og TV2 er så store institutioner at de burde gå forrest og ikke skelne mellem amatør eller pro. Et billede anvendt på deres sendeflade kommer så langt ud at det skal afregnes ordentligt.
De er med til underminere hele fotograffagets priser med deres politik. De kender udmærket ophavsretten og priserne når det gælder deres egne produktioner.
Så tilbage til DJ.
Når DJ helt korrekt vælger at gå efter en så lille aktør som Pressefotos.dk så vil jeg mene at I har pligt til at gå efter DR Vejret og TV2 Vejret når i er færdige med Presse-fotos.dk.
Det sagde jeg også på DJ personalekonferencen den 9. juni 2017 i København, hvor jeg var inviteret til at fortælle om virkeligheden som freelancer.
Jeg må konstatere, at der ikke er sket noget siden dengang mht vilkår hos DR Vejret og TV2 Vejret. Forbundets prioritering minder lidt om når SKAT går efter de små og laver kompromis med de store.
Som medlem må jeg bare sige: Det er ikke godt nok.

Læs DR og TV2 vilkår for vejrbilleder herunder.

DR VILKÅR FOR VEJRBILLEDER:

Når du deler indhold med DR, accepterer du, at DR opnår en tidsubegrænset og vederlagsfri non-eksklusiv ret til alene eller i samarbejde med andre at anvende indholdet på alle måder og ved hjælp af alle nuværende og fremtidige tekniske metoder i alle DR’s medier samt på DR’s platforme, herunder på vores hjemmeside dr.dk samt på vores sider og kanaler på sociale medier og på YouTube. DR opnår endvidere ret til kommerciel videreudnyttelse af de programmer mv., hvori dit indhold indgår, fx i forbindelse med salg af et program til tredjemand eller i forbindelse med en udgivelse af programmet.
DR vil ikke videregive dit indhold til tredjemand, medmindre det indgår i et program mv.
Du accepterer således, at du ikke har krav på betaling ved DR’s anvendelse af indholdet.
DR har ret til at foretage nødvendige tekniske ændringer og tilpasninger af det indsendte indhold.
DR er ikke forpligtet til at anvende dit indhold.
DR krediterer dig som bidragsyder og ophavsretshaver i overensstemmelse med, hvad god skik kræver.

TV2 VILKÅR FOR VEJRBILLEDER:

Jeg accepterer, at eventuelle erstatningskrav rettet mod TV 2 som følge af TV 2s brug af materialet, videresendes til mig, som ansvarlig for at have krænket 3. parts rettigheder.

TV 2 har ret til at anvende det tilsendte materiale tidsubegrænset på alle måder og i alle nuværende som kommende medier og på alle platforme, herunder, men ikke begrænset til, kampagner og TV-programmer ifm. TV 2 Vejr, på tv2.dk, på Facebook og andre sociale medier. Det er alene TV 2, der afgør, om det tilsendte materiale anvendes eller ej.

Jacob

tor, 06/25/2020 - 15:15

Tror godt de kan regne med at ingen af pressefotos fotografer er medlem af DJ. Jeg har ihverfald aldrig nogensinde set et grønt presskort om halsen på dem. De har alle fra Danske Medier.

Jacob, ork jo, bare se på Presse-fotos.dk, der praler Hr. Øgendal med at være medlem af Journalistforbundet, jeg er klar over han er kendt for at pynte på sandheden, eller direkte opfinde egne historier i bedste Fake News stil, men om denne også er falsk, det aner jeg ikke ;)

Casper C

fre, 06/26/2020 - 13:34

Det kan vel ikke komme bag på Tv2 Lorry, at Øgendals 112 amatørfotografer ikke får nogen andel af billedsalg til Tv2 Lorry, når TV2 Lorry tilbyder en flatrate aftale på mellem 2-5.000 kr. om måneden, for frit brug af billeder og video på net og tv! Når man så samtidig kan se på Øgendals facebook, at han har op i mod 50 amatørfotografer tilknyttet, så er jo ikke meget honorar at dele ud af.

Af den fremskaffet kontrakt hos Presse-fotos.dk, fremgår det at fotografen får 300 kr pr billedsalg til udvalgte medier - og et lavere beløb ved gensalg. Mig bekendt er det vidst nogenlunde samme beløb som feks Øxenholt eller fototjenesten Byrd betaler sine fotografer. Ved Byrd er der feks heller ikke noget honorar ved arkivsalg! Så når man én gang har fået sine 300 kr. for et billede, så kan man medierne bruge billederne resten af deres dage, uden fotografen bliver honoreret.

Hele branchen er desværre under et stærkt pres af en flok aktører der, der med en kortsigtet forretningsmodel, ønsker at opnå markedsandel på baggrund af priser der er langt under gulvbrædderne. Der er en klar tendens til, at fotobureauer som anført ovenfor, faldbyder sig til både medier og større bureauer som Ritzau Scanpix. Det resulterer jo i sidste ende med, at de etableret medier og billedbureauer, også hyrer disse fototjenester til at løse fotoopgaver for bladene, og til priser som er langt langt lavede end hvad de tidligere tilknyttede freelancefotografer kan løse opgaverne for.

Jeg håber inderligt at vores forbund vil kigge indad, og hvis vi har medlemmer i forbundet som er beskæftiget hos nogle af de nævnte fototjenester, så bør inderligt overveje om det er nogen vi skal stå last og brast med. De afregninger som disse fotografer acceptere, er jo langt langt fra de priser som forbundet skildret i deres prisguide til freelancefotografer, som jo efterhånden er 10 år gammel!

Allan Andersen

ons, 07/01/2020 - 17:46

DJ burde i den grad træde i stilling her, og markere sig ved feks. en blokade/aktion mod de medier som benytter en leverandør af billeder der klart underbetaler personalet.

Journalister på BT og TV2/Lorry har tydeligvis svært ved at forstå problemet og protestere overfor ledelsen, ligesom journalister hos SN.dk heller ikke protesterer, men hvis nogen tilbød en tjeneste hvor amatører uden rimelige forudsætninger kunne overtage deres job og gøre det gratis eller til en brøkdel af lønen - så skulle du høre et tudekor der ville komme.