Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Det søgte de store medier aktindsigt i under Coronakrisen

Aktindsigt er fortrinsvist for store medier med tid og kapacitet. Det afslører en liste over de anmodninger om aktindsigt, som Sundhedsstyrelsen fik under Coronakrisen. Danmarks Radio topper listen med 56 anmodninger – skarpt fulgt op af Berlingske med 42.

408 journalister (og andre borgere) søgte aktindsigt hos Sundhedsstyrelsen i perioden fra 11. marts 2020 til 11. marts 2019. Året før modtog SST cirka 80 anmodninger – og i 2018 omkring 70 anmodninger fordelt på hele året. Det viser en samlet liste over de anmodninger om aktindsigt, SST modtog i perioden under Covid-19, som er mere end fire gange så lang som den liste af anmodninger, de tidligere har modtaget.

Store medier søger mest

Fra Danmarks Radio og Berlingske er der er større spring ned til Ekstra Bladet, Politiken og TV 2, der også har været flittige til at benytte sig af muligheden for aktindsigt. Der er ikke mange mindre eller lokale medier på listen, som dog også tæller ansøgere uden et navngivet medie i ryggen. Det samlede indtryk er, at aktindsigt er for kendere med tid og kapacitet i ryggen.

Gengangere og gymnasieelever

Et blik ned over listen afslører, at der er mange gengangere. Rutinerede journalister, hvis byline mange mediebrugere vil kende. De kender tydeligvis processen, og flere argumenterer for indsigt med tilføjelser som: ”Andre medier har fået indsigt, så kan vi vel også”. Eller: ”Anmodningen er afgrænset og omfatter kun …”.

En lille håndfuld journalister søger indsigt i selve processen for aktindsigt, mens en enkelt borger uden et medie i ryggen kort og godt skriver: ”Dokumentér venligst eksistensen af Covid-19”. Og så har et par gymnasielever søgt om otte aktindsigter i én anmodning, der ud fra et skøn ville resultere i en dokumentmængde på størrelse med deres samlede pensum.

Fra kapacitet, test og mundbind til kommunikation, Brostrøm og Mølbak

Det mest efterspurgte emne er i begyndelsen af perioden kapacitet på både test og hospitalspladser, hvor det som månederne går bevæger sig mere henimod kommunikative spørgsmål om sundhedsinstitutioner og frontfigurer. Som månederne går, og situationen tilspidses af nedlukning og hvad-blev-der-egentlig-sagt, spørger flere medier ind til de aftaler, der er blevet lavet mellem SST og de bureauer, der har hjulpet dem med kampagne- og videokommunikation.

Ansøgerne er både interesserede i at få indsigt i SST’s udgifter til kommunikation og presse under perioden med Covid-19, og hvordan aftalerne er kommet i hus. Har der været en udbudsrunde i forhold til valg af bureau – og hvad har styrelsen budgetteret med?

Derudover er korrespondancer mellem Per Okkels, Kåre Mølbak og Søren Brostrøm efterspurgt aktindsigt i slutningen af juli 2020, hvor brugen af mundbind kom på alles læber. Det holdningsskifte, hvor Søren Brostrøm gik fra at betegne mundbind som falsk tryghed til et fornuftigt supplement til andre værnemidler, havde ansøgernes topinteresse.
 

Toplisten over antal anmodninger om aktindsigt hos Sundhedsstyrelsen

Sådan fordeler anmodningerne sig fordelt på de 10 medier med de fleste anmodninger

Danmarks Radio: 56

Berlingske: 42

Ekstra Bladet: 20

Politiken: 17

TV 2: 16

Jyllands Posten: 13

Finans: 12

B.T.: 8

Dagbladet Information: 6

Jysk Fynske Medier: 6

DJ holder politikerne fast: offentlighedsloven må og skal forbedres

Kommentarer