Gå til hovedindhold
Bliv medlem

”Det kan være risikabelt at stille kritiske spørgsmål til magthaverne i Armenien”

Play the Game konferencen sætter fokus på råddenskaben i sportens verden. En verden, der med korruption, magtmisbrug, krænkelser, nepotisme og milliarder af kroner på spil trækker tråde langt ud over de stadions, der ofte har krævet mange menneskeliv og endnu flere skattekroner at opføre. DJ har støttet deltagelse i konferencen for 7 journalister fra vidt forskellige lande. Mød tre af dem her.

Ankita og Rafik

Thomas Søndergaard Ankita Anand og Rafik Yengibarian

Play the Game er et initiativ drevet af Dansk Institut for Idrætsstudier (Idan) i Aarhus, der har til formål at højne idrættens etiske standarder og fremme demokrati, gennemsigtighed og ytringsfrihed i verdensidrætten.

Play the Game-konference afholdes hvert andet år. 

Du kan læse meget mere om årets konference og se videooptagelser af de fleste sessioner på Play the Games hjemmeside

Omkring 200 oplægsholdere og paneldeltagere fyldte først i februar salene på Radisson Blu i Trondheim med oplæg og debatter om så forskellige emner som matchfixing, seksuelle krænkelser, klimapåvirkning, korruption og selvfølgelig den enorme interesse i sport fra olie-diktaturerne i Mellemøsten. Play the Game konferencen har siden 1997 hvert andet år samlet de vigtigste aktører fra journalistik, politik og interesseorganisationer for at sætte fokus på sportens vidtrækkende økonomiske, politiske og menneskelige betydning. 

DJ-formand Tine Johansen deltog mandag aften i paneldebatten i en session med navnet "Sports journalism: A watchdog for society or a pet for showbiz?"

Se hele sessionen om sportsjournalistik på Vimeo (Tine taler efter 1.18.)

DJ har støttet deltagere fra bl.a. Indien, Armenien og Argentina

Igen i år har Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation støttet Play the Game konferencen med 50.000 kr. Et beløb, som arrangørerne har brugt til at støtte deltagelsen i konferencen for en række journalister ude fra verden, som ellers ikke ville kunne rejse til Norge.  

Vi har spurgt tre af dem, hvordan deres arbejdsvilkår i hjemlandet er, og hvad de får ud af at være med til Play the Game: 

Rafik Yengibaryan, Armenien. Freelancejournalist 

Bor og arbejder til daglig i Berlin. 

”Jeg faldt over invitationen til Play the Game, men troede egentlig ikke, det var noget for mig, for jeg interesserer mig ikke rigtig for sport. Men så tjekkede jeg programmet og kunne se, at det handlede lige så meget om politik og menneskerettigheder, og så tænkte jeg: hvorfor ikke. Det er den første konference om journalistik, jeg deltager i. 

Jeg har mødt nogle mennesker ansigt til ansigt her, som jeg kendte digitalt i forvejen. Og det betyder rigtig meget at mødes rigtigt. Vi har særligt som freelancere brug for netværk, og der er meget ekspertise at dele.  

I Armenien er sport og politik tæt knyttet. Alle de store sportsforbund ejes af en stærk mand, og penge og magt er tæt knyttet. Armenien er semi-demokratisk, og vi har kun en relativ grad af pressefrihed. Der er meget korruption – også i fodbold. De armenske fodboldstjerner, der spiller i Europa, er tæt forbundet til de magtfulde mennesker i Armenien. Pressen kan godt skrive om alt det her – men det er meget svært at dokumentere, for de magtfulde oligarker kontrollere rigtig meget. Så det kan være direkte farligt at grave i og stille spørgsmål. 

Jeg har selv været meget involveret i LGBT-bevægelsen. Og et eksempel på, hvordan forholdene i Armenien er på den front, er en armensk vægtløfter, som for et år siden fik en kønsskifteoperation, fordi han identificerede sig som en mand. Han havde tidligere vundet EM for kvinder i vægtløftning. Da han skiftede køn, forsvandt han nærmest fra jordens overflade. Han måtte flytte til Holland og er ikke blevet nævnt med et ord siden. LGBT-bevægelsen har meget svære vilkår i Armenien. 

Jeg flyttede fra Armenien til Berlin, fordi jeg var frustreret og skuffet over, at alt mit hårde arbejde med at lave undersøgende journalistik ikke førte til noget. Så vil jeg hellere bruge mit arbejde et sted, hvor det føles som om, det nytter noget.” 

"I Armenien er sport og politik tæt knytte. (...) De magtfulde oligarker kontrollerer rigtig meget, så det kan være direkte farligt for pressen at grave og stille spørgsmål"

Rafik Yengibarian, armensk freelancejournalist

Ankita Anand, Indien. Freelancejournalist 

Fra Indien. Er freelancejournalist og redaktør på Unbias the News. 

”Jeg er primært med på Play the Game for at dykke ned i kønsforskellene i sport. Det er en meget mande-domineret verden, og jeg føler, der er mange historier at fortælle. 

Jeg oplever, at de historier, jeg skriver derhjemme, ikke får meget opmærksomhed fra redaktører. Og derfor håber jeg at kunne udvide mit netværk her og måske finde samarbejdspartnere, så jeg kan løfte historierne op på et mere globalt plan. Jeg har tidligere samarbejdet med italienske journalister om at afdække arbejdsvilkår for indiske migrantarbejdere i Italien. Det var også derfor, det var muligt for mig at deltage i Play the Game, fordi jeg havde et visum til Schengen i forvejen. 

Det er rigtig vigtigt for sådan nogle som os at kunne møde vores udenlandske kollegaer på neutral grund. Jeg ville ikke kunne mødes med mine pakistanske kollegaer i hverken Indien eller Pakistan pga. den konflikt, som landene har med hinanden. I stedet kan vi mødes her. 

Sport og politik er også tæt knyttet sammen i Indien. For nylig havde vi et succesfuldt kvindeligt wrestling-hold, som vakte meget begejstring i Indien. Men da holdet gik på gaden for at protestere og gøre opmærksom på seksuelle krænkelser fra en bestemt politiker, blev de fjernet af myndighederne, og politikeren slap helt fri. Den mest populære wrestler måtte senere trække sig fra sporten. 

Vi oplever mange politikere udnytte sporten til nepotisme og korruption, fx ved at hjælpe deres familie og venner med at få topposter. Samtidig oplever vi, at sportsudøverne ikke modtager de pengepræmier, som politikerne ellers har fortalt alle, at de ville få, og dermed fratager de ofte fattige sportsudøvere deres mulighed for at dyrke sport. 

Der er en slags pressefrihed i Indien, særligt hos små og uafhængige medier. De store landsdækkende medier og tv-stationer er kun til for regeringen.” 

Federico holder oplæg

Thomas Søndergaard Hvor mange migrantarbejdere døde egentlig i Qatar? Federico Dario Teijeiro præsenterer sit arbejde.

Federico Dario Teijeiro, Argentina. Freelancejournalist og underviser 

Freelancejournalist og underviser på Universidad de San Andrés – et universitet i Victoria lidt uden for Buenos Aires i Argentina. 

”Jeg har startet et netværk med 15 undersøgende sportsjournalister fra 12 lande, som jeg har mødt på tidligere Play the Game-konferencer. Det er tredje gang, jeg deltager i Play the Game, og jeg vil rigtig gerne vise, at det ikke bare er et sted, vi mødes hvert andet år for at have det hyggeligt og drikke kaffe. Så jeg holder i år en workshop, hvor jeg fortæller om mine arbejdsmetoder og håber, at andre vil dele deres.  

For i forhold til samarbejde er sportsjournalistikken 30 år bagud. Alt for mange arbejder på egen hånd. Forestil jer, hvordan afsløringerne af FIFA ville have forløbet, hvis flere journalister havde arbejdet sammen på tværs.  

Det er svært at få udgivet kritisk journalistik i Argentina. Qatar og Argentina har fået et særligt bånd oven på VM-slutrunden i 2022. Og i hele Sydamerika er vi måske 5-7 undersøgende sportsjournalister. Derfor er jeg meget optaget af og interesseret i at opbygge netværk på Play the Game.  

Jeg føler mig privilegeret og beæret over at kunne komme her og fortælle om mit arbejde og mødes med mine kollegaer. Og samtidig få mulighed for at udveksle erfaringer, værktøjer og findings. Det er det, konferencen handler om. Jeg har allerede hørt rigtig meget, der inspirerer mig til fremtidigt arbejde. Så jeg vil gerne sige stor tak til DJ for at gøre det muligt for mig at deltage. Argentina er i stor økonomisk krise med inflation og arbejdsløshed, og det havde været umuligt for mig at komme her uden DJ’s økonomiske støtte.” 

Se Federico Dario Teijeiro fremlægge sine afdækninger af det skræmmende høje antal døde migrantarbejdere sidst i sessionen Qatar 2022: When the spotlight was turned on and off (Federico er på efter 1.03)

Paneldebat

Thomas Søndergaard Tine Johansen i paneldebat mandag aften. Yderst til højre David Walsh, journalisten bag afsløringerne af Lance Armstrongs dopingsager.

Kommentarer