Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

”Det er selvfølgelig en skør tid at være praktikant i… Men det er også en fed tid”.

Den nye dagligdag med isolering og hjemmekontor udfordrer det vanlige praktikmiljø, og praktikstederne må tænke i alternative løsninger for at leve op til forpligtelserne. Hos Jyllands-Posten har man aktiveret alle lag for at støtte praktikanterne

studerende, praktik, digital, virtuel

Jesper Olesen På Jyllands-Posten har de blandt andet lavet en digital læringsdag, hvor praktikanterne blev opdelt i hold og arbejdede med idéudvikling.

Med coronakrisen og de medfølgende restriktioner står mediebranchen i en helt ny, uprøvet situation. Det gælder ikke mindst for praktikstederne, der har været nødt til at sende de unge praktikanter hjem i isolation. Hos Dansk Journalistforbund har forhandlingschef Claus Iwersen gennem hele perioden modtaget spørgsmål fra praktikanter, som blandt andet har været bekymrede for, om deres praktikperiode ville blive underkendt som værende fuldt gyldig. Hverken dette eller lønforhold ser ud til at blive et tema, men Claus Iwersen følger stadig nøje med i, hvordan praktikstederne agerer.

”Vi er jo ikke i tvivl om, at de selvfølgelig overholder deres forpligtelser omkring løn og den slags,” siger Claus Iwersen og understreger, at praktikantlønnen er fastholdt i selve overenskomsten.

”Men så er der den del, der handler om hele praktikmiljøet, og hvordan praktikstederne lever op til deres forpligtelser omkring læringsdage og i det hele taget at være en praktikplads. Der har vi egentlig ikke så meget erfaring, for hele den del, der handler om læringsdage, kom ind i overenskomsten i 2018. Så hvordan det er nu i forhold til, hvordan det har været i de to år op til, at den her sundhedskrise opstod, kan vi ikke sige med sikkerhed.”

Han peger på, at man på en normal arbejdsdag vil have nogle rutiner omkring, hvordan praktikanten bliver vejledt i sit daglige arbejde, og hvordan adgangen er til relevante personer på redaktionen.

”Det er den helt store forskel, når alt kommer til alt. Men der kan man formentlig arrangere sig på den ene eller den anden måde.”

Virtuel arbejdsdag på Jyllands-Posten

Et af de praktiksteder, hvor man har måttet tænke i alternative løsninger, er hos Jyllands-Posten. Her har praktikantvejleder Jesper Olesen holdt virtuelle møder med praktikantholdet flere gange om ugen og holdt telefonisk kontakt med alle mindst en gang om ugen og ofte flere. Han har især haft brug for at snakke med de helt nye praktikanter for at høre, hvordan de har det.

”Det er klart, at det er lidt sværere at ringe og spørge om hjælp, når man er ny og ikke kender så mange mennesker. Hvis du kun har været her i halvanden måneds tid, da krisen startede, ved du selvfølgelig ikke, hvad der er op og ned,” siger Jesper Olesen.

Han fortæller, at de på Jyllands-Posten har en mentorordning, som de også har forsøgt at aktivere, selvom de ansatte sidder hjemme hver for sig. Hver praktikant har en udvalgt kollega som personlig mentor, som udover redaktøren har et udvidet ansvar i denne situation for at holde hånden under praktikanten.

”Så vi har tre lag. Vi har afdelingsredaktørerne, vi har mentorerne, og så har vi vejlederne, og vi har forsøgt at aktivere det hele. Men der er jo ikke noget, der er optimalt. Det ved vi jo godt alle sammen.”

Isolation giver mulighed for at blive selvkørende

Frederikke Træholt er en af de mere erfarne praktikanter på Jyllands-Posten. Hun startede sin praktik i august sidste år og har været en del af Christiansborg-redaktionen siden februar. I en ny situation, hvor man kan sidde og have det mærkeligt over at være hjemme og have svært ved at udvikle idéer, er hun glad for at kunne holde kontakten til kollegaerne.

”En af de ting, som har hjulpet mig rigtig meget, var at indse, at det er okay at tage kontakt til sin vejleder. Og det er okay at tage kontakt til sin redaktør og sine kollegaer, hvis du er i tvivl om noget. Der er ikke nogen, der synes, at du er irriterende, fordi du ringer fire gange om dagen. De ved jo godt, at du sidder og har en milliard spørgsmål,” siger Frederikke Træholt.

Selvom det kan blive trivielt at sidde derhjemme i en etværelseslejlighed uden mulighed for at gå ud og møde andre, mener hun ikke, at hendes praktiktid nødvendigvis er blevet forringet.

”Det er selvfølgelig lidt en skør tid at være praktikant i, fordi der ikke er den der over-bordet-sparring, som man plejer at have. Men det er også en fed tid at være journalist. For praktikanter er det også en måde at blive lidt selvkørende på.”

Får det bedste ud af situationen

En af coronakrisens konsekvenser har for Frederikke Træholts vedkommende været, at en planlagt studietur til Paris indtil videre er udsat og med stor sandsynlighed ender med at blive aflyst. Her var der lagt op til to læringsdage, som også er en del af praktikantaftalen. Praktikantvejleder Jesper Olsen er opmærksom på, at man har nogle hængepartier på netop læringsdagene.

”Selvfølgelig skal vi forsøge at leve så meget op til det som muligt, selvom alle jo godt ved, at det her halve år bliver helt anderledes for alle. Vi må lige hen og se, hvad den næste uge bringer. Hvad vi fysisk kan og ikke kan. Ellers må vi jo i gang med at lave nogle flere digitale læringsdage.”

Han fortæller, at de lavede en digital læringsdag for et par uger siden, hvor der blev arbejdet med idéudvikling. Her startede dagen med et fælles oplæg, hvorefter alle praktikanter blev opdelt i nogle hold og fik til opgave at pitche idéer og hjælpe hinanden. Som afslutning var der digital fredagsbar. Ifølge både Frederikke Træholt og Jesper Olesen er det et eksempel på, at man ved alternative løsninger kan få det bedste ud af situationen.

”Vi skal sikre os, at alle er klar over, at vi har nogle praktikanter, som vi har et uddannelsesmæssigt ansvar for. Så man ikke risikerer den der ude af øje ude af sind, som man jo hurtigt kan frygte, når alle sidder på hjemmekontorerne,” siger Jesper Olesen.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Johnny Frederiksen

Jakob Nielsen

BLIV MEDLEM

Få karriererådgivning, unikke kurser og juridisk hjælp gennem dit professionelle liv i medie- og kommunikationsbranchen.

Søren Malmose

PRAKTIKANTAFTALEN

Find den gældende praktikaftale på din arbejdsplads - eller din fremtidige - arbejdsplads inden for medier- og kommunikation.