Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Det er ledelsens ansvar at opbygge et sundt arbejdsmiljø

Forebyggelse af seksuel chikane handler ofte om, hvordan det grundlæggende arbejdsmiljø på en arbejdsplads er. Det er ledelsens ansvar at opbygge rammerne for et godt arbejdsmiljø – bakket op af de tillidsvalgte, mener arbejdsmiljøkonsulent i DJ, Tom Hansen.

Oplever du chikane eller mobning i forbindelse med dit arbejde?

Når medarbejdere på en række mediearbejdspladser i samlet flok siger fra over for flere års sexisme og seksuel chikane, er det i bund og grund et udtryk for, at der har eksisteret et usundt arbejdsmiljø i branchen igennem en årrække. Og det er først og fremmest ledelsernes ansvar, siger Tom Hansen, arbejdsmiljøkonsulent i DJ:

”Det er faktisk ret enkelt: Krænkende handlinger, fx mobning og seksuel chikane, er i direkte strid med arbejdsmiljølovgivningen, og det er ledelsens ansvar, at ingen bliver fysisk eller psykisk syge af at gå på arbejde. Vi ved, at seksuel chikane kan være farlig for menneskers helbred, og det skal vi naturligvis have stoppet.”

Tom Hansen er dog udmærket klar over, at lederne i mediebranchen ikke altid er i stand til eller villige til at sikre et trygt arbejdsmiljø på egen hånd. Derfor skal tillidsvalgte, som tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter og praktikantvejledere – og selvfølgelig DJ som fagforening, være klar til at skubbe til ledelsen.

”Normalt ville jeg opfordre de tillidsvalgte til tage fat i deres ledelse i ”fredstid” og indlede et samarbejde om at forbedre arbejdsmiljøet og forhindre mobning og chikane. Lige nu er der absolut ikke fredstid, men til gengæld kan der være et momentum for at tage emnet op og få indflydelse på, hvad der skal ske fremover,”mener han og henviser alle tillidsvalgte til at kontakte DJ for at få støtte:

”Som tillidsvalgt er man frontkæmper i marken og ofte den svage parts repræsentant i en konflikt eller dårlig sag på arbejdspladsen. Føler man sig ikke godt nok klædt på til at varetage den rolle, skal man henvende sig til sin kontaktperson i DJ. Vi er altid klar til at sparre om svære problemstillinger – også i forhold til seksuel chikane.”

Tom Hansen vil på et webinar 2. oktober gå i dybden med, hvordan du som TR eller AMR tackler og forebygger seksuel chikane på arbejdspladsen.

Som freelancer eller selvstændig er man ofte i en situation, hvor man ikke har en TR eller en AMR at gå til. Det kan være en meget vanskelig situation at stå i, da man risikerer at miste en kunde og reelt sit indtægtsgrundlag. Står du som freelancer eller selvstændig i sådan en situation, er du meget velkommen til at ringe til Tom Hansen. Han vil i første omgang lytte til din fortælling og derpå – sammen med andre rådgivere i DJ, overveje, hvordan DJ kan hjælpe dig videre.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.