Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Derfor er der høj grad af pressefrihed i Skandinavien

Stærke fagforeninger med en høj dækningsgrad og politisk uafhængighed er en af årsagerne til den høje grad af pressefrihed i Skandinavien viser ny rapport.

Følgende eksperter blev interviewet til rapporten: Tine Johansen, Formand I Dansk Journalistforbund, Mark Blach-Ørsten, Professor i journalistik på Roskilde University, Stig Kirk Ørskov, Administrerende direktør JP/Politikens Hus og Mart Ots, Professor på Jönköping University og medlem af det svenske Mediestøttenævn. Interviews blev gennemført mellem den 15. og den 18. december 2019.

Hvorfor ligger de skandinaviske lande i top, når det gælder pressefrihed? Og hvad kan regeringer og medieaktører i andre lande lære af dem? 

Disse spørgsmål satte en række repræsentanter for the European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), the European Federation of Journalists (EFJ) og Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT) sig for at undersøge, da de i december 2019 besøgte Danmark og Sverige på en såkaldt fact-finding mission.

Resultaterne kan læses i rapporten Media freedom made in Scandinavia - best practices from Denmark and Sweden

Høj organiseringsgrad giver politisk tyngde

Delegationen besøgte DJ’s formand Tine Johansen, som især fremhævede fagforeningens rolle i forhold til at sikre pressefrihed og journalisters rettigheder. DJ er en fagforening, som dækker hele mediebranchen, hvilket giver politisk tyngde i kampen for den frie presse.

Og så holder DJ enhver ideologi ud i strakt arm.

”Jeg mener, det er et stort problem, at mange fagforeninger i Europa, har tætte bånd til politiske partier – og de kan være ret aggressive med det. Vores model er baseret på respektfuld dialog,” siger hun, og peger dermed på et væsentligt element ved den skandinaviske måde at sikre pressefrihed på.

Et sikkerhedsnet for alle

Et af de stærkeste argumenter for at være medlem af en fagforening er, ”at nogen griber dig, hvis du falder”, siger Tine Johansen og fremhæver prekære arbejdsforhold og udfordringen med at få lov til at repræsentere de mange freelancere og selvstændige, som de vigtigste opgaver for DJ fremadrettet. 

”Den største udfordring fremadrettet er de prekære arbejdsforhold og ønsket om at kunne forhandle på alle medlemmers vegne uanset, hvordan de arbejder. Konkurrenceloven står i vejen for, at vi kan hjælpe de selvstændige medlemmer på samme måde som andre,” udtaler hun.

Seks vigtige elementer

I rapporten fremhæves følgende seks elementer som de væsentligste årsager til, at pressefriheden står stærkt i de nordiske lande:

  • Særlige ejerforhold – fx høj grad af fondsejede medier
  • Stærke fagforeninger med høj organiseringsgrad
  • Mediestøtte, som uddeles ud fra armslængdeprincippet
  • Stærke public service-medier
  • Institutioner som pressenævnet, som sikrer, at medierne er selvregulerende
  • National lovgivning, som understøtter medierne

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

patrickmoran

fre, 05/15/2020 - 23:12

I think it's a major problem that a lot of European unions have strong links to political parties-and they can be very violent about that. Our model is based on respectful discourse, thus pointing to an integral aspect of the Scandinavian way of guaranteeing freedom of the press. https://finestediting.com/services/book-proofreading.php