Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

”Der er styrke i at tale med andre om ensomheden”

Med opfordring til at minimere den sociale kontakt med andre, er der næppe den store udsigt til fredagsbarer og fester i weekenden. Unge er dermed overladt til stuens fire, hvide vægge, og for nogle bliver ensomheden fast inventar.

Ensomhed

DJ

 

Corona har medført en markant stigning i unges følelse af ensomhed ifølge den frivillige sociale organisation Ventilen, der peger på en fordobling i april måned. Og problemet stiger. Med de nye corona-restriktioner er flere unge blevet tvangsindlagt i eget hjem, hvor de mentalt skal forholde sig til endnu en periode med hjemmearbejde og onlineundervisning.

Ensomheden ulmer under overfladen blandt unge 


22-årige Laura Skov læser journalistik og socialvidenskab på Roskilde Universitet. Hun er blandt de mange unge mennesker, som føler sig særligt ensomme i denne tid. Laura oplevede nemlig, hvordan ensomheden langsomt tog over, da hun ikke følte, at hun havde nogen at tale med:

”Jeg var lige flyttet til København og havde boet her i et halvt år på det tidspunkt, corona brød ud. Jeg boede sammen med roomies, som jeg ikke kendte så godt, og mit værelse var bare otte kvadratmeter. Det føltes som om, at væggene kom tættere og tættere på hver dag. Man følte sig bare rigtig fanget,” fortæller Laura Skov.

Under corona-lockdown blev Laura opmærksom på fraværet af sin familie, som hun ikke længere har kontakt til. Ligesom mange andre unge oplevede hun, at ensomheden blev forstærket, da hun gik med følelsen alene.

”Under corona blev jeg mindet om, hvad jeg manglede. Selvom man egentlig er okay med det i dagligdagen, blev det pludselig forstærket.”

For at modarbejde følelsen af ensomhed begyndte Laura at løbe meget under corona, hvilket gjorde hende i stand til at komme væk fra tankerne og følelserne og ud af det fysiske rum, hvor der godt nok var mennesker, men ikke nogen at tale med.

Coronakrisen har dog medført øget fokus på mental sårbarhed, og det er noget, som Laura finder tryghed i.

”Medierne er begyndt at behandle emner som eksempelvis ensomhed, og det hjælper. Det hele handler jo om at nedbryde tabuer, og det er nemmere at tale om ting, når man ved, at man ikke er alene. Der er styrke i at tale med andre.”

I en periode med nye tiltag og restriktioner fra regeringen er Laura denne gang motiveret til at række ud til andre og dele sine tanker og følelser.

”Det, som krisen også har bragt med sig, er, at der er opblomstret de her fællesskaber med unge, der taler med unge. Det er noget, som jeg vil gøre brug af fremadrettet.”

Hvis du har mod på det, så del dine tanker med nogen


Louise Funch Nielsen, ungerådgiver hos Headspace, oplever, at ensomheden forstærkes blandt de unge, hvis man tier.

”Min fornemmelse blandt de unge, vi taler med, er, at hvis ikke vi taler med andre og deler vores tanker og følelser, så skaber det netop ensomhed,” siger Louise Funch Nielsen.

Organisationen Headspace er et gratis rådgivningstilbud til alle unge, der kæmper med psykiske sårbarheder og har brug for nogen at tale med. Louise opfordrer til at række ud, hvis man føler sig ensom.

”Hvis man synes, at det er svært at finde nogen, som man har lyst til at dele sine tanker med, kan man besøge Headspace eller en anden form for tilbud, der kan afhjælpe ensomheden. Der er mange unge, som føler sig lettede over at vide, at der findes andre, som har det ligesom dem.”

Dette er noget, som Laura Skov kan genkende.

”Når der sker noget skelsættende i verden, og man er nødt til at omstille sig, hjælper det at tale med andre om de følelser, det fører med sig. Det bedste, man kan gøre, er at række ud,” siger Laura Skov.

Kommentarer

Jakob Nielsen

BLIV MEDLEM

Få karriererådgivning, unikke kurser og juridisk hjælp gennem dit professionelle liv i medie- og kommunikationsbranchen.

Jakob Carlsen

STUDERENDE

Hvad enten du læser journalistik, kommunikationsfag, fotografi, grafisk design eller andre mediefag, er DJ dit fagforbund. Vi kender alt til ansættelsesvilkår  i medie- og kommunikationsbranchen.

 

Johnny Frederiksen