Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Den udfordrende selvstændighed

Mette Bertelsen arbejder som journalist, kommunikatør og forretningsudvikler og er en af de mange selvstændige, der kæmper en til tider hård kamp for at udvikle den danske medieverden. Igennem DJ-kurset BIZ Forretningsstart, har Mette fået et godt skub til at komme videre med sit projekt som medie-iværksætter. Og så er hun i øvrigt født komplet døv.

Mette Bertelsen

Jens Panduro Mette Bertelsen er afhængig af en tolk, når hun skal tale med hørende. Som her, da hun bliver interviewet af DJ.

Mette Bertelsen

36 år.

Bachelor i Film & Medievidenskab og er cand. IT i E-business.

Rådgivning og kurser for freelancere


Kom med på Salgsworkshop og bliv bedre til at skaffe kunder

Få telefonisk sparring

Overvejer du at blive selvstændig? Kom med på BIZ Intro

Det er let nok at lave en interview-aftale med Mette Bertelsen. Det klares jo ofte på mail. Det går også fint at ringe på dørtelefonen (der bliver åbnet). Men så snart man træder ind i hendes lejlighed i Vanløse, mærker man, at det ikke er et interview helt som normalt.

”Mette siger hej og velkommen” hilser tegnsprogstolken bag ved Mette, der giver hånd. For Mette Bertelsen er født fuldstændig døv. Så hun kommunikerer – udover på skrift – med hørende gennem en tolk. Man vænner sig dog hurtigt til den ekstra mellemmand i samtalen, og derfra bliver det hurtigt til et ganske almindeligt interview.

Et interview, der primært skal handle om, hvordan det er at være selvstændig iværksætter i mediebranchen. Hvordan Mette har fået et stort, hjælpende skub gennem BIZ-forretningsstart-kurset i DJ. Og om hvordan hun bliver presset af dagpengesystemet som ledig i øjeblikket, hvilket har kostet hende den vitale tolkebistand.

En ekstra udfordring

For selvom hun har levet det meste af sit liv helt lige som de fleste andre 36-årige, er det at hun er døv en ekstra udfordring, da hun vil starte sit eget medie. For man kan ikke så tolkebistand til sin selvstændige bibeskæftigelse, når man samtidig er på dagpenge. Det betyder, at hun ikke kan få tolkebistand til fx opsøgende kundekontakt - men kun til jobsøgning. Og det besværliggør selvfølgelig hendes videreudvikling af nichemediet Loud Media.

”Optimalt set fik jeg et deltidsjob på 20 timer om ugen, for så ville jeg kunne klare mig økonomisk samtidig med, at jeg arbejder for Loud Media,” siger hun.

Loud Media er et webmagasin for mennesker med hørenedsættelse, deres pårørende og også den bredere befolkning.

”Det indeholder nyheder, debat, kulturstof, sport, livsstil mm. Og målet er blandt andet at nå en del af de mennesker, der møder os døve med nogle forbehold. For jeg oplever at blive mødt meget forskelligt fra person til person, hvor nogle er gode til at snakke med mig, mens andre holder sig mere tilbage. Sådan er det jo at være døv. Men jeg synes, man bare burde se mig, som den jeg er,” fortæller Mette Bertelsen.

Derfor startede hun sammen med en forretningspartner Loud Media i 2015 efter at have afsluttet kandidaten på E-business, der havde givet hende værktøjet til forretningsudviklings-delen og derefter at have arbejdet som redaktør på Dansk Døveforenings medlemsblad, Døvebladet.

DJ-kursus gav et skub

At starte sit medie er dog ikke bare lige noget, man gør, fandt hun ud af.

”Jeg havde startet Loud op, og det havde kørt nogle år uden de store indtægter. Så jeg havde brug for et skub for at komme til næste udviklingspunkt. Jeg blev så anbefalet at ansøge om plads på DJ’s BIZ Forretningsstart-kursus, og det var virkelig godt,” siger hun.

”Jeg blev inspireret til at strukturere min hverdag på en bedre måde, så jeg bliver mere effektiv i forhold til tid. Underviseren var god til at opfordre os til at definere vores kunder, lave kundelister og tænke over, hvad den enkelte kunde kan give af økonomisk udbytte. Vi fik helt konkrete værktøjer til at tænke og handle mere kommercielt. Jeg har selv lige fra start været meget bevidst om Louds forretningsmodel, men jeg har haft brug for det her lille, ekstra skub. Vi har en meget præcis målgruppe – hvad kan det så?” siger hun.

At strukturere sin forretning

Alt i alt er Mette Bertelsen rigtig glad for det skub, hun gennem BIZ Forretningsstart fik i forhold til at udvikle sit eget medie.

”Jeg synes, det er et godt tilbud fra forbundet og, hvis man har en idé til at blive selvstændig, er det fedt at kunne komme videre. Forløbet kræver meget forberedelse, og det skal man som deltager tænke ind. Men bagefter stod jeg med en meget konkret ting til at komme videre med min forretning. Jeg fik et skub til at strukturere min forretningsmodel bedre – nu er min udfordring så at finde et ordinært lønmodtagerjob, så jeg kan sikre mit økonomiske fundament til at arbejde videre med Loud.

  • Jens Panduro

  • Jens Panduro

Kommentarer

flemming leth

tir, 10/09/2018 - 12:30

En fin beskrivelse af hvordan hverdagen fungerer for Mette, men at være døv er jo ikke ensbetydende med ikke at kunne tale.

Hvad ligger til grund for afslag til tolk? Der må da være en paragraf, der giver mulighed for hjælp!

Alle har vel ret til at kunne kommunikere!

Held med det

Flemming Leth