Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

"Den lille film skal spejle det store billede"

Kristina Funkeson er selvstændig visuel medieproducer. Hun har haft sit firma 'Kattens Media' i 10 år - og laver blandt andet video, især korte informationsfilm for mellemstore private eller offentlige virksomheder. Få hendes fem bedste tips til den gode visuelle fortælling.

Kristina

Jacob Nielsen

"Vær tæt på dine medvirkende". Få også klipper Maja Reinholds fem gode råd til, hvordan du skaber en god visuel fortælling.

Hvordan forbereder du dine visuelle fortællinger?

"Man forbereder sig bedst ved at researche og ved at tale med kunden. Det gælder om finde, det store bagvedliggende budskab. Det kan godt være, at filmen skal handle om firmaets nye produkt, men så kan den bagvedliggende historie være, at de er en seriøs virksomhed, man kan stole på. Det er ikke et budskab, man udtaler, men som er lige så vigtigt. Spørg kunden om, hvad der er deres image. Den lille film skal spejle det store billede. Den bedste forberedelse er at forstå det store billede."

Hvordan forbereder du dine optagelser?

"Jeg laver altid et storyboard, nogle gange både på skrift og i billeder. Hvis der fx. er flere interviewpersoner med, er det vigtigt, at de kigger i den rigtige retning, - den slags hjælper storyboardet dig med at huske. Kontinuitet."

Hvad har du altid med ude på optagelse?

"Det er altid godt at have en shotliste at falde tilbage på. Det kan godt være, du tror, du kan huske det hele, men det kan du ikke. Især ikke, når du er alene på optagelse og både skal stå for film, lys og lyd. Lav en helt basic liste, hvor der fx. står, at du skal huske at lave et close up af hænderne. Hvis du har tid til overs, når du er ude på optagelsen, så husk at optage noget ekstra. Måske lidt sjove, skæve ting. Det eneste, du fortryder, er, hvis du ikke har filmet nok materiale."

Fem bedste tips til den gode, visuelle fortælling:

1, "Hold det kort. Det er bedre, at folk gerne vil se mere, end at de slukker før tid.

Find en god indledning. Starten er vigtig. Find noget fint og smukt - det må gerne være abstrakt."

2, "At få en god lyd er noget af det allervigtigste. Og hvis du selv laver interviewet, skal du huske at tie stille, hvis din egen stemme ikke skal med i optagelsen. Du må gerne smile, men ti stille. Hold en lille pause, inden du stiller det næste spørgsmål. Det er ærgerligt at komme med hjem nogle superinteressante optagelser og så ikke kunne bruge det, fordi du afbryder midt i det hele. Husk at de fleste interviewpersoner er lidt nervøse i starten. Måske skal du også justere lyden, fordi folk taler mere stille i starten, og så bliver de mere sikre på sig selv. Der sker noget med folk, når de begynder at føle sig tilpas. Den første del af optagelserne kan stort set aldrig bruges. Så de spørgsmål, jeg stiller i starten, er også tit de spørgsmål, jeg afslutter med."

3, "Vær opmærksom på symbolik i billedsproget. Hvis jeg optager et dækbillede ude på gaden og en forbipasserende smider noget skrald fra sig, symboliserer det noget, der smides ud, eller ikke kan bruges. En paraply, der bliver slået op, har også symbolsk betydning. Bevægelser har symbolværdi."

4, "Husk de små detaljer. Vær ikke bange for at fjerne ting i baggrunden, fx. den blomst der står et dumt sted. Ryk også rundt på tingene i kontoret. Tjek interviewpersonens ydre. Sørg for at rette på slipset, så knuden ikke hænger. Hav altid pudder i tasken. Jeg har altid en gennemsigtig pudder, der kan bruges på alle hudfarver, i min kamerataske, så folk ikke bliver blanke i ansigtet. Det kan du ikke gøre noget ved bagefter, når du kommer hjem med materialet."

5, "Sørg for at skabe et sammenhængende visuelt univers i forhold til billedkvalitet med lys, farvetemperatur m.v. Det er vigtigt, det er det samme billedsprog hele vejen igennem. Jeg optager fx. næsten altid på en tripod. Det er underligt, hvis du bruger en tripod i nogle optagelser og rystet, håndholdt kamera i andre, med mindre det har en særlig symbolsk årsag."

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.