Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

”Den gode idé vil altid være stærkere end så meget andet”

I september blev Andreas Kousholt ny radiovært på Go’ Morgen P3 efter fire år på Danskerbingo, som han selv pitchede til DR. Det har betalt sig at være vedholdende, men alligevel fortryder han, at han i lang tid var tilbageholdende med at gøre opmærksom på sig selv.

Andreas Kousholt

Petra Kleis / DR

I gymnasiet var det planen, at jeg skulle på Journalisthøjskolen. Dengang havde jeg en idé om, at det fedeste job i verden var at blive politisk redaktør på Politiken. Jeg ville gerne lave journalistik, jeg ville gerne ind på et af de store dagblade, og jeg ville gerne på Christiansborg. Jeg synes stadig, at stofområdet er klart det mest spændende, men jeg har også fundet ud af, at alt det arbejde, det kræver at være politisk journalist, slet ikke er noget, jeg ville have lyst til at lave. Det der med at skulle stå og stille konfrontatoriske spørgsmål og grave ting frem… Ej, der er mange journalistiske dyder, der passer virkelig dårligt til mit temperament.

Efter gymnasiet tog jeg på højskoleophold som forberedelse til optagelsesprøven i Aarhus. Jeg kom så langt i processen, at jeg gik til prøven og fik en plads. Men så takkede jeg nej til den, for jeg havde mødt nogle nye mennesker på højskolen og taget mine planer op til revision. Jeg havde boet 20 år i Jylland og følte, at jeg skulle prøve noget andet. Så jeg startede på Film- og medievidenskab, fordi min tanke var, at det nok var den uddannelse på Københavns Universitet, der mindede mest om at gå på Journalisthøjskolen.

På Film- og medievidenskab havde jeg den plan, at drømmescenariet var at blive radiovært i DR. På højskolen havde vi et besøg på P3, og det tændte helt klart et eller andet i mig, så jeg søgte en plads, da jeg fik mulighed for at vælge universitetspraktik på 6. semester. Det, som P3 kan, når det er fedest, er, at det kan kombinere viljen og ønsket om at fortælle noget vigtigt, men til gengæld kan man smide alle formelle rammer og regler. Jeg er jo ikke en klassisk skolet journalist, og jeg synes heller ikke, at det er så interessant, hvis det skal være pænt og formelt. Jeg er sådan set heller ikke anarkist, men jeg kan bare godt lide, at man må tale, som man vil. Og det kan man på P3.

Efter praktikken fik jeg studiejob i DR, hvor jeg lavede forefaldende arbejde. Jeg sagde ja til alt, hvad de tilbød mig. Den eneste mission, jeg havde, var at have en grund til at være på P3 hver uge for at blive i folks bevidsthed. Det, der så sker, er, at Talentholdet skal i gang igen, og de skulle bruge en lille redaktion til at hjælpe dem med at komme ud over stepperne. Under den proces var der nogle gange, hvor vi skulle filme nogle ting, og så skulle jeg lige stille mig ind foran kameraet og lave nogle små-øvelser for at teste, om teknikken virkede. Det har åbenbart vækket en form for interesse, for i hvert fald blev jeg opfordret til at søge en plads på Talentholdet. Jeg fik den ikke, men de tilbød at give mig et skræddersyet forløb med al den uddannelse, der var relevant for radioværter. Det viste sig at være en god idé, for en af dem, som rent faktisk blev optaget på holdet, var Jacob Weil, som jeg endte med at lave Danskerbingo med.

Når jeg ser tilbage på det, har jeg forsinket processen ret meget for mig selv ved at være tilbageholdende med at gøre opmærksom på mig selv. Jeg opfordrer alle mine praktikanter til at sende idéer og koncepter til cheferne. Det ville jeg aldrig selv have turdet. Jeg ville ikke engang turde snakke til en redaktør, dengang jeg selv var der. Det var en kæmpe fejl, for det, som jeg siden har fundet ud af, er, at den gode idé altid vil være stærkere end så meget andet. Ydmyghed er en god ting, men det kan også blive nærmest selvudslettende. Det er en misforståelse, at ens chefer kan gennemskue, hvad man går og tænker. Især hvis man er praktikant. De aner ikke, hvad du kan, hvis ikke du gør dem opmærksomme på det.

 

29-årige Andreas Kousholt har en bachelor i Film- og medievidenskab fra Københavns Universitet. På 6. semester kom han i universitetspraktik hos DR, hvor han senere fik studiejob. I 2016 startede han radioprogrammet Danskerbingo på P3 sammen med Jacob Weil, hvor han var vært i fire år. Siden september 2020 har han været vært på Go’ Morgen P3.

Jakob Carlsen

STUDERENDE

Hvad enten du læser journalistik, kommunikationsfag, fotografi, grafisk design eller andre mediefag, er DJ dit fagforbund. Vi kender alt til ansættelsesvilkår  i medie- og kommunikationsbranchen.

 

Johnny Frederiksen

Jakob Carlsen

DJ HJÆLPER DIG I PRAKTIKKEN

Der er stor forskel på dine muligheder og forhold i praktik, alt efter hvilken uddannelse, du er i gang med.