Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Dansk støtte til ukrainske medier uden strøm

Rusland har i flere måneder angrebet kritisk infrastruktur i Ukraine, herunder det ukrainske energiforsynings-system. Angrebene har påvirket civiles hverdag og gjort arbejdet for ukrainske journalister endnu mere udfordrende. DJ Safety støtter derfor ukrainske medier med 200.000 kroner, blandt andet skal penge gå til indkøb af generatorer.

Siden oktober har Rusland angrebet kritisk infrastruktur i Ukraine. Næsten halvdelen af Ukraines energisystem er beskadiget efter kontinuerlige russiske missilangreb, og millioner af civile har mistet adgang til elektricitet, vand og varme. 

Angrebene skaber også flere udfordringer for ukrainske journalister. Især er arbejdet med at indhente informationer og kommunikere med kilder, kollegaer og mediebrugere blevet sværere – og så at sikre en opladet mobil og computer, så man overhovedet kan arbejde.

“Vi har modtaget en masse henvendelser fra medier, som er nødt til at finde en måde at fortsætte deres arbejde på, selvom infrastrukturen er beskadiget. Nyhedsredaktionerne kan ikke holdes i gang under disse forhold, hvis ikke de får adgang til udstyr: transportable generatorer og elværk, power banks, solcelleanlæg og adaptere,” siger Olga Myrovych, leder af Lviv Media Forum, en ukrainsk medieorganisation.

Lviv Media Forum er i gang med at undersøge behovene på redaktionerne og herudfra sammensætte og uddele “Energy Independence Kits”. Disse kits er individuelt tilpasset til de enkelte medier med det formål, at de på denne måde kan fungere autonomt uden om det ukrainske energisystem og fortsætte med at reportere og distribuere deres journalistik trods strømafbrydelser.

200.000 fra Safety Fund

Den dansk medieudviklingsorganisation IMS (International Media Support) og den ukrainske medie-organisation Lviv Media Forum har lanceret en kampagne for at støtte ukrainske journalister og forsyne dem med udstyr, der skal mindske deres afhængighed af kritisk energi-infrastruktur.

DJ Safety Fund har i december bevilliget 200.000 kroner fra dette års indsamlede midler til at Lviv Media Forum kan hjælpe ukrainske medier med at anskaffe nødvendige generatorer og power banks.

Ifølge Foreign Policy er tæt på halvtreds procent af landets energi-faciliteter ramt af Ruslands angreb og resten er truet af yderligere aggressioner. Det formodes, at angrebene vil fortsætte de kommende måneder.

Op til tolv timers afbrydelse om dagen

Det varierer fra by til by, hvor omfattende strømafbrydelserne er, men nogle steder varer de op til tolv timer om dagen. Russiske missilangreb har også skabt rekordstore afbrydelser i mobilkommunikation og internet. Ifølge NetBlocks er internetadgangen faldet med 35 procent.

“Fra frontlinjerne gør ukrainske journalister alt hvad de kan for at ukrainerne – selv under krig og strømafbrydelser – kan få adgang til information og for at opretholde et samfund, der er tro mod de demokratiske værdier. Og Lviv Media Forum arbejder med vores partnere for at sikre, at uafhængige ukrainske medier har mulighed for at overleve og udvikle sig,” siger Olga Myrovych.

“Beskadigelserne på energi-infrastrukturen har gjort det nærmest umuligt for journalisterne at gøre deres arbejde. Det virker meget sandsynligt, at det her vil føre til et informations-blackout, hvor millioner af ukrainere vil miste adgang til vigtig og opdateret information. Midt i en krig er det meget alvorligt,” siger Roman Kifliuk, IMS’ landerådgiver for Ukraine.

Kommentarer