Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Dansk fotograf åbnede udstilling på MOMA

Rasmus Degnbol åbnede en stor udstilling på Museum of Modern Art i New York med sit foto af flygtninge i redningsveste. En kæmpe anerkendelse, der er blevet skabt af 10 måneders hårdt arbejde, et tilfældigt møde til en fest og en 20 minutters indre diskussion om et telefonopkald.

Foto af redningsveste

Rasmus Degnbol Over 100.000 redningsveste ligger hulter til bulter med gummibåde i en næsten 10 meter høj bunke på øen Lesbos, i Grækenland. I 2015 modtog Grækenland langt over 800.000 flygtninge og indvandrere. Alle primært ankommet med båd over Det Ægæiske hav fra Tyrkiet.

Rasmus Degnbol sad på sit hotelværelse i New York og førte en 20 minutter lang diskussion med sig selv: Kunne han finde styrken til at ringe til hovedkuratoren for en kommende udstilling på et af verdens mest berømte museer og bede ham kigge på hans billeder eller ej?

”Det var jo MOMA, og hvem fanden er jeg? En eller anden snottet fotograf fra Vestjylland. Jeg har aldrig nogensinde udstillet den slags steder før. Men jeg fik pakket beskedenheden væk, fandt nummeret til kuratoren og ringede til ham: I har jo sikkert lukket for optag, men jeg har nogle billeder, du bliver nødt til at se, og jeg er i New York nu. Kan jeg få fem minutter af din tid?”

Tilfældighedernes spil

De billeder, kuratoren for Museum of Modern Art, MOMA, bare blev nødt til at se, var de billeder, der havde bragt Rasmus til New York i første omgang. En fotoserie skudt med drone fra 14 forskellige lande i Europa, som dokumenterede de ændringer af grænserne, som de enorme flygtningestrømme havde medført i løbet af 2015. Fotoserien havde sikret Rasmus en række priser – hvoraf en af dem inkluderede en tur til prisoverrækkelse i New York. Til den efterfølgende fest havnede Rasmus tilfældigt i samtale med en kurator fra MOMA.

”Jeg fortalte hende om mit fotoprojekt, og hun foreslog så, at jeg da burde se den kommende udstilling på MOMA. Jeg læste senere på aftenen op på udstillingen, og det føltes som at læse en beskrivelse af mit projekt!

Foto

Rasmus Degnbol
Rasmus Degnbol er 33 år og selvlært fotograf.

Hovedkuratoren på udstillingen endte lidt tøvende med at give Rasmus 5 minutter en af de følgende dage. 5 minutter, som Rasmus ender med at gribe fuldt ud.

”Næste del af tilfældighedernes spil er, at denne hovedkurator længe havde tænkt på, at der måtte findes en fotograf et sted, der har fotograferet de her redningsveste fra luften. Det billede havde han ledt efter og netop givet op. Og så vader jeg ind og viser ham det billede som det første. Han blev helt vild, og jeg forstod det ikke rigtigt, for han var virkelig oppe at ringe. Så fik han billedet som print, tog det med til sit bagland, og efter 14 dage ringede han tilbage og accepterede.”

En kæmpeære

MOMA endte med at bruge Rasmus Degnbols billede som åbningsbillede på udstillingen i deres Design- og Arkitekturafdelings udstilling om designløsninger på flygtningekrisen. Så fra første oktober til slutningen af januar er det Rasmus’ billede i 3x7 meter det første, gæsterne på udstillingen ser. Desuden ligger hele fotoserien i MOMAs onlineunivers.

”Det var en kæmpeære. Og det var også en god læring for mig i ikke at være så dansk og beskeden. Det har været en vild rejse jeg har haft så meget fokus. Der er et eller andet ved bare at give slip, flyde med og gribe de ting, der har vist sig. Jeg skulle virkelig overtale mig selv til at ringe – og der kom noget ud af det. Meget tilfældigheder. Men hvis jeg ikke havde ringet, var der ikke sket noget.

Fototeknisk: Sådan fotograferede Rasmus Europa fra oven

Kommentarer