Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Copyfighter skaffede Karim Pedersen 6.000 kr. på få dage

Journalist Karim Pedersen tjekkede en lille del af sit kæmpe artikel-bagkatalog for ulovlig kopiering på nettet med DJ’s nye værkstøj, Copyfighter. Få dage senere havde han fået overført 6.000 kr. til sin konto. Du kan som DJ-medlem gøre det samme.

Karim Pedersen

Niels Hougaard

Karim Pedersen

Niels Hougaard Journalist og højskolelærer Karim Pedersen

Copyfighter er nu åbnet for alle DJ-medlemmer.

Journalist og højskolelærer Karim Pedersen har fra sin tid på IT-mediet comon.dk og senere Computerworld et kæmpe bagkatalog på næsten 22.000 artikler liggende på nettet. Som en af de første journalister i Danmark har han haft mulighed for at søge og forfølge ulovlige kopier af en lille del af sine artikler ved hjælp af Copyfighter – DJ’s nye søgeværktøj til at opspore krænkelser af ophavsretten for tekster på nettet.

Allerede i første hug fandt Copyfighter flere potentielle krænkelser af Karim Pedersens artikler, og via programmets formularer sendte Karim Pedersen med det samme henvendelser til to netmedier med krav om vederlag og godtgørelse. Medierne vendte hurtigt tilbage, og Karim indgik aftale med begge på hver 3.000 kr. Og så stod der pludselig 6.000 kr. på Karim Pedersens konto.

”Jeg havde aldrig rigtig overvejet, at mine gamle tekster kunne være kopieret – eller i hvert fald tænkt, at det ville være for besværligt og tidskrævende, hvis jeg manuelt skulle søge hele nettet tyndt for at opspore dem. Så da jeg fik mulighed for at lave en helt automatisk søgning på nettet efter ulovlige kopier, var det jo en fantastisk mulighed for mig,” siger Karim Pedersen.

Copyfighter finder automatisk ulovlige kopier

Copyfighter er et værktøj udviklet af virksomheden med sammen navn – Copyfighter – til DJ’s medlemmer. Det fungerer ved, at man som DJ-medlem kan indtaste sit navn og det domæne, hvor man har original-teksterne liggende, og så afsøger Copyfighter nettet for kopier. Når kopierne er fundet, kan man sortere lovlige kopier fra medier med en videreudnyttelsesaftale fra eller udelukke tekster, hvor det er citater inden for det tilladte. Ved klare ulovlige kopier kan man downloade et brev, som man kan sende til krænkeren med krav om honorar og godtgørelse.

I begge de to nu afsluttede sager om ophavsretskrænkelser, mødte Karim Pedersen stor forståelse og anerkendelse fra modparten.

”Der var tale om små blogagtige IT-sites med tekniske nyheder, som havde taget mine artikler uden at tænke over det, og de var meget undskyldende og beklagede meget. Jeg indgik en aftale med begge medier, og pengene kom i løbet af 2-3 dage.”

Kamp for ophavsretten

For Karim Pedersen handler det både om at få sin egen fair godtgørelse for den ulovlige kopi, som det også handler om at kæmpe for ophavsretten i al almindelighed.

”Vi skal have ryddet op i at denne type sites, som systematisk tjener penge på at fylde andres indhold ind på deres site uden at tænke på, at der har siddet nogen og brugt tid på at producere indholdet. Copyfighter er et fantastisk godt initiativ for os som enkelt-journalister, som kan få vores retmæssige vederlag, men også for at skabe opmærksomhed på problemerne med ophavsretskrænkelser generelt. Jeg oplever desværre ofte, at nogle føler, at online-artikler ikke har nogen værdi, og at de derfor er ok at kopiere. Der mangler grundlæggende respekt for, at vi jo lægger lige så meget arbejde i en online artikel, som i en, der udkommer på tryk. Den respekt mener jeg, Copyfighter kan være med til at skabe,” siger han.

Karim Pedersen har nu lavet en ny søgning og fundet frem til flere krænkelser af sin ophavsret. Denne gang også fra større medier, og det virker umiddelbart som en lidt hårdere kamp, oplever han:

”Nogle af de større medier, jeg har kontaktet, kæmper mere imod. De anerkender ikke nødvendigvis, at de har gjort noget galt og kan finde på at hævde, at vi har en videreudnyttelsesaftale, selvom de ikke kan dokumentere det. Så man skal altså være klar på, at ens krav kan blive afvist, og modparten er mere konfrontatorisk. Så jeg har nu videresendt nogle sager til DJ’s jurister, som kommer til at føre sagerne for mig,” fortæller Karim Pedersen.

DJ: Et vigtigt redskab

DJ-formand Tine Johansen er glad for, at DJ kan tilbyde sine skrivende medlemmer denne mulighed for at finde og forfølge ulovlige kopier af deres tekster:

”For DJ er Copyfighter et vigtigt redskab af to grunde. For det første den, at man som ophavsmand til en tekst selvfølgelig skal have en rimelig betaling for videreudnyttelse (sit arbejde). For det andet håber vi, at Copyfighter på sigt kan have en afskrækkende effekt på dem, der uberettiget udnytter andres tekster på nettet. Vi skal stå fast på, at ophavsretten også gælder (udelades: tekster) på nettet, og at man selvfølgelig ikke kan bruge andres arbejde uden at betale for det,” siger hun.

"Ophavsretten på både tekster, billeder, tegninger og grafikker er enormt vigtig for DJ. Derfor har vi også et stærkt ønske om at få et lignende redskab til at finde ophavsretskrænkelser på de visuelle område, så det er vi ved at undersøge muligheden for," siger Tine Johansen.

Kommentarer

Erling Madsen

ons, 06/16/2021 - 15:45

Fremragende initiativ af DJ!

Helt enig med Erling.

Det er netop den slags konkret anvendelige værktøjer, som gør det værd af være DJ-medlem.

Nu mangler vi bare, at forbundet også arrangerer medlemsadgang til fx Infomedia og Storybase (eller andre SEO-værktøjer). Personligt ser jeg hellere denne type fagrelevante tilbud end forsikringer, feriehuse og den slags.

Hej Søren - og tak for rosen.
FreelanceGruppen tilbød på et tidspunkt adgang til Infomedia for sine medlemmer, men jeg er lidt i tvivl, om de stadig gør det. Aftalerne med Infomedia er meget dyre, og vi har kontakt til dem, men pt. nok ikke lige udsigt til, at alle medlemmer kan få adgang.
Men jeg vil gå videre til den relevante afdeling i forhold til dit forslag om Storybase.
Mvh Bo, DJ