Gå til hovedindhold
Bliv medlem

’Bullshit’ vinder Cavlingprisen

Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen vinder årets Cavlingpris for bogen ’Bullshit – Fortællingen om en familie’, der ved hjælp af gedigent graverarbejde nøgternt beskriver 80’ernes rå rockerkrig og giver et højaktuelt billede af unges søgen efter fællesskab.

Jonas Pryner

Foto: Jonas Pryner

 

Cavling-Formand Kaare Sørensen lagde i sin tale til vinderne vægt på, at det for Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen ”mod alle odds - lykkedes ikke bare at komme ind i rockerborgen, men også dybt ind i privaten til en verden med tilfældig vold, omfattende druk, stoffer, ladte håndvåben skjult i postkasser, evige tanker om flugtveje og håbløshed.”

Læs hele Cavling-Formand Kaare Sørensens tale til vinderne:

"Vinderen af Cavlingprisen 2017 er…

Et ganske unikt bogprojekt:

CAMILLA STOCKMANN OG JANUS KØSTER-RASMUSSEN FOR ‘BULLSHIT - FORTÆLLINGEN OM EN FAMILIE'.

Ofte er der et højt plankeværk omkring en rockerborg. Vi må ikke kigge ind i den hemmelige verden. Ingen har set noget, ingen siger noget, og lykkes det en journalist at få en mikrofon i nærheden af den kriminelle underverden kan ingen for det meste huske noget.

I hænderne på Jer - Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen - er det - mod alle odds - lykkedes ikke bare at komme ind i rockerborgen, men også dybt ind i privaten til en verden med tilfældig vold, omfattende druk, stoffer, ladte håndvåben skjult i postkasser, evige tanker om flugtveje og håbløshed.

Kilder, der har været tavse i 30 år har talt. Det har I fået dem til. Og i dag er vi anderledes klogere på den virkelige historie om Bullshit - en samling venner fra et lille område på Vestamager, der i ti år kæmpede og ultimativt tabte den første danske rockerkrig mod de på alle måder mere professionelle Hells Angels.

Ti mænd blev dræbt i de år. Otte af dem havde tegningen af en toilettrængende tyr på rygmærket. “Kolort,” som de blev kaldt af deres fjender.

Bullshit ER tabernes historie. Der er historien om et forudsigeligt nederlag, og I fremstiller både medrivende og nøgternt forråelsens vej fra simple tyverier af ananasfrugter til drab, hvor liget efterfølgende blev rullet ind i et tæppe, kørt rundt i byen i nogle dage og derefter indstøbt i cement under et gulv på Christiania.

Det er en respektfuldt fortælling om nederlagets anatomi uden på nogen måde at romantisere handlingerne undervejs. I fortæller, I viser og I forklarer, hvordan sammenholdet i gruppen betød alt - uden at bortforklare volden.

Bag det omfattende værk ligger måneder og atter måneders interviews med omkring 100 mundtlige kilder og en omfattende research med alt fra svært tilgængelige dagbøger, breve og personlige papirer til forlængst glemte notater fra politifolk gemt dybt i Rigsarkivet. Det er sjældent set så troværdigt.

I sommeren 1987 ringede den daværende Bullshit-rockerpræsident Krølle til Hells Angels og sagde: “Vi har solgt klubhuset og brændt vores veste. Krigen er slut”.

Men kampene mellem kriminelle grupperinger i storbyerne er ikke slut. Og jeres bog er også i dag et vigtigt bidrag til at forstå, hvorfor nogen vælger volden til.

Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen: Tillykke! I er - i sandheden - værdige modtagere af årets Cavlingpris."

Kommentarer