Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Beskyttelse af offentligt ansatte må ikke blive en smutvej til øget lukketheden

Regeringen vil med et nyt lovforslag beskytte offentligt ansatte mod aktindsigter, der kan misbruges til at udøve chikane. DJ frygter, at det kan blive misbrugt til at øge lukketheden i den offentlige administration og vil i sit høringssvar til lovforslaget advare kraftigt om konsekvenserne for åbenheden i samfundet.

Tine

Jacob Nielsen

Hvis regeringens nye lovforslag om at beskytte offentligt ansatte mod chikane bliver vedtaget i sin nuværende form, vil det ifølge DJ og flere fremtrædende jurister kunne betyde væsentligt mere lukkethed og endnu sværere betingelser for journalister, der søger om aktindsigt.  

Hovedpunkterne i regeringens lovforslag er at give offentlige myndigheder muligheder for at afvise anmodninger om aktindsigt, hvis den kan bruges retsstridigt eller chikanøst. Desuden skal der ikke længere angives navn på offentligt ansatte i aktindsigter i personalesager. 

Forståelse for behov for beskyttelse

DJ-formand Tine Johansen har fuld forståelse for ønsket om at beskytte offentligt ansatte som fx politibetjente og sagsbehandlere mod chikane, men hun er meget bekymret for, at loven kan blive en gummiparagraf, som kan misbruges til også at afvise anmodninger om aktindsigt fra journalister. 

”Det er både helt legitimt og nødvendigt at beskytte udsatte offentligt ansatte, men jeg mener bestemt ikke, at den beskyttelse skal findes ved at mindske journalister og andre borgeres adgang til at få aktindsigt i myndighedernes arbejde. Jeg kan være bange for, at denne nye lov kan blive en smutvej til at indskrænke adgangen til aktindsigter for medier og journalister, som jo blandt andet er underlagt regulering via Pressenævnet og derfor ved, hvornår de må og ikke må nævne navne,” siger hun.  

Også jurist og tidligere forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen advarer om konsekvenserne af lovforslaget: 

”Forslaget vil forringe den offentlige kontrol med myndighederne og retssikkerheden for borgere, der har sager i den offentlige forvaltning,” siger han til Altinget. Han har desuden skrevet et debatindlæg på Altinget om sagen

DJ skriver på høringssvar

DJ samarbejder med Oluf Jørgensen om et grundigt høringssvar til lovforslaget og vil desuden holde både regeringen og andre politikere på Christiansborg fast på deres tilkendegivelser om en lempelse af den nuværende offentlighedslov både før og efter et folketingsvalg. I kølvandet på Minkkommissionens beretning om forløbet med aflivningen af alle mink i Danmark, lovede statsministeren på et pressemøde, at regeringen vil kigge på en revision af offentlighedsloven, så der bliver nemmere adgang til aktindsigt for offentligheden. Et løfte, DJ på ingen måde har glemt. 

“Vi vil både før, under og efter et folketingsvalg holde politikerne op på de tilkendegivelser om lempelse af offentlighedsloven, der tidligere er kommet med. Det er nødvendigt for vores demokrati med åbenhed og gennemsigtighed i myndighedernes arbejde,” siger Tine Johansen. 

Kommentarer