Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Behov for at styrke implementeringen af praktikantaftalen

”Det er et fælles ansvar, og der er hjælp at hente både på de enkelte arbejdspladser og i DJ”, siger næstformand i DJ Tine Johansen i forbindelse med de udfordringer, de studerende møder i forhold til at få det optimale ud af de læringsdage, som er en del af den indgåede praktikantaftale.

Praktikantaftalen

Benita Markussen

”Der er behov for at bevare fokus og styrke indsatsen med implementeringen af de nye aftaler, som har været gældende for de tre journalistuddannelser og de kommunikationsstuderende på DJMX siden august 2018”, siger næstformand i DJ Tine Johansen, der har stået i spidsen for aftalen.

Næstformanden har været til en række generalforsamlinger rundt i landet, og ved to af dem blev hun blandt andet bekendt med, at praktikantaftalen, der blev indgået mellem DJ og DMA, DR, TV 2 Danmark og TV 2 Regionerne i begyndelsen af 2018, ikke bliver overholdt af arbejdsgiverne på alle punkter.

Det er aftalens krav om at højne tiden til og kvaliteten af de studerendes læringsdage under praktikperioden, der halter.

”Det er helt forståeligt og rigtigt, at de studerende udtrykker en frustration over, at de ikke alle steder oplever, at arbejdsgiverne lever op til tilsagnet om at give mere læring. Det øgede fokus på læring var jo netop årsagen til, at DJ’s forhandlingsdelegation og hovedbestyrelse accepterede en nedsættelse af lønniveauet til de nuværende 13.500 kroner”, siger Tine Johannsen og understreger, at det skal der naturligvis rettes op på fra arbejdsgivers side.

Dage uden produktionskrav

Praktikantaftalen indeholder blandt andet en læringsplan for den enkelte studerende, der skal udarbejdes af praktikstedet og praktikanten i fællesskab. I den læringsplan fremgår det, hvilke fokusområder, praktikanten skal have de kommende tre måneder. Aftalen indeholder også et krav om, at alle praktikanter får én læringsdag pr måned i gennemsnit, hvor de tages ud af produktionsplanen.

”Det vigtige ved de her læringsdage og læringsplaner er, at der ikke er et produktionskrav bundet til dem. De skal bruges til at få input uden afleveringskrav – og til at fokusere på de mål, den enkelte har sat sig”, siger Tine Johansen.

Kontakt din tillidsrepræsentant eller DJ

Alle praktikanter har en praktikantvejleder til rådighed, som kan vejlede og hjælpe med læringsplaner og brugen af læringsdage.

”Alle praktikanter har en uddannet praktikantvejleder, de kan søge hjælp hos, hvis læringsplanen skrider. På mange arbejdspladser er der også en tillidsrepræsentant, de kan henvende sig til. Tillidsrepræsentanten er den ansvarlige for, at aftalerne bliver overholdt. På de godt 75 arbejdspladser, hvor der ikke er en tillidsrepræsentant til stede, er praktikanterne mere end velkomne til at kontakte DJ”, siger Tine Johansen og tilføjer:

”Det er et fælles ansvar, og der er hjælp at hente både på de enkelte arbejdspladser og i DJ i forhold til at få noget konstruktivt ud af de læringsdage. Bliver der ikke udarbejdet læringsplaner og afsat den aftalte tid til læring, er det et brud fra arbejdsgivers side på den indgået aftale”, slutter Tine Johansen.

Læs praktikantaftalen (pdf)

Kommentarer