Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

For Asbjørn Sand er freelancetilværelsen et rum for frihed

At arbejde freelance kan være kreativt stimulerende og åbne op for mange muligheder. Men hvordan bærer man sig bedst muligt ad? Få et indblik i Asbjørn Sands freelancearbejde som fotojournalist og bliv klogere på, hvordan du selv kan give dig i kast med feltet, når Stine Daugaard, karrierevejleder i DJ, deler ud af sine råd og erfaringer.

Asbjørn Sand

Privatfoto

Navn: Asbjørn Sand
Instragram: asbjornsand
Hjemmeside: www.asbjornsand.com
Uddannelse: Fotojournalist fra DMJX
Arbejde: Fotojournalist på freelancebasis

Asbjørn Sand er uddannet fotojournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og arbejder til daglig på freelancebasis primært for aviser og magasiner. I freelancetilværelsen har han opdaget en frihed, der muliggør, at han også kan fordybe sig i sideløbende projekter. Asbjørns freelancearbejde består af konkrete og kortvarige arbejdsopgaver, mens hans egen praksis strækker sig over længerevarende perioder. I 2019 udgav han fotobogen SLIP, der giver indblik i skateboardmiljøet indefra og var et arbejde over 10 år.

”Jeg ser mit arbejde som noget, der ikke er forankret i lige nu, men at der er tale om noget, som mange mennesker kan relatere til uden nødvendigvis at give nogen svar. Det, synes jeg i høj grad, fotojournalistikken kan,” siger Asbjørn Sand.

For Asbjørn har det været vigtigt at tillade sig selv den tid, det tager at opbygge et længerevarende og meningsfuldt projekt. I freelancearbejdet for diverse aviser og magasiner bruger han nogle af de ting, han lærer i dyrkelsen af sin egen praksis. Her opstår der nemlig en unik mulighed for at lade tværgående projekter påvirke hinanden gensidigt og dermed opnå et større og mere kreativt udbytte, mener han:

”Jo mere man kan opsøge projekter, som man bare synes er mega fede, jo mere smelter de sammen og befrugter hinanden.”

At have tiltro til sit eget projekt
 

”Jeg har prioriteret, at tingene skal gå langsomt. Jeg tror på det lange arbejde og på det at bygge en praksis op. Hvis jeg fortsætter med at arbejde på denne her måde, tror jeg, at jeg kommer til at blive færdig med flere projekter i fremtiden. Og så sker der det, der sker. Jeg tror virkelig meget på, at det nok skal gå,” siger Asbjørn og understreger vigtigheden i at stole på sit eget projekt og turde dele det med andre:

”Det er vigtigt at få sit arbejde ud. Det er et råd både til andre, men også til mig selv. Man behøver ikke at være så bange for at udtrykke sig og dele sit arbejde. I delingen af arbejdet ligger der en opbygning af fællesskaber.”

Dyrkelsen af fællesskaber er værd at overveje, når man skal dygtiggøre sig indenfor et felt, mener Asbjørn. I fællesskaber skærper man nemlig selvforståelsen, hvilket kan hjælpe en i sit freelancearbejde.

”Jeg vil gerne tale for, at man udvider sin forståelse af sig selv til ikke at være én konkret identitet, men at man prøver at være åben over for verden”, siger Asbjørn.

Stå ved dit eget værd og gør dit forarbejde


Ifølge Stine Daugaard, karrierevejleder i DJ, handler det i høj grad om at vide, hvor man kan spørge om hjælp, hvis man vil lære at begå sig i freelancetilværelsen.  

”Brug de tilbud, vi har i DJ, for vi har rigtig meget på hylderne, hvis man gerne vil den vej. Det er bare om at række ud, for der er masser af hjælp at hente. Vi har blandt andet webinarer om forhandlingsteknik og tillidsrepræsentanter siddende på rigtig mange af de store arbejdspladser,” siger Stine Daugaard.

Hun fortæller, at man som freelancer dernæst skal være opmærksom på, hvem man gerne vil arbejde for og levere til, og at man, uanset hvem man vil ud og pitche til, har gjort sit forarbejde.

Ifølge Stine Daugaard er det naturligt at blive overvældet over den virkelighed, man træder ud i som færdiguddannet, der rummer uendelige muligheder og spændende arbejdsopgaver. Hun fremhæver vigtigheden i at stole på egne evner og have tiltro til de kompetencer, man besidder som færdiguddannet:

”Det er vigtigt at anerkende og stå ved sit eget værd, når man er uddannet. Hvis man er i tvivl om sine kompetencer, kan man gøre brug af vores karrierevejledning til at få en kompetenceafklaring. Find ud af, hvad din markedsværdi er, og hvad du kan brande dig selv på. Hold fast i, at du er uddannet og undgå at sælge dig selv for billigt. Det er en klassisk fejl”

Hvis man som studerende eller nyuddannet gerne vil give sig i kast med freelancearbejdet, anbefaler Stine Daugaard, at man deltager i forretningskurset DJ Biz Intro. Kurset går i dybden med, hvad det egentlig vil sige at arbejde uden at være fastansat, og kredser om alle de uafklarede spørgsmål, der måtte være om at arbejde som freelancer.

Jakob Carlsen

STUDERENDE

Hvad enten du læser journalistik, kommunikationsfag, fotografi, grafisk design eller andre mediefag, er DJ dit fagforbund. Vi kender alt til ansættelsesvilkår  i medie- og kommunikationsbranchen.

 

Jakob Nielsen

BLIV MEDLEM

Få karriererådgivning, unikke kurser og juridisk hjælp gennem dit professionelle liv i medie- og kommunikationsbranchen.

Johnny Frederiksen