Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Arkiv.dk i luften takket været aftale om ophavsret

Takket være en ny aftale mellem en række danske museer og Copydan Billedkunst i samarbejde med PF og DJ:Fotograferne, åbnes for digital adgang til de millioner af fotografier. Aftalen viser hvordan aftalemodeller på ophavsretsområdet virker.

Med arkiv.dk bliver fotografier, der er gemt i arkiver, biblioteker og museer tilgængelige for publikum. Dermed åbnes for en skattekiste af fotografier, der med aftalen får et liv i det digitale univers. Her vil de være med til at sikre at dansk historie og kultur ikke ryger i glemmebogen. 

Med Arkiv.dk får borgerne adgang til at søge i en række museers samlinger af fotografier. I første omgang op mod en million af slagsen. Dog må billederne ikke bruges kommercielt.

”Dette er et rigtigt godt eksempel på, at den danske aftalelicensmodel, kan løfte behov og udfordringer i det digitale univers. Brugerne får nem og enkel adgang og rettighedshaverne (fotograferne) bliver betalt for brugen", siger Lars Lindskov formand for Pressefotografforbundet.

De har gennem de de sidste tre et halvt år, hvor forhandlingerne er pågået, repræsenteret fotografernes og de ophavsretspolitiske interesser.

Lone Amtrup, der er leder af DJ Ophavsret, har deltaget i den juridiske proces sammen med Copydan Billedkunst.

"Udgangspunktet har været, at det skulle være nemt og enkelt for brugerne - men med respekt for de rettigheder, der knytter sig til store dele af den fotografiske kulturarv", supplerer Peter Thornvig, formand for DJ:Fotograferne

"Jeg er både glad og stolt over at vi efter et meget langt forløb har landet en så visionær aftale på et tidspunkt, hvor ophavsret ofte beskyldes for at være en sten i den digitale virkelighed", slutter Peter Thornvig, der også er formand for Copydan Billedkunst.

Prøv selv Arkiv.dk.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.