Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Året der gik - året der kommer for DMS

Hvordan er 2016 forløbet for de danske Mediestuderende i DJ? Formand Peter Pishai Storgaard og næstformand Thilde Høybye i Danske Mediestuderende gør status over et travlt år og kigger frem mod 2017.

Thjilde Høybye og Peter Pishai Storgaard

Oskar Rumle Rasmussen Thilde Høybye og Peter Pishai Storgaard - Formandsskabet i Danske Mediestuderende

Egne arrangementer

Danske Mediestuderende står blandt andet bag uddelingen af Kravling-prisen i maj og Medielejr, der i år blev holdt på Vallekilde Højskole i november.

Kravling

”I år var 10 års jubilæum for Kravling-prisen, og det blev holdt på Vega som det største Kravling-arrangement nogensinde. Det var en kæmpesucces. Kravling-prisuddelingen er meget vigtig for os. Det er et arrangement, der går på tværs af fx uddannelse og faglighed. Det er jo vores hovedformål i DMS. At skabe sammenhæng mellem de forskellige fagligheder – og var grunden til, at vi oprettede DMS i det hele taget. At vise, at få kan få gavn af hinanden – både som studerende og også bagefter i vores professionelle liv. Selve arrangementet bliver jo stablet på benene af en blandet arrangørgruppe fra hele landet. Og Kravling-aftenen skaber netværk og giver de studerende en chance for at vise det bedste frem for hinanden. Der er et bredt udvalg af priser og det øger bevidstheden om, hvad der egentlig er på hylderne i vores lille klub!”

Medielejr

”Deltagerne er forhåbentlig blevet klogere på fagligheden – og måske også udfordret. Det kan være, de har hørt oplæg uden for deres egen faglighed. Det giver fællesskab og viser, at vi ikke ligger så langt fra hinanden, som man måske kan tro. Og så kommer der deltagere, der måske ikke ellers er fagligt aktive. Det er ikke bare Tordenskjolds soldater fra studenterorganisationerne. Det er i øvrigt 3. år i træk, der blev udsolgt på 1 dag!”

Uddannelsesalliancen

Danske Mediestuderende deltager sammen med DJ i Uddannelsesalliancen, som er en sammenslutning med Danske Studerendes Fællesråd, der kæmper mod nedskæringer på uddannelsesområdet – inklusiv nedskæringer i SU.

”Vi er en af de eneste studenterorganisationer, hvor moderorganisationen også er med. Det betyder, at den lidt ærgerlige fortælling, der eksisterer om, at uddannelsesnedskæringer kun berører studerende, kan ændres, for DJ´s medvirken sender et stærkt signal om, at det her har betydning for mange ud over studerende.

Vi holdt en række stormøder i foråret i Odense, Ålborg og København, og i oktober gik omkring 50.000 på gaden over hele landet for at markere utilfredsheden med nedskæringerne. Målet med vores arbejde i Uddannelsesalliancen er at vise, hvad effekten af nedskæringerne vil være og så stille politikerne til ansvar. Vi føler, vi har påvirket samtalen, som kom til at handle om SU’en – fx oplevede vi, at DF fik kolde fødder undervejs.”

Uddannelsesloft

Regeringen har sammen med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti besluttet, at det ikke længere er mulig at ændre sin studieretning eller at tage en ekstra uddannelse.

”Der er ikke så meget at sige. Vi synes, det er en utroligt dårlig idé og et direkte brud på den danske model om det frie uddannelsesvalg. At man kan uddanne sig gennem hele livet. Argumentet om, at man jo bare kan betale selv gør direkte op med vores tradition for, at uddannelser skal være åbne og tilgængelig for alle. DJ bakker op om at synes, det er et dårligt forslag, og vi har generelt ikke set et eneste argument for loftet. Der er en underskriftsindsamling i gang, og den er pt oppe på 80.000.”

Praktikløn

Kampagne sammen med Magisterforeningens studerende og DJØF-studerende om at sikre mulighed for at virksomheder må betale løn til praktikanter.

”Kampagnen om Praktikløn er gået fantastisk. SF kom med et forslag, som er endt som et lovforslag om, at virksomheder kan få lov at give praktikanter en ”erkendtlighed” på op til 3000 kr. om måneden som en slags bonus. Vi kæmper selvfølgelig videre for, at beløbet skal hæves – men nu er der trods alt hul igennem. Vi synes, det er meget vigtigt, at arbejdsgiverne får lov til at anerkende, at studerende bidrager med noget, der er værd at betale for.”

Store Matchdag

Store Matchdag – blandt nogle bedre kendt som ”Panikdagen” er efter et forsøg på at ændre på strukturen vendt tilbage til den gamle måde.

”Der er kommet mere ordnede forhold, efter vi er gået tilbage til den gamle model – og den bliver vi ved med at bruge, indtil der er nogen, der får en genial idé til en ny metode. Lige meget hvad, bliver det aldrig en rar dag for de praktiksøgende, men det kan forhåbentlig lette presset lidt, at de nu kender rammerne.

Angående de manglende praktikpladser er der blevet gjort en række ting – der er blevet skåret i optaget på DMJX og praktikperioden for TV-medietilrettelæggere (som har været særligt hårdt ramt) er blevet forkortet. Nu må vi vente og se, hvad resultaterne af disse ændringer er – de slår næppe igennem her i foråret, men forhåbentlig til næste efterår. Og så håber vi selvfølgelig også på, at der bliver oprettet flere praktikpladser – blandt andet ved, at de nye medier som Zetland, Føljeton, Vice m.fl. tager nogle praktikanter.

Hvad kommer til at ske i 2017?

Gratisarbejde

”Et stort fokusområde i 2017 bliver om gratisarbejde. Det er ikke kun vores studerende, der bliver tilbudt ”noget at skrive på CV’et” eller en powerbank for deres arbejdsindsats. Og det er IKKE i orden. Studerende skaber værdi for deres arbejdsplads, og det skal selvfølgelig honoreres ordentligt.

Der er også den konsekvens af gratisarbejde, at det går ud over andre, end bare den enkelte studerende. Fx for freelancere, der jo lever af at levere til virksomheder. Så dur det ikke, at en studerende har leveret gratis arbejde i stedet. Det handler i høj grad om solidaritet.

Vi vil i løbet af 2017 melde ud, hvad vi konkret kommer til at gøre på området.”

Stress

”Vi har sammen med DJ gennemført en trivselsundersøgelse her i efteråret. De foreløbige tal peger på, at vores studerende er meget stressede – så derfor bliver stress et stort fokusområde i det kommende år. For os er det vigtigt at sige, at stress ikke kun er et individuelt problem, som bare kan løses ved at de studerende bliver bedre til at planlægge deres tid, men at det er et strukturelt problem, der også omfatter arbejdsgivere og uddannelsesinstitutioner. Vi samarbejder med andre studenterorganisationer i erkendelse af, at det ikke bare er den enkeltes problem.”

Overenskomstforhandlinger 2017

Overenskomstforhandlingerne på dagbladsområdet.

”Vi har et ønske om at få et større fokus på uddannelse i praktikken – mere feedback og bedre uddannelsesplaner – og også en bedre forventningsafklaring. Der bliver forhandlet netop nu, og der forventes en afklaring i løbet af foråret.”

Nyt formandskab

Peter Pishai stopper som formand. Thilde Høybye tiltræder som formand, Emma Kleist som næstformand.

”Formandsskabet vil gerne sige tak til alle studerende for 2016 – og vi glæder os til 2017!”

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.