Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Anders Legarth Schmidt vinder Cavlingprisen 2020

Politiken-journalist Anders Legarth Schmidt vinder årets Cavlingpris for sine fortællinger fra børne- og ungdomspsykiatrisk center i Glostrup.

Anders Legarth Schmidt

Screendump: DJ

I serien ”Forbandet ungdom” fortæller han – over otte kapitler – i ord og billeder om hverdagen for både de indlagte og de ansatte på et psykiatrisk center for unge, hvor pressen meget sjældent får adgang. Vi får et vigtigt indblik i, hvordan hverdagen ser ud for et ungt menneske med psykiske lidelser, der ikke kan tage vare på sig selv.

"Du lytter, giver dig tid, trækker dig, når det er nødvendigt"

Komiteens formand Tine Gøtzsche begrunder blandt andet valget af Anders Legarth Schmidt som årets Cavlingvinder med:

”Ingen der læser de otte kapitler i din serie ”Forbandet Ungdom” kan være i tvivl om, at du vil noget med din journalistik. Du vil vise os noget, du vil nå os, du vil gribe os om hjertet. Og det gør du. I en tid med ufatteligt mange teknologiske muligheder griber du journalistens enkleste redskaber: blok og pen, kamera – og et åbent, nysgerrigt sind.

Du går nænsomt til værks. Du lytter, giver dig tid, trækker dig, når det er nødvendigt. Du bruger dig selv og hele dit væsen til at forløse fortællingerne fra unge mennesker, der har det mere end almindeligt svært. Tunge, psykiatriske diagnoser, selvmordsfare, indespærring – og risikoen for tvang konstant til stede. Og du formår på enestående vis at vinde tillid: fra de unge, fra personalet, fra systemet der ofte føler sig anklaget - og i sidste ende fra alle os, der læser med.”

En glad og rørt Anders Legarth Schmidt takkede Cavlingkomiteen, sin arbejdsplads Politiken og ikke mindst de medvirkende unge:

”Det vigtigste for mig er at sige tak til dem, der har medvirket i min serie, og som har udvist tid, lyst og mod – især mod – til at fortælle mig om deres liv og tanker. Jeg håber, at serien også kan inspirere til, at man godt kan få det bedre, selvom man har det svært.”

Om Cavlingprisen

Cavlingprisen gives til en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det forgangne år.

Cavlingprisen blev indstiftet 18. december 1944 i anledning af journalistforbundets 40 års dag og til minde om forbundets stifter, journalisten og forfatteren Henrik Cavling (1858-1933). Cavlingprisen blev uddelt første gang i 1945 og er - på nær to år (i 1955 og 1958) blevet uddelt alle år siden da.

Prisen uddeles af en komité bestående af fem medlemmer, der udpeges for tre år ad gangen af Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse. Komiteens arbejde er uafhængigt af Dansk Journalistforbund.

Du kan læse eller høre Anders Legarth Schmidts serie i Politiken her.

Opdateret kl. 15.46

Anders Legarth Schmidt

Screendump: DJ

Kommentarer

Vibeke Lyngsø

man, 02/01/2021 - 21:14

Som Politiken abonnent lyttede jeg i går til “Farlig Ungdom”, som jeg kendte fra det tillæg Politiken udgav. Det har været en oplevelse, som jeg gerne vil dele med andre Anders stemme rummer et nærvær som gør at man føler sig til stede på afdelingen. Stort til lykke til Anders med den velfortjente Cavlingpris. Jeg skriver for at høre om det er muligt at dele postcasten med andre. ? Jeg er pårørende til et barnebarn hvis ungdom har været præget af svær psykisk sygdom.
Venlig hilsen
Vibeke Lyngsø