8. marts i DJ: Hvordan får vi flere kvinder i medierne?
Bryd med vanetænkningen, sæt tid af og før statistik. Forslagene til, hvordan vi får flere kvinder frem i offentligheden som debattører og eksperter, og generelt skaber en øget mangfoldighed i mediebilledet, var mange ved dagens DJ-høring. Få her et udsnit af dem.
Jakob Carlsen
Formandskabet i DJ, Lars Werge og Tine Johansen, bød i dag på kvindernes officielle kampdag velkommen til en høring i DJ med temaet: ”Hvordan får vi flere kvinder i medierne?”.
Kvinder er underrepræsenterede i de danske nyhedsmedier. Ifølge den seneste måling (2015) fra Who Makes the News var kun hver fjerde kilde i de danske nyhedsmedier en kvinde. Og 70 procent af alle debatindlæg på de store dagblade er skrevet af mænd.
”Hvorfor er der overhovedet et problem?” spurgte næstformand Tine Johansen retorisk, inden hun gav sit svar:
”Der er et problem, fordi medierne er med til at bekræfte vrangforestillingerne om, at hvis man har noget klogt at sige, så er man en mand. Hvis man har noget på hjerte, så er man en mand.”
Hun sluttede sin indledende tale med at pege pilen indad.
”Pludselig er der gået et år, og vi har ikke fået løftet opgaven i mål. Det er et helt år, hvor der ikke har været så mange kvindelige stemmer i den offentlige debat, som der burde have været. Nu råder vi bod. Skyd på os med jeres skarpeste ideer og inspiration. Nu samler vi op, og udbreder vores viden til alle kollegerne og redaktørerne derude.”
Sådan står det til
Efter et oplæg fra Thilde Høybye, der viste, at ligestillingen blandt DJ’s medlemmer er på vej både i forhold til løn og repræsentation, tog direktør i KVINFO, Henriette Laursen, toppen af begejstringen ved at vise et par eksempler fra den offentlige debat, hvor der stadig er plads til forbedring.
Det første eksempel var fra Folkemødet, hvor kønsfordelingen ved debatarrangementer i 2017 var fordelt på 36,5 procent kvindelige og 63,5 procent mandlige deltagere. Det andet var en serie interviews (lavet i samarbejde med Amnesty International) med en række kvindelige folketingspolitikeres oplevelse af online-chikane.
Pluralisterne på vej med udvidet ekspertdatabase
Initiativtager bag Pluralisterne Astrid Dynesen brugte sin taletid på at fortælle om sin motivation for at fremme diversiteten blandt repræsentanter for medie- og kulturlivet – og afslørede, at Pluralisterne er på vej med en ny og udvidet listedatabase over eksperter, der sammen med KVINFO’s ekspertdatabase, kan blive en stor håndsrækning i en presset mediehverdag.
Det virker: Sæt tid af og før statistik
Samtlige oplægsholdere var enige om, at det kræver tid, organisering og registrering at bryde med vanetænkningen, når det gælder brugen af kilder og eksperter.
Heidi Robdrup, redaktionschef på Deadline, fortalte de fremmødte om processen frem til erkendelsen: Vi ikke kan vide, vi har de bedste kilder, hvis vi kun spørger en lille procentdel af befolkningen.
”Det har været en stor isbryder at gøre det til et mangfoldighedsspørgsmål fremfor et ligestillingsspørgsmål”, fortalte Heidi Robdrup.
Motivationen, der har samlet redaktionen om at løse opgaven med at skabe en større diversitet i brugen af eksperter, handler på Deadline derfor ikke specifikt om en ligelig kønsfordeling, men om at skabe den bedst mulige formidling.
”Vi er ikke begyndt at favorisere kvinderne, vi er bare holdt op med at favorisere mændene”, sluttede Heidi Robdrup.
Initiativet skal komme oppe fra
For debatredaktør ved Politiken Milla Mølgaard har repræsentationen af kvinder i den offentlige debat i højere grad været et aktivistisk projekt. Hendes erfaringer er, at kravet til repræsentation skal komme fra ledelsen, dokumenteres og målsættes.
”Det handler om, at man kan vinde noget ved at bruge den ekstra tid”, sagde Milla Mølgaard og fremhævede både KVINFO’s og Pluralisternes databaser som ”super gode” redskaber i en travl hverdag.
Oplægsholderne ved dagens høring var Thilde Høybye (Danske Mediestuderende), Henriette Laursen (KVINFO), Astrid Dynesen (Pluralisterne), Rie Ljungmann (Cevea), Heidi Robdrup (DR) og Milla Mølgaard (Politiken).
Kommentarer
Et simpelt svar: ved at lytte på dem, der er, så de kan blive en inspiration for de kommende generationer ? :)