Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

5 trin mod det fede studiejob

Hvordan finder du det studiejob, der passer bedst til dig? Hvordan får du de sjove opgaver, og hvad gør du, hvis det fede studiejob ikke er så studierelevant alligevel? Konsulent i Dansk Journalistforbund Mads Løkke Rasmussen klæder dig på til studiejobsucces.

Trin nr. 1

Find ud af, hvad et fedt studiejob er for dig

Er det vigtigste at tjene mange penge? Vil du gerne ud og bruge det, du lærer på studiet i praksis, eller vil du bare gerne have foden inden for i den virksomhed, du drømmer om at få job hos, når du er færdig? Det ene udelukker naturligvis ikke automatisk det andet, men det kan være, at et job som tjener i Nyhavn lige nu er bedre for din økonomi eller giver dig mere overskud til dit studie, end et kommunikationsstudiejob. Det kan også være, at sociale medier bare slet ikke appellerer til dig, selvom det er smart at have på sit cv, og så er det ikke den vej, du skal gå. Lyt til din lyst og dine ambitioner.

Tip: Sociale medier er hot lige nu – så har du erfaring med det, skal du gøre det tydeligt. Det er også ret vigtigt, at du får lært at skrive til andre målgrupper end din akademiske underviser, så du kan det, når du for alvor skal ud i en verden uden kildehenvisninger og fodnoter. 

Trin nr. 2

Gå på jagt

Fortæl dine venner, medstuderende, undervisere og din familie – kortsagt ALLE, hvad du går efter. Jo mere præcis du er om dine ønsker, jo bedre kan de hjælpe dig, og det skader ikke at være lidt kritisk i forhold til, hvilke studiejobs, du søger.

Tip: De fleste får job gennem deres netværk, men søger du opslåede stillinger, er Kommunikationsforum og Jobindex gode steder at kigge. Søger du uopfordret, fordi du bare er blevet forelsket i et bestemt mediebureau eller virksomhed, så find ud af, hvad forelskelsen skyldes, og skriv en mail til en chef, hvor du kort forklarer det og spørger ind til, hvordan du kan komme i betragtning. Du behøver ikke at vedhæfte ikke dit cv, men send et link til din LinkedIn profil. Det er ikke den direkte vej til et job, men en måde at få en samtale i gang og gøre opmærksom på dig, til når det bliver aktuelt.  

Trin nr. 3

Jobbet er dit

Når du har fået jobbet, er det klogt at gøre det tydeligt for virksomheden, hvad du gerne vil lave. Det er den bedste måde at sikre dig, at det, du kommer til at lave, rent faktisk også er studierelevant. Spørg eventuelt, om der er en bestemt person i virksomheden, du refererer til. Husk dog også at være lidt ydmyg i forhold til, hvad du kan få af ansvar. Mange mediestuderende har en drøm om at arbejde på et strategisk plan, men som studerende er du nødt til at have forståelse for, at der kan være områder, som kræver større erfaring, end du har lige nu.

Tip: Husk at tage kontakt til Journalistforbundet, inden du skriver under på din kontrakt. Forbundet kan hjælpe dig med at sikre, at alt er som det skal være i forhold til ferieregler, løn, arbejdstid osv.

Trin nr. 4

Slip ud af kaffefælden

Er det alligevel ikke det fede studiejob, du har scoret, og handler det for eksempel mere om kaffebrygning end reelt arbejde, så forsøg i første omgang at gøre din chef eller din kontaktperson opmærksom på, at du gerne vil noget mere. Giv det en chance på to til tre måneder, før du søger noget andet. Og husk, det er nemmere at få et job, hvis du allerede har et job.

Trin nr. 5

Balancen mellem job og studie

Har du landet et så krævende studiejob, at du på den ene side synes, det er vildt spændende og på den anden side har dårlig samvittighed over, at det tager tid fra dit studie? Ro på! Det er selvfølgelig ikke meningen, at du skal gå ned med stress eller komme virkelig meget bagud med pensum, men selvom der fra politisk side er meget fokus på, at man skal gennemføre sit studie på normeret tid, er det stadig studierelevant arbejde og praktik, der er de afgørende faktorer for, hvad du kan få af jobs, når du er færdiguddannet.

Kommentarer