Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

5 ting, din bankrådgiver gerne ville have vidst, da han studerede

Selv bankrådgivere kan blive klogere. I hvert fald har en af vores venner fra Lån & Spar lært en masse om økonomi af de studerende, han rådgiver i det daglige. Snyd ikke dig selv for hans liste over ting, han bare lige skulle have vidst, da han var en del yngre.

Privatøkonomi

DJ

Dansk Journalistforbund har indgået en aftale om særlige medlemsfordele på bank-forretning med Lån & Spar Bank.

Du kan finde flere medlemsfordele her

1. Et budget sparer dig for en del - fx søvnløse nætter


Det lød ellers ikke svært dengang: SU og otte timer om ugen på den lokale grill. Faste penge hver måned, og så bare lade være med at bruge mere, end jeg havde. Men der var altid noget, jeg havde glemt. Tandlægen, en cykelreparation, en fødselsdagsgave eller de koncertbilletter min kæreste havde lagt ud for. Først da jeg besluttede at backpacke i et halvt år, fandt jeg ud af, hvor meget overblik et budget giver. Det fik styr på min økonomi, og jeg havde ikke fået set Asien uden styr på pengene. Prøv selv at lege med dit budget her.

2. Deleøkonomi er mere end Airbnb og GoMore


I min familie lånte vi sjældent noget af nogen. Naboens plæneklipper var naboens - og hvis man var vild med genboens trailer, købte man en magen til. I dag kan jeg se, hvor meget mening det giver at låne og dele. I kan være flere om en basketball eller en cykeltrailer. Du kan dele køkkenudstyr og bordtennisbats med dine roomies eller venner. Ja, du kan faktisk låne eller bytte dig til næsten alt! Kjolen til den store fest. Teltet til den romantiske overnatning. Kongespillet til fødselsdagen i parken. Bare husk, at det går to veje - og vær parat til at låne din skihjelm eller fiskestang ud til den, der trænger. Du kan se mere om at dele og bytte her.

3. Studerende kan også få boligstøtte


Jeg gik glip af omkring 800 kr. om måneden i boligstøtte på den alt for dyre kollegielejlighed, jeg boede i. Jeg troede, at boligstøtte var til pensionister eller min moster, der var enlig mor til tre. Men jeg tog fejl - og da det gik op for mig, var det for sent. Men DU kan nå det endnu. Reglerne er ret enkle. Boligstøtte er et tilskud, som næsten alle lejere kan få. Har du en lejekontrakt og et køkken, er den nærmest hjemme. Find ud af, hvad du kan få her.

4. Hvorfor betale fuld pris, når alle vil give dig rabat?


Mit studiekort gav rabat, da jeg gik på museum. Begge gange. Men ellers lå det mest i tasken uden at gøre gavn. Det var ikke sket i dag. Som studerende vil alle gerne hjælpe dig - eller lære dig at kende, inden du koder noget sejt software og bliver den næste Bill Gates. COOP giver medlemsrabat, når du handler rugbrød og sommersalat. Din boghandel giver rabat på studiebøgerne - og du kan få studierabat på nethandel eller i dine lokale butikker. Så let var det ikke i min studietid, men du kan bare gå på nettet, hvor rabatterne venter. Studiz.dk er et site for studerende, der vil spare penge.

5. Bankerne slås om de unge


Dengang tænkte jeg, at når du mest taler med banken for at forklare dit overtræk, er du nok ikke så interessant som kunde. I dag ved jeg, at unge kunder under uddannelse ender som gode kunder med velbetalte jobs og høje krav til tilværelsen. Derfor konkurrerer bankerne blandt andet på at tilbyde den bedste studiekonto. Som regel handler det om, hvilken rente du får, men der kan også være tilknyttet andre fordele. Som medlem af en af de fagforeninger, der ejer Lån & Spar, er du ekstra heldig. Du kan nemlig få en meget god rente på din studiekonto, få attraktive lån til lejlighed og meget andet. Se mere her.

Jakob Carlsen

STUDERENDE

Hvad enten du læser journalistik, kommunikationsfag, fotografi, grafisk design eller andre mediefag, er DJ dit fagforbund. Vi kender alt til ansættelsesvilkår  i medie- og kommunikationsbranchen.

 

MEDLEMSFORDELE

Vi forhandler løn og arbejdsforhold via overenskomster, tilbyder juridisk hjælp og personlig karriererådgivning om dit arbejdsliv og arrangerer arrangementer for dig.

Ud over faglig tryghed giver vi dig adgang til billige forsikringer og gode rabatter.

Johnny Frederiksen