Gå til hovedindhold
Bliv medlem

400.000 kr. fra DJ Safety til syriske journalister

Journalister og andre mediefolk i Syrien har i mange år været forfulgt og arbejdet under stærkt pressede forhold. Jordskælvet tidligere i år har nu også ødelagt både udstyr og huse og gjort deres arbejde endnu hårdere. DJ Safety Fond har givet 80 journalister i Syrien 400.000 kr. i støtte - se video med en syrisk journalist, der viser sit ødelagte hus frem.

Syrien

Screendump fra video/IMS En syrisk journalist har mistet sit hjem og sit udstyr til under jordskælvet.

Uafhængige journalister, som rapporterer inde fra Syrien, er ekstremt udsatte: Mange arbejder under-cover; de fleste har oplevet at være på flugt og er blevet udsat for trusler. Med jordskælvet i sidste måned blev situationen endnu mere kritisk, og FN samt nødhjælpsorganisationer har haft svært ved at levere hjælp. Samtidig er området meget svært for internationale medier at dække på grund af de sikkerhedsrisici, der er forbundet med at sende journalister ind i Syrien, så den journalistiske dækning fra lokale mediefolk er afgørende.

Gennem DJ Safety Fund får cirka 80 syriske journalister, som stadig rapporterer, hjælp, så de fortsat kan arbejde.

”De syriske journalister var allerede før jordskælvet truede på grund af deres arbejde. Og de seneste uger har de så ovenikøbet stået med ødelagt udstyr og intet tag over hovedet. Derfor får de nu ekstraordinær hjælp fra Dansk Journalistforbunds medlemmer gennem DJ Safety. Det er en vigtig hjælp til journalister i akut nød,” siger Tine Johansen.  

Basale fornødenheder

Hjælpen kan gå til basale fornødenheder, til at erstatte udstyr eller til at sikre, at ødelagte huse igen kan bruges.

Estimeret 50.000 mennesker har mistet livet pga. jordskælvet, og særligt hjælp til ofre og dækningen af konsekvenserne i det nordøstlige Syrien har været en udfordring. IMS, der koordinerer arbejdet, har arbejdet i Syrien både før og under krigen, og kan derfor med lokale partnere sikre hjælpen til gruppen af arbejdende journalister i et i forvejen ekstremt presset medielandskab, der er i fare for at bryde sammen efter tolv års krig.

”Vi risikerer at efterlade et konfliktramt område uden en fri og uafhængig presse, så vi har et særligt ansvar for hjælpe journalisterne, som ikke bare står midt i en naturkatastrofe, men har konstante sikkerhedstrusler og meget svære livssituationer. Her kommer hjælpen fra DJ Safety som en virkelig afgørende støtte på et vigtigt tidspunkt. Det vil vi gerne takke for på journalisternes vegne,” siger Jesper Højberg, direktør for IMS (International Media Support).

Et hårdt ramt land

Alle journalister i det nordlige Syrien er ramt både professionelt og personligt. Mange har mistet udstyr, eller mistet deres hjem. Nogle har mistet familiemedlemmer.

De syriske journalister modtager samlet set 400.000 kroner fra DJ Safety Fund, fordelt til cirka 80 enkelte journalister. Pengene administreres og fordeles i samarbejde med Syrian Journalists Association og IMS’ partner SSU (Stabilization Support Unit).

På videoen herunder viser en syrisk journalist, hvordan hans hus og udstyr er blevet total-skadet under jordskævlet.

Kommentarer