Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Cavlingprisen 2016 går til Chris Kjær Jessen, Lars Nørgaard Pedersen og Michael Lund

Dansk Journalistforbunds Cavlingpris 2016 går til de tre journalister fra Berlingske for at have afsløret manipulation omkring grundlaget for regeringens landbrugspakke - også kendt som Gyllegate. Læs her Cavling-formand Ida Ebbensgaards tale.

Cavlingprisen 2016

Jakob Carlsen Vindere af Cavlingprisen 2016

”Først og fremmest: Mange gange tillykke med Cavlingprisen 2016. I har fortjent den.

Er der en ting, der er blevet diskuteret i journalistkredse i det forløbne år, er det forholdet til sandheden. I dele af den vestlige verden har man oplevet en sand flodbølge af falske nyheder og meninger forklædt som fakta.

Nogle mener, at den udvikling presser journalisters virke. Man kunne dog også sige, at den skærper hele vores eksistensberettigelse. For her kommer journalistikken jo virkelig til sin ret: Noget er rigtigt, noget er forkert. Noget er fakta - og noget er manipulation og sminkede lig.

Derfor er der i den grad behov for, at nogen rydder op og fortæller os, hvad fakta er. Det er præcis det, I har leveret på. I har fjernet sminken, så de rå fakta stod tilbage. Afsløret manipulation, der rakte helt op i regeringens øverste top, kostede en minister posten og regeringen en stor næse.

I startede med det princip, man lærer dag 1 på journalistuddannelserne: I undrede jer. Hvordan kan det hænge sammen, at landmænd må udlede mere gylle - og samtidig forbedres vandmiljøet? Og så gik I videre med grundlæggende princip nummer to: I stillede kritiske spørgsmål til den etablerede viden. Og så blev det svært. Meget svært.

Vi lever i en tid, hvor grundlaget for mange politiske beslutninger er ekstremt komplicerede. Tekniske. Umulig at forstå for de fleste. Landsbrugspakken er et eksempel på dette. Selv de forskere, der hver især havde leveret de underliggende tal ind til centraladministrationen, forstod simpelthen ikke, hvordan regnestykkerne hang sammen. Her må vi i meget høj grad som vælgere og befolkning stole på, at de informationer, vi får mulighed for at se, giver et retvisende billede. At optrævle det tekniske garnnøgle af baggrundsrapporter, regnestykker, input fra forskere og embedsværk tror jeg, at selv garvede fagfolk ville give op overfor. Det er for svært, for stort et arbejde.

Men I gav ikke op. I viste, at politikere og embedsværk manipulerede grundlaget for ny lovgivning, så bundlinjen ændrede sig fra at være en belastning af miljøet til at være til gavn for miljøet. Hverken Folketinget eller vælgere havde mulighed for at gennemskue de reelle konsekvenser af loven, før I åbnede sagen.

Så opbyggede I et kildenetværk, der gjorde jer i stand til at dokumentere, at man helt op i regeringens øverste top var advaret om, at regnemetoderne var problematiske.

Og endelig viste i, hvordan centraladministrationen tilbageholdt oplysninger, der burde have været offentligt tilgængelige. Især fordi der gælder helt særlige regler for aktindsigt på miljøområdet.

I er fremragende journalister - og lidt nogle nørder, tror jeg. Men nørderiet er til jeres og befolkningens fordel i dette tilfælde.

- Og derfor får I ham her med hjem!”

Læs alt om Cavlingprisen

Kommentarer

Anne Marie knudsen

lør, 01/07/2017 - 09:25

Kan man foreslå nye områder til dybdeborende journalistik? 1. Politikeres og bankers rolle/afhængighed fra før 2008 og til dato. 2. Den irationelle styreform i folkekirken , herunder præsternes indirekte overstyring af menigheden/ menighedsrådene..