Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Årets ÅP TV/web-dommere klar

Når PF kan byde dette TV/WEB-dommerhold velkommen ved dette års udgave af Årets Pressefoto, er det nogle erfarne mpersoner der sætter sig i stolene. Dommerne er:

Jørn Stjerneklar

Peter Tygesen

Jørn Stjerneklar

Knægten fra Urbanplanen kommer hjem til København, når PF kan byde Jørn Stjerneklar ind i journalisternes hus på Gammel Strand.

Til daglig bor Jørn Stjerneklar i Cape Town efter mere end 20 år i Afrika. Sammen med journalist Helle Maj har han stiftet Mayday Press.

Som den ældste i dommergruppen kan man vist roligt kalde Jørn Stjerneklar en erfaren herre med en lang og bred karriere som journalist, fotograf og videofotograf. Hans arbejde har været publiceret over hele verden, og mest bemærkelsesværdig er, da han i 1994 dækkede og var vidne til folkemordet i Rwanda i de 100 dage det stod på. En hændelse der har sat spor i livet derefter.

I foråret producerede Jørn Stjerneklar tre videoer om Post Traumatisk Stress Syndrom blandt fotografer, for at sætte fokus på den psykiske overlast fotografer kan opleve i deres daglige arbejde i konfliktfyldte områder. Videoerne er produceret til DJ og kan ses her: http://journalisten.dk/vi-fik-ptsd-her-fortaeller-tre-fotografer-deres-historier
 

Betina Johnbeck

Som den mindre synlige del af DRs korrespondenthold har Betina Johnbeck rejst og arbejdet i en årrække med arbejdspartneren Puk Damsgård. Sammen har de dækket nyheder og historier i brændpunkter over hele verden som blandt andre f.eks. Syrien, Afghanistan, Ukraine, Egypten, Libye . Det er blevet til mere end 80 rejser i 30 lande fordelt på det sidste årti, hvor en stor del af verdenshistorien har udspillet sig for Betina Johnbecks rullende kamera. Og det er ikke uden konsekvenser.

I en artikel til Fagbladet Journalisten fortalte Betina Johnbeck om en bestemt episode i Syrien, der fik hende til at stoppe op, tænke, og beslutte sig for, at gå ned i tempo. Det blev til års pause fra rejseriet og et nyt job på DR hvor Betina Johnbeck nu dagligt producerer indlandsstof til TV-avisen. Ikke fordi rejseriet er slut, men fordi det er hårdt for både krop og sjæl. For dem der står bagved kameraet arbejder under de samme arbejdsforhold som dem der står foran. Og nogen glemmer fotograferne i svinget.

Det har Betina Johnbeck selv oplevet på egen krop, da hun i 2013 blev indstillet til Cavlingprisen sammen med tre andre fotografer og to journalister for deres Syrien-dækning. Den indstilling blev omstødt da kun Puk Damsgaard navn dukkede op på nomineringslisten.

”Da vi blev sorteret fra til Cavlingprisen, var komiteformand Kurt Strand ude at sige, at vi havde bidraget for lidt. Det er sgu ret chokerende at høre fra en mand, der selv har lavet tv. Vi laver fjernsyn – vi har altså en ret stor rolle i det her. Jeg sætter også mit liv på spil, ligesom den foran kameraet gør!”
 

Christian Als

Efter flere år som fastansat fotograf på Berlingske skiftede Christian Als jobbet ud med freelancelivet og begyndte at fokusere mere på video. Det blev til blandt andre filmen ”Now I am A Refugee” produceret i samarbejde med ven og kollega Kristoffer Juel – en ni minutter lang film om flygningekrisen på Lesbos. Filmen har vundet flere internationale priser og modtog i Oktober 1.prisen i Humanitarian Category ved My Hero International Film Festival.

Christian Als har for deltaget som dommer til Årets Pressefoto i 2014 hvor han sammen med Ole Jermiin og Poul Madsen dannede dommertrio i TV/WEB kategorierne.

Kommentarer