Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Brug din forundring!

Storytelling med Torben Schou på FreelanceGruppens seminar.

Hvad var det nu, der gik galt, ved Obamas indsættelse som præsident? Hvor lang tid kan man sidde uforstyrret og drikke kaffe i en af vejbanerne på Øresundsbroen?  Og hvorfor ruller gelænderet i rulletrappen ofte hurtigere end trinene?

Svarene får du af TV Avisens Torben Schou. Har du én gang set et af hans korte finurlige indslag i TV Avisen, så sidder de formentlig godt fast. Man ser frem til næste gang, han får fat i et godt spørgsmål, finder forklaringen og fortæller historien på en måde, så han ved, at den bliver husket.

Når man som jeg bor i udlandet og ikke ser TV Avisen til daglig, var Torben Schous syv timers seminar som at tage bad i et bombardement af et minutters -”news-you-can-use” og gode råde til hvordan man kan gøre ham kunsten efter. Han øsede på med små boblende indslag, de fleste knyttet til en nyhed eller en aktuel sag, hvor folk tydeligvis nyder at være på TV i et Torben Schou-indslag. Men hvordan gør han?

En idé uden slutning er ikke en idé

Mange indslag er faste opgaver, som udspringer af redaktionsmødet. Men den overraskende vinkel kommer oftest gennem hårdt arbejde, masser af snak på gangene, telefonsamtaler og anden sparring. Det skal være noget andet end konkurrenterne finder på.

”Helt overordnet handler det om at bruge det, der undrer mig”, siger Torben Schou. Man kan stille sig selv spørgsmålet: er der noget der har undret mig i dag? Hvis der ikke dukker et svar op, så må man lige ud og se på verden og menneskene i den én gang til.

Selv kan han sætte sig i sin bil og køre en tur rundt på gader og veje eller hen til det nærmeste supermarked eller følger sin børn til fodbold, så kommer der næsten altid en idé til en historie.

”Udgangspunktet for det enkelt indslag – når først ideen er på plads – ligger i den allerførste telefonopringning. Det er min første reaktion på den overraskende forklaring, der sætter fart i historiefortællingen”, fortæller TV-avisens storyteller.

”Starten er en god begyndelse, men inden optagelserne går i gang skal slutningen også være på plads og helst med et lille svirp med halen. Måske skal historien slutte, hvor den begyndte. En idé uden en slutning er ikke en idé”. 

Død over bogreolen, bregnerne, PH-lampen og stearinlyset

Selv om spillereglerne for at fortælle en historie med en begyndelse, en midte og en slutning, ikke står til forandring, så er udfordringen at finde på noget særligt. Andre greb eller scener end man plejer – eller plejer at se nogen andre gøre. Altså ikke flere eksperter ved skrivebordet foran en bogreol eller en husmor med sit budget under spisebordslampen. Der skal tænkes i nye scenerier, men også i et andet sprog.

Gnubberi, picnick-test og duft-TV er Torben Schou-ord. Nye ord i det danske sprog, som er en integreret del af hans TV-indslag. I sig selv giver de en masse billeder og knytter sig helt til de situationer, som Torben Schou iscenesætter eller vælger ud. Tag fx politikerne, der kommer ud fra mødelokalet på Christiansborg og gnubber skuldrene af hinanden som pingviner for at komme frem i forreste række til kameraerne og journalisternes spørgsmål.

Men Torben Schou krydrer også sit sprog med gamle glemte ord som krasbørstig og flottenhejmer og med ord og udtryk og måske også billedsprog, som han henter fra det, som mange seere har i deres hoveder og snakker om – ”Hammerslag”, ”Arvingerne” eller ”House of Cards”. Så samtidig med det overraskende får man også en lille dosis fræk genkendelse.

Alle historier har en begyndelse, en midte og en slutning. Alle tre er lige vigtige og intet er tilfældigt for mr. Schou. I alle tre faser skal der være elementer af overraskelse såvel i sproget, i informationerne som i billedsproget. Men fremfor alt skal der være nærhed. Både i billederne og i kontakten med de medvirkende. Så historien, om hvordan man vasker hænder med størst effekt for at forebygge smitte, skal naturligvis fortælles med sensuelle nærbilleder af en indsæbet hånd, der gnider en tommelfinger og en pegefinger og fingre der gnubber sig i den anden hånds håndflade.

PS

Så vidt jeg husker lyder svarene sådan her:

Hvad var det nu, der gik galt, ved Obamas indsættelse som præsident?

 - Obama var for ivrig under edsaflæggelse og kom til et kludre i ordene. Torben Schous indslag gik verden rundt og så vidt vides var Obama efter det nødt til at gøre ceremonien om for en lukket kreds og et kamera. 

Hvor lang tid kan man sidde uforstyrret og drikke kaffe i en af vejbanerne på Øresundsbroen? 

- Så vidt jeg kunne se gik der et helt minut fra klapbordet blev stillet op og kaffen blev skænket, til der dukkede en bil op bag Torben Schou.

Hvorfor ruller gelænderet i rulletrappen ofte hurtigere end trinene?

- Det er noget med drivremme, der slides i forskelligt tempo.

Kommentarer