Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Internationalt sommerkursus i tysk sprog og kultur

Jeg deltog i tre ugers tysk sprog- og kulturkursus på det traditionsrige Friedrich Schiller-universitet i Jena. Universitetet har lang erfaring med internationale sommerkurser. Man har afholdt kurserne siden 1889. I år var det for 66. gang.

Skrevet af: Aino Roscher Kristensen

Periode:
22/7/2007 - 11/8/2007

Deltagerne: 100 tysklærere, tyskstuderende og oversættere (2) fra i alt 30 lande.

Alder: en meget stor gruppe 18- til 25-årige, en mindre gruppe ”voksne”. Ældste deltager var 82.

Lad det være sagt med det samme, at det ikke er nogen feriekoloni. Der undervises fra kl. 9 til 17.30, somme tider til kl. 21, fra mandag til lørdag. Kun søndag holder man fri. Der gives også lektier for.

Tilmelding sker ved at indsende ansøgningsskemaet fra universitetets hjemmeside samt indbetale et depositum.

Indkvartering sker på det firstjernede hotel Steigenberger-Maxx, som ligger 20 minutters sporvognskørsel fra universitetet.

Priserne er overordentlig rimelige: Kurset koster 290 euro for tre uger.

Hotellet koster 350 euro for tre uger i enkeltværelse, 240 euro i delt dobbeltværelse.

Dertil kommer 80 euro for morgenmad på hotellet samt 60 euro for parkering i hotellets parkeringskælder.

Frokost kan spises for 1,50 til 2,50 euro pr. måltid i universitetets kantine.

Hotelbeviset gælder til al offentlig transport i Jena.

Kurset indledes med en meget hurtig og smertefri test af ens sprogkundskaber, så man placeres på rette trin. I 2007 var der deltagere på alle niveauer, men hvis man vil have det fulde udbytte af foredragene, bør man have et godt kendskab til tysk.

På en typisk dag var der sprogundervisning fra kl. 9 til 10.30, fra 11 til 12.30 foredrag, fra 14 til 17.30 workshopper og fra 19.30 til 21 foredrag.

Sprogundervisningen tog udgangspunkt i dagsaktuelle emner og nye tyske ord. Lærerne var fremragende og afslappede og deltagerne aktive og interesserede.

Foredragene spændte vidt, men bar præg af, at målgruppen er tysklærere. Der var en del emner som ”erhvervsrettet sprogundervisning”, ”brug af film i undervisningen” og ”kanoner”, men vi hørte også om ”Schiller-universitetets historie”, ”kulturelle forskelle” og ”studier af det forvrængede billede af udlændinge i medierne” – og så ligger Jena jo midt i Goethe-land, så der var naturligvis også foredrag om Weimar, Goethe, Schiller osv. En aften havde man inviteret en ung tysk forfatter, og en anden aften oplevede vi Schiller udsat for rap.

Der er ti workshopper at vælge imellem. Man vælger to, som man så deltager i under hele kurset. Blandt mulighederne var der ”nye tyske ord”, ”politik og samfundsforhold”, ”kreativ skrivning”, ”Elisabeth af Ungarn og Thüringen”, ”Goethes lyrik” samt diverse undervisningsmetoder (bl.a. et dramakursus).

Der var flere udflugter: til Weimar, i Nietzsches fodspor, til Buchenwald, til Dresden og naturligvis også en rundvisning i Jena med besøg i Schillers hus, hver gang med dygtige guider.

Kurset afsluttes meget højtideligt med overrækkelse af et certifikat.

Man er i ualmindelig gode og trygge hænder på kurset. Mange deltagere er studerende fra Østeuropa, som er på deres første udlandsrejse, så der bliver passet godt på en, og alle beskeder bliver givet flere gange. Kursets ledere, lærere og studentermedhjælpere har ofte været tilknyttet arrangementet i årevis og kender deres opgave. Der hersker en afslappet tone. Man er i de fleste tilfælde dus og på fornavn.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk