Gå til hovedindhold
Bliv medlem

FUJ-vindere: Vigtigt at fortælle historier, der ikke er politisk korrekte

Martin Jensen og Irene Thyrri vandt søndag aften FUJ-prisen for dokumentarserien ”Moskeerne bag sløret”. Det ser de som en anerkendelse af, at det lykkedes at formidle et politisk følsomt emne ordentligt.

FUJ-vindere

Alex Luka Ladime Martin Jensen og Irene Thyrri vandt FUJ's graverpris søndag aften.

Efter flere måneders undercover-arbejde lykkedes det for journalisterne Martin Jensen og Irene Thyrri at give danskerne et indblik i en verden, de ellers ikke kendte meget til i dokumentarserien ”Moskeerne bag sløret”.

De to journalister blev søndag aften hyldet med FUJ’s graverpris for programserien om miljøet i flere af landets moskeer. De vidste allerede inden, den blev sendt på tv, at den ville skabe stor røre.

”Det er et politisk følsomt emne, vi har taget op, og det betyder meget for os at få den her anerkendelse. Det er svært at bevæge sig ind i det her miljø, og vi har været enormt opmærksomme på, at vi ville undgå at blive for skingre. Vi ville gøre det ordentligt,” siger Irene Thyrri efter prisoverrækkelsen.

På grund af det følsomme emne var det også vigtigt at holde tungen lige i munden, da historien skulle formidles, og prisen ser de som en anerkendelse af, at det lykkedes at holde tonen ”fair og sober”. Målet var at være med til at nuancere debatten.

”Man kunne nemt have plukket enkelte citater ud, og så var det blevet en helt anden historie. Det var vigtigt, at det blev en historie om en gruppe muslimer, der prøvede at trække nogle dogmer ned over hovedet på en anden gruppe muslimer, der gerne vil Danmark. Det har vi kæmpet for,” siger Martin Jensen.

Journalisterne håbede, at udsendelsen ville skabe debat om indholdet frem for metoden, og det, mener de, er lykkedes. Der kom en smule kritik i kølvandet på udsendelsen, men både Irene Thyrri og Martin Jensen fremhæver, at debatten mest af alt er gået på indholdet – også politisk.

”Jeg er enormt glad for, at det kan lade sig gøre at tage så kontroversielt et emne op og få det behandlet, så det også bliver modtaget efter hensigten. Det er vigtigt, at vi tør fortælle de historier, som ikke er pæne og politisk korrekte,” siger Irene Thyrri.

Det er TV2 og Dokumentarkompagniet, der står bag dokumentarserien ”Moskeerne bag sløret”, der blev sendt på TV2 i starten af året.

Ud over hovedprisen blev der også uddelt to andre priser. Metodeprisen gik til Emil Ellesøe Ditzel fra TV2, mens FUJ's Formidlingspris gik til Jakob Sheikh fra Politiken og Tim Hinman og Krister Moltzen fra ThirdEar.

En gruppe studerende fra DMJX dækker Fagfestival '16 som del af et undervisningsprojekt

Kommentarer