Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Betalt journalistik: Er der råd (til at lade være)?

Native advertising er stort i USA, og det ses mere og mere i Danmark. Eksperterne spår det en stor fremtid, og bruges det rigtigt, kan det måske blive et vigtigt værktøj til at sparke tiltrængt kapital ind i mediebranchen.

Native advertising bliver i stigende grad et vigtigt værktøj for medier og annoncører. Virksomhederne bruger det til at markedsføre sig selv, og medierne bruger det til at øge deres annonceindtægter. Men hvad går konceptet egentlig ud på? Vi har allieret os med tidligere kommerciel redaktør hos Børsen Stine Bjerre Herdel og Morten Asmussen, der er tidligere direktør for Public Impact og nu driver firmaet Stakehouse. De prøver her at forklare, hvad native advertising egentlig er for noget.

1. Hvad er native advertising?

Native advertising er, når et medie og en virksomhed går sammen for at skabe en relation til mediets brugere, der på længere sigt skal føre til et salg for virksomheden. Mediet skriver for eksempel om virksomheden i sin avis på en måde, som passer til mediets målgruppe. Det ligner en almindelig artikel udformet som klassisk journalistik, men hvor man gør opmærksom på, at indholdet er sponsoreret. Man forsøger at skabe et tillidsbånd mellem virksomheden og forbrugeren, der gør, at han eller hun på længere sigt vil vælge virksomhedens produkt.

2. Hvad er fordelene ved native advertising?

Meningen med konceptet er, at man skaber nogle gode relationer til læserne. Man kan få noget mere dybde i ens kundekontakt i forhold til, hvis man bare har almindelige annoncer på ens side. Desuden er der nogle klare retningslinjer for, hvordan man skal bruge konceptet, så læserne ikke er i tvivl om, at der er tale om sponsoreret indhold. Det er tydeligt deklareret, hvilket skal skabe gennemsigtighed for forbrugeren.

3. Hvad er udfordringerne ved konceptet?

Medierne er nødt til at investere tid og ressourcer i at gøre et ordentligt stykke arbejde, hvis de vil benytte sig af native advertising, for ellers er risikoen for at fejle stor. Hvis forbrugerne klikker på noget, de tror er en artikel, som viser sig at være en annonce, så falder konceptet til jorden. Hvis forbrugerne hele tiden bliver skuffede, fordi de tror, de skal læse artikler, så mislykkes konceptet.

4. Hvor kommer det fra?

Annoncørerne har fået markant lettere ved at kommunikere med kunder, fordi alt er blevet digitalt. Det er blevet muligt for virksomhederne at komme ud til mange mennesker på én gang via for eksempel sociale medier. Dermed er virksomhederne i stigende grad blevet opmærksomme på at møde kunderne, hvor de opholder sig på nettet. Det gør, at læserne forhåbentlig får en præference for virksomheden, når de skal handle.

5. Hvor er konceptet på vej hen, og bliver det stort?

Det er stort, og det bliver større. I USA er det kæmpe stort, men i Danmark er native advertising ikke kommet rigtigt i gang endnu. Danske medier har ikke vist stor interesse, da konceptet endnu ikke har fået sit endelige gennembrud i Danmark. Gennembruddet kræver ifølge eksperterne, at ét medie satser stort på konceptet og lykkes med det. Og så tror de på, at resten af medierne vil følge med. Det har potentiale til at vokse, men det kræver dog, at man gør arbejdet ordentligt. Man skal respektere sin målgruppe og skabe noget indhold, der er interessant for dem.

En gruppe studerende fra DMJX dækker Fagfestival '16 som del af et undervisningsprojekt

Grafik ifm rundspørge om brug af native advertising

Jan Dyberg, DMJX Resultatet af rundspørge blandt 156 ledere på nyhedsmedier fordelt på 48 lande. Indsamlet i juli-september 2016. Kilde: Native Advertising Trends 2016: The News Media Industry

Kommentarer