Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Q&A: Kurt Strand og Freja Wedenborg – om interviewet med Snowden

Der var flere ting, som Kurt Strand og Freja Wedenborg gerne ville have haft Snowden til at uddybe. Til gengæld var de godt tilfredse med, at hovedpersonen fik afleveret gode pointer om forholdet mellem journalister og kilder.

Freja Wedenborg og Kurt Strand under interview med Snowden

Alex Luka Ladime

Hvilke overvejelser gjorde I jer inden interviewet?

Freja: "Jeg gjorde mig den overvejelse, at vi skulle have noget andet her, end der er kommet ud af de andre live-interviews, han har givet over nettet. Vi er ligesom forbi det stadie, hvor vi konstaterer, at ja, vi bliver overvågede, og det er vi chokerede over. Så jeg synes, det var rigtig interessant at høre - nu vi var samlet over 1000 journalister og mediefolk, hvad det betyder for os journalister, og hvordan vi kommer videre fra anerkendelsesfasen. Det interessante er, hvad gør vi ved det?"

Gjorde I jer nogen særlige tanker om interviewteknik?

Kurt: "Man kan sige, det er altid svært, når man er to til et interview. Så vi skulle lige finde ind til, hvordan vi bedst kunne spille sammen i forhold til vores kompetencer. Der opstod ret hurtigt en arbejdsdeling, idet Freja rent faktisk ved noget om kryptering og alle de sikkerhedsforhold, man skal forholde sig til som journalist. Så hun tog sig af den del, mens den bold, der omhandlede Snowdens egne overvejelser og hans syn på medierne, lå hos mig."

Var I tilfredse med udfaldet?

Kurt: "Ja, og nej. Jeg synes, han fik sagt mange gode ting. Det kunne man mærke på salen. Der er som udgangspunkt selvfølgelig en vis benovelse, fordi folk generelt bare synes, det er fedt, at han overhovedet er med. Men han fik også afleveret nogle gode pointer – især omkring forholdet mellem kilder og journalister. Dog er der en vis begrænsning, når det foregår over nettet, og der var mange ting, jeg godt ville have spurgt ham om, som vi ikke nåede."

Freja: "Jeg var først og fremmest rigtig glad for, at teknikken virkede lige til det sidste. Men jeg ville gerne have spurgt mere ind til, at han er overbevist om, at den danske regering udsætter sine egne borgere for massiv overvågning af metadata. Også i forbindelse med, at Søren Pind nu vil indføre logning af vores mobiloplysninger. Det var han overbevist om, at de allerede gør i dag. Der kunne jeg godt tænke mig at spørge ind til, hvad han bygger det på."

Kurt: "Det havde også været interessant at høre, hvad han ser af konsekvenser for USA’s måde at håndtere overvågning på, når Trump kommer til magten. Måske også have holdt ham lidt mere fast på problematikken om, at Washington Post har trukket støtten til ham. Der leverede han et meget elegant udenomssvar og slap af tidsmæssige grunde afsted med en god gang lirumlarum."

Freja: "Omvendt var jeg rigtig glad for, at det lykkedes at give ham en fornemmelse af, at de ting han har fået for dagens lys, har fået en konsekvens her i Danmark. At vi som journalister er blevet mere opmærksomme på de farer, der er."

 En gruppe studerende fra DMJX dækker Fagfestival '16 som del af et undervisningsprojekt

Kommentarer