SPOT: Undskyld på forhånd!
Satiremagasinet SPOT griber til pennen, når hån og latterliggørelse ikke er nok. Søndag eftermiddag på Fagfestival talte redaktionen bag magasinet om ytringsfrihed, Charlie Hebdo og om aldrig at sparke nedad.
“SPOT vil udlevere autoriteter til latter. Det er det bedste middel til deres udskejelser,” siger Lars Refn, som er en af bladtegnerne bag SPOT. Og de er udmærket klar over, at de nogle gange går over stregen.
Det danske magasin vil være et medie med plads til prut, satire og hån. Hån af dem, der sidder på flæsket og satire, som aldrig sparker nedad. Et dansk satiremagasin med ytringsfriheden som ledestjerne, Charlie Hebdo som inspirationskilde og PDF’en som udgivelsesform.
Da det franske satiremagasin Charlie Hebdo i januar 2015 blev offer for et attentat, var det en game-changer for Niels Ivar Larsen, der er journalist og initiativtager bag SPOT. Et halvt år efter skabte et hold af bladtegnere, journalister og grafiske designere den første udgave af SPOT i løbet af få timer i juni 2015.
SPOT på Muhammed eller ej
”Har I tegnet Muhammed, og hvis ikke, hvorfor?”
Spørgsmålet kommer fra en mand, der ligesom mange andre, har plantet sig i sal 8 for at høre om satire og SPOT til Dansk Journalistforbundets Fagfestival 2016.
”Vi har tegnet mange mænd med skæg og turban, men vi har ikke givet dem navne,” siger Niels Ivar Larsen.
Hvis man ser ham, er han alle steder. Muhammed. Men SPOT kommer ikke til at tegne Muhammed-tegninger. Det paradigme er brugt. Og selvom de kæmper for ytringsfrihed og frihed til at prutte og tegne og tegne prutter, så er der en grænse. Og den grænse går ved tegninger, der kræver, at hoveddøren i hjemmet skal bevogtes af politimænd og tegninger, der sparker nedad.
“Jeg har set, hvordan Kurt Vestergaard lever (karrikaturtegner bag Muhammed-tegninger for Jyllands-Posten, red.), og sådan vil jeg ikke leve,” siger Lars Refn, bladtegner for SPOT.
At udlevere autoriteter til latter
En tegning af Lars Løkke Rasmussen i kyse og ble med ”Lille Lars” skrevet på maven, fylder den hvide tavle i rum 8. Folk griner. Andre spørger, om de tegner ud fra et venstreorienteret synspunkt.
Lars Refn svarer, at de koncentrerer sig om magthaverne. Og at lige nu er det ikke socialisterne, der sidder på flæsket. Hvis det var, så ville det være dem, der sad i kyse. Men én ting er sikkert, fortæller Lars Refn: Tegningerne skal mere end bare forarge. De skal skabe rum for eftertanke.
”Undskyld for kommende fornærmelser” lyder det på forsiden af 3. nummer, hvor Inger Støjberg, Donald Trump, Mette Frederiksen, Lars Løkke Rasmussen og Dronning Magrethe får kysset fødderne af SPOT-holdet, der ligger med rumpetterne højt i sky.
“Så skulle det ligesom ikke være nødvendigt at gentage dét,” slutter Lars Refn eftermiddagens oplæg af.
En gruppe studerende fra DMJX dækker Fagfestival '16 som del af et undervisningsprojekt
Kommentarer