Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Formandens tale ved Cavlingprisen 2020

"Der er brug for, at vi i Danmark står fast på de værdier, som vores samfund bygger på - samtalen, ytringsfriheden og åbenheden – og det store ansvar, der følger med." Læs hele Tine Johansens tale ved årets uddeling af Cavlingprisen - og se statsminister Mette Frederiksens tale på video.

Tine

Jacob Nielsen

Se Mette Frederiksens tale nederst på siden

Kære alle sammen

Intet demokrati uden en fri og kritisk presse.

Året 2020 vil gå over i historien, fordi det forandrede vores måde at leve på.

Men 2020 var også året, hvor det stod lysende klart, hvor vigtig – ja, nærmest livsvigtig - journalistikken er for vores samfund og demokrati.

Under en verdensomspændende pandemi er det altafgørende, at borgerne kan søge pålidelig og faktuelt baseret information. Men det er også afgørende, at de store beslutninger, som myndigheder og politikere træffer undervejs, udfordres af kritiske spørgsmål.

Kun sådan kommer en befolkning og et demokrati gennem en krise. Politiske beslutninger påvirker rigtige menneskers rigtige liv, og derfor skal der være åbenhed om og granskning af præmisserne.

I 2020 er der hver dag blevet produceret journalistik af høj kvalitet. Selvom de fleste danske medier er udfordret på forretningsmodellen og et vaklende annoncemarked, oplever de heldigvis samtidig en samlet fremgang i antallet af læsere, seere, lyttere og brugere.

Coronakrisen har sat spot på, hvor vigtigt det er, at der findes et stærkt og kritisk alternativ til sociale platforme. Tiden kalder på velunderbygget nyhedsformidling i stedet for halve vinde og konspirationsteorier.

Det kan en krise også; Lære os at skille skidt fra kanel og vise os, hvad der giver rigtig værdi.

2020 var også året, hvor der blev taget et tiltrængt opgør med krænkelser og sexisme i mediebranchen.

Modige kvinder stillede sig frem og fortalte om egne oplevelser, og hurtigt stillede andre sig bag dem. Sådan fik vi løftet problemet fra at være individuelt til at være kollektivt og systemisk. Sådan bredte oprøret sig fra mediebranchen til hele arbejdsmarkedet og hele samfundet.

Tak til jer, der startede den vigtige samtale. Nu er det vores alle sammens ansvar at fortsætte den langt ind i 20’erne.

I dag er en sjælden festdag, for vi skal fejre journalistikken og den helt særlige præstation.

Uddelingen af årets Cavling-pris foregår naturligvis på en særlig måde i år – helt uden kollegiale klapsalver og kram.

De syv nominerede, der til sammen står bag de tre stærke, journalistiske projekter, som er med i opløbet om årets Cavling, sidder spændt ved deres skærme. De fleste af Cavlingkomiteens medlemmer er med på distancen. Og endelig har vi statsminister Mette Frederiksen med fra Statsministeriet. Det er vi glade for.

Statsministeriet har siden 1925 har været pressens ministerium og skal ”varetage overordnede og principielle spørgsmål af betydning for pressens vilkår.”

Det understreger, at det i Danmark er en politisk opgave at værne om pressefriheden.

Overalt i verden sker der alvorlige overgreb på den frie presse. I 2020 har Corona i mange lande været brugt som begrundelse for at undertrykke mediearbejdere og udelukke de kritiske medier.

Lige nu – i disse dage og timer – oplever vi, hvordan pressen dæmoniseres, intimideres og angribes i USA. En nation, vi i generationer har haft som demokratisk forbillede. Præsidenten har selv opildnet til de voldsomme angreb på pressen, som er vores andres øjne og ører midt i en historisk begivenhed. Når den frie presse angribes, er det et angreb på demokratiet.

Så meget desto mere er der brug for, at vi i Danmark står fast på de værdier, som vores samfund bygger på - samtalen, ytringsfriheden og åbenheden.

Derfor er vi stolte af, at vores statsminister deltager i fejringen i dag og stiller sig sammen med os på journalistikkens side, selvom hun om nogen er genstand for journalistisk granskning og kritiske spørgsmål.

Årets tre nominerede viser os på hver deres måde værdien af undersøgende journalistik. Projekterne afdækker svigt, afsavn og menneskelige tragedier. De fortæller om politiske prioriteringer, myndigheders forsømmelser og om at se verden med andres øjne. Om rigtige menneskers rigtige liv. Og rigtige død.

Tillykke til alle nominerede med det flotte arbejde, som fortjener kollegernes og omverdenens anerkendelse.

Afholdt ved uddeling af Cavling-prisen 8. januar 2021.

Det talte ord gælder.

Statsministeriet

Kommentarer