Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Formand Tine Johansen: "Forhåbentlig kan nogle af tidens sikkerhedsnet blive til permanente løsninger"

"Aldrig har medier og kommunikation spillet en vigtigere rolle i samfundet og demokratiet, og samtidig har de økonomiske rammer aldrig været mere trængte i dele af vores branche", skriver Tine Johansen i kommentar den 31. marts om konsekvenserne af corona-krisen. Læs hele kommentaren her.

Tine

Flemming Leitorp

Pludselig fik nogle af jer meget travlt. Andre fik i samme øjeblik alt for lidt travlt.

Fælles for os alle sammen er, at corona-krisen har vendt vores arbejdsliv op og ned. Siden statsministeren meddelte, at Danmark blev lukket delvist ned, har vores professionelle liv ikke lignet sig selv.

Freelancere og selvstændige oplevede allerede den 11. marts om aftenen, at aftalte opgaver blev aflyst på stribe, og sammen med dem forsvandt indtægten for den kommende, ukendte tid.

Opsigelserne kom hurtigt i ubehagelige langdistance-fyringsrunder – og det samme gjorde ’tilbud’ om lønnedgang og en følelse af frit fald.

De ledige kunne med ét se langt efter job at søge.

Midt i al trængslen har folkestyret heldigvis arbejdet hurtigt. Der er blevet forhandlet hjælpepakker på plads til lønmodtagere, erhvervsliv og selvstændige. Reglerne for dagpenge, sygedagpenge og supplerende dagpenge er blev lempet.

DJ har presset på – og gør det fortsat - for at der skal findes løsninger, der griber alle grupper på arbejdsmarkedet. Vi er i kontakt med ministerier, ordførere og andre organisationer for at gøre opmærksom på de mange forskellige måder, som DJ’s medlemmer arbejder på, og komme med forslag, der kan afhjælpe den pressede situation.

Vi mangler i skrivende stund stadig en håndsrækning til kombinatørerne, som er de freelancere, der stykker deres arbejdsliv sammen af flere forskellige slags indtægt. I gode tider er den fleksible arbejdskraft meget efterspurgt, men nu mangler vi at se, at sikkerhedsnettet også er spændt ud under alle dem, når der er krise.

Lige nu forhandles der om en særlig hjælpepakke til medierne, hvis annonceindtægter er forsvundet med coronas indtog. Særligt de lokale og regionale medier lider, og vi forventer, at partierne kan finde sammen om at understøtte den journalistiske dækning i hele landet.

Aldrig har medier og kommunikation spillet en vigtigere rolle i samfundet og demokratiet, og samtidig har de økonomiske rammer aldrig været mere trængte i dele af vores branche.

Og så er der jer, som har fået ekstra travlt. Med at kommunikere vigtige informationer til befolkningen eller dække en helt ny verdensorden – og så endda på nye, interimistiske vilkår.

Nu er der tændt et håb om, at landet langsomt kan åbne sig igen efter påske. Når vi alle sammen er godt på den anden side af corona, håber jeg, at vi tager mindst to ting med videre: Bevidstheden om, hvad der er muligt at præstere i et land, hvor vi er godt organiseret. Og at vi har fået politikernes øjne op for, hvor mange forskellige måder man kan arbejde på.

Forhåbentlig kan nogle af coronatidens sikkerhedsnet blive til permanente løsninger, så vi også griber hinanden, når der ikke er pandemi.

Kommentarer