Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Fastansatte redder månedsløn for TV 2-freelancere

De fastansatte på TV 2 Danmark betaler med en fridag, for at godt 220 freelancere som minimum får 80 procent af det honorar, som de ville have tjent i april med en normal sendeplan. Ros fra hovedbestyrelsen for at tage ansvaret for den enkelte kollega og for at inddrage DJ, inden aftalen blev indgået.

tv

Jakob Carlsen

TV 2’s sendeplan er hårdt ramt af corona. Derfor stod de fleste af virksomhedens freelancere ved udgangen af marts til at blive opsagt af TV 2. De fleste TV 2-freelancere får A-indkomst, og er derfor som udgangspunkt ikke omfattet af regeringens hjælpepakke, der indtil videre kun dækker freelanceres B-indkomsttab.

Det var denne situation, der hen over weekenden førte til, at tillidsrepræsentanterne og TV 2’s ledelse lavede en aftale, der betyder, at alle TV 2’ s freelancere i april, uanset om de skal arbejde eller ej, er sikret 80 procent af den løn inklusive genetillæg, som de i gennemsnit tjente i de tre første måneder af året.

TV 2’s freelancerne ville ellers have udsigt til, at to tredjedele af vagterne i april ville bortfalde, fordi der bl.a. ikke produceres live-sportsudsendelser. Kun en tredjedel af vagterne gennemføres.

I aftalen om denne kompensation indgår, at hver enkelt overenskomstansat TV 2-medarbejder det kommende år afgiver én af de fem fridage, som medarbejderne får hvert år for at have skiftende mødetider og sluttider på deres vagter.

Den fridag, som medarbejderne afgiver, er en del af overenskomsten med TV 2. Der kan udelukkende ændres i gældende overenskomster efter beslutning i DJ’s hovedbestyrelse. Derfor holdt hovedbestyrelsen søndag aften et hurtigt indkaldt videomøde for at behandle og godkende dette indgreb i overenskomsten, og dermed også godkende selve aftalen for freelancerne.

"DJ’s hovedbestyrelse godkendte enstemmigt aftalen og roste den, fordi de fastansatte udviser solidaritet med freelancerne ved at afgive en fridag for på måde at redde nogle af de kolleger, som er økonomisk trængt", siger DJ’s formand Tine Johansen, og fortsætter:

"Hovedbestyrelsen lægger vægt på, at der her er tale om en kollektiv aftale, hvor tillidsrepræsentanterne tager ansvaret for den enkelte kollega. Man har desuden inddraget DJ i forarbejdet til aftalen, og man har forudsat, at den skulle godkendes i hovedbestyrelsen. Herudover bidrager TV 2 selv med langt den største del af udgiften til at dække freelancernes aprilløn."

Medarbejderne i TV 2 er orienteret om aftalen mandag.

Kommentarer