Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Berlingske-journalister vinder årets Cavling for hvidvasksagen

Vinderne af Cavlingprisen 2018 er Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund fra Berlingske for en serie afsløringer af Danske Banks milliard-hvidvask. En sag, som har kostet bankens ledelse jobbet, og som nu efterforskes internationalt.

Cavling

Jonas Pryner Andersen Vinderen af Cavlingprisen 2018 - Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund (Berlingske)

De tre Berlingske-journalister har afdækket den største danske bankskandale i nyere tid. I over et år har de gravet dybt i massive problemer med hvidvask i Danske Banks filial i Estland – og helt overordnet rejst det alvorlige spørgsmål: Har ledelsen i Danske Bank, landets største bank, været bekendt med den systematiske hvidvaskning af penge for milliarder af kroner?

Læs herunder talen af Cavlingkomiteens formand, Kaare Sørensen, til vinderne:

"Kære Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund.

Der er så uendeligt mange gange, hvor det kunne have givet mening at give op.

Jeres historie om Danske Bank foregik i begyndelsen - for snart to år siden - mest af alt i lande som Moldova og Aserbajdsjan - langt fra Danmark og de danske læsere. 

Jeres kildemateriale var svært tilgængelig og handlede om fifleri og undladelser i kontoudtog med tusindvis af sider gemt i besværlige filformater og med en perlerække af skuffeselskaber, mellemmænd og den slags, som bankverdenen tager sig god betalt for at sikre netop IKKE skal dukke op i medier.

Og i begyndelsen stod I for det meste også alene. Andre danske medier citerede jer flittigt, men I havde historien for jer selv.

Ingen ville have bebrejdet jer, hvis I stoppede jeres arbejde, da dokumentationen af hvidvasken nåede 7 milliarder kroner i marts 2017. Eller da I afslørede, at det var yderligere 18 milliarder kroner i september samme år. Eller da I nåede op på samlet set 53 milliarder kroner i sommer.

Men det gjorde I ikke.

Man kunne kalde det løg-journalistik: Lag for lag har I gravet jer dybere og dybere ind i en verden fyldt med halve sandheder. En verden, hvor jura og moral sjældent er venner. 

Ved hjælp af unikt kildearbejde uden sidestykke er I kommet helt derind, hvor hemmeligheder ellers normalt begraves for evigt i bankbokse af nogle af verdens mest tvivlsomme bagmænd og deres villige medhjælpere i finansverdenen. 

Vi taler om diktatorer, korrupte politikere, den russiske efterretningstjeneste FSB og Putins fætter Igor. For blot at nævne nogle stykker.

I har benyttet jer af nogle af journalistikkens ældste metoder: 

Bank på en dør, og spørg en kilde, om han eller hun vil hjælpe med at få sandheden frem

- og nogle af de nyeste: Krypteret kommunikation på tværs af landegrænser, internationalt samarbejde med talrige medier og organisationer - og et databasearbejde, der samlet set nok næppe er set før i danske mediehistorie.

Det er på alle måder modigt, det I har gjort - både journalistisk og personligt.

Undervejs i jeres eminente kortlægning af skandalen har jeres journalistik ikke været til at sætte en finger på. Heller ikke i mødet med en af landets største spinmaskiner.

Med de rette forbehold og tålmodighed har I aldrig råbt og skreget, men bare stille og roligt fortalt jeres læsere, hvad I kunne dokumentere. Ikke mere. Ikke mindre.

Man fristes til at sige, at I har gjort dét, I er bedst til.

Og resultatet er i dag, at skandalens omfang bedst kan måles i det, som Joakim von And ville kalde fantasillioner, der røg gennem selskaber med tilsvarende fantasifulde navne som Megacom Transit, Metastar Invest og en favorit i Cavlingkomiteen: Diamonds Forever International.

Vi kender ikke de endelige tal - måske kommer vi aldrig til det - men lige nu er bedste bud noget i retningen af 1500 milliarder kroner, der potentielt er blevet hvidvasket gennem en lokalafdeling af Danske Bank i Estland. 

Som bekendt kan vi journalister godt lide at oversætte store tal til noget, vi selv kan forstå. Og i denne sammenhæng er tallet lig med 70 storebæltsbroer. 

Bestyrelsesformanden er ikke længere bestyrelsesformand, og direktøren for det hele er ikke længere direktør. 

Danske Bank efterforskes for kriminel aktivitet - både i Danmark og internationalt - for jeres journalistik har vist, at ledelsen fik masser af advarsler om hvidvasken. Og overhørte dem, mens pengene væltede ind og skabte overskud til aktionærerne og bonusser til ledelsen.

Kære Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund:

Vi havde ikke vidst alt dette, hvis det ikke havde været for jer. I har ikke vundet et kapløb mod tiden og andre konkurrenter, der var på vej i samme retning som jer: Der var ingen snebold, der bare ventede på at rulle helt af sig selv.

I har løbet alene. Historien var jeres. Historien er jeres. Og grundet jeres journalistik er det nu også Danmarkshistorie. Én samlet, dramatisk, vigtig og troværdig fortælling, som vi vil huske denne tid for. Det er ikke så tit, at man kan sige det om journalistik.

Tillykke med Cavlingprisen til jer alle tre."

Cavling

Jonas Pryner Andersen Vinderkram

SE ALLE CAVLINGVINDERE

Cavlingprisen har været uddelt siden 1944.

 

Jonas Pryner

SÅDAN UDDELES CAVLINGPRISEN

Cavlingkomiteen har vedtaget nogle retningslinjer for proceduren omkring uddelingen af Cavlingprisen.