Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Derfor er drømmeprojektet vigtigere end din næste deadline

Frie fugle flyver højt og tør ofre trygheden for at forfølge drømmene. Alligevel er det langt fra alle, der får prioriteret drømmeprojekterne så højt, som de havde håbet. Rugbrødsopgaverne tikker pludselig ind og stjæler tid og plads i butikken. To eksperter giver dig her deres grunde til, at du alligevel skal prioritere drømmene.

Af Anne Anthon Andersen

Friheden til at realisere drømmeprojekterne er en afgørende faktor for langt de fleste, der vælger lønmodtagerjobbet fra, for at springe ud som freelancer. Gamle vaner og et stærkt nyheds-DNA kan imidlertid spænde ben for realiseringen af drømmene.

Der er god grund til at holde fast og kæmpe for at blæse liv i drømmene, mener erhvervspsykolog Thea Mikkelsen, som rådgiver en række freelancere, heriblandt en del journalister og mediefolk.

”Det skaber en voldsom indre utilfredshed ikke at indfri sine ønsker og realisere sin plan. Derfor kan det i sig selv skabe enormt stress, hvis man beslutter sig for at være freelancer for at forfølge drømmene og så alligevel ikke gør det”, siger Thea Mikkelsen. Det er der mange, der glemmer, når først hverdagen sætter ind. Ikke sjældent æder de rutineprægede opgaver en alt for stor del af den tid, man havde håbet at tildele egne projekter, som i stedet ender i skuffen.

Fagligt DNA spænder ben

Ofte er det netop gamle vaner og værdier, der udfordrer nye freelancere. Selv om de har truffet beslutningen om at gå freelance, har de ikke nødvendigvis ændret deres tankegang om succes, forklarer Thea Mikkelsen. De oplever det stadig som et succeskriterium at producere hurtige aktuelle nyheder, som de gjorde det som ansatte på et medie. Nu skal de tænke og arbejde langt mere langsigtet. Det er en afgørende omstilling.

 

Jeg oplever ofte i min rådgivning, at freelancere og projektansatte i mediebranchen er alt for styrede af det korte perspektiv. De tænker fra dag til dag, fordi det ligger i deres faglige DNA. Det er man nødt til at gøre sig fri af. Der er jo ikke nogen, inden for andre brancher, der tror, at man kan bygge en forretning op på så kort tid”.

Thea Mikkelsen

Man skal lægge en mere langsigtet plan og følge den disciplineret, anbefaler hun.

”Det kan blive guld, hvis man ender med at blive ekspert på et bestemt område. Men det kræver, at man satser på det”, siger Thea Mikkelsen. Vil man bryde med vanetænkning og trygheden i rutineopgaverne, som holder drømmene i skuffen, kan samarbejder med freelancekollegaer være vejen frem.

Samarbejder med andre kan bane vejen

Som partner i netværksvirksomheden Karlbak med speciale i samarbejde, virksomhedsudvikling og entreprenørskab møder Margrete Bak ofte freelancere, der ønsker at give mere plads til drømmeprojekterne. Og oftest er det samarbejder med andre selvstændige, der baner vejen.

 

Vores måde at bruge erfaringer på er i udgangspunktet oftest tryghedssøgende. Det gør, at vi meget ofte kommer til at gentage. Det kan somme tider være rigtig klog strategi, men ikke hvis vi vil satse nyt og realisere drømme, der ligger i nye arbejdsområder. Det er tydeligt, at milepælene i arbejdslivet, der hvor vi oftest rykker os mest, er i samarbejde med andre”.

Margrete Bak

Det er i samarbejdet med andre, øger vi den kreative energi enormt alene i kraft af samarbejdet, forklarer hun.

”Vi bærer alle rundt på erfaringer, som er gode at styre efter, men de begrænser også ubevidst. Der er mange alternativer, vi slet ikke får tænkt på. Når vi samarbejder, udvider vi mulighedsfeltet, flere løsninger kommer i spil, og sandsynligheden for at komme op med noget nyt bliver langt større”, siger Margrete Bak.

Hertil kommer al den tid, man vinder i et samarbejde, fordi man kan bruge hinandens netværk og kompetencer, selv hvis man kommer fra samme fag. Samarbejdet er guld værd for selvstændige, fordi de skubber til din udvikling, lyder opfordringen.

Kundefokus styrker drømmene

Det lyder måske selvmodsigende. Men Thea Mikkelsen anbefaler, at man tænker langt mere kommercielt, end man er vant til, hvis drømmene skal blive til virkelighed. Hvad er det for pakker, jeg kan levere? Hvad er kundernes interesser? For kundernes perspektiv kan være med til at skærpe drømmen og blæse den realisme ind i den, som er nødvendig, hvis den skal blive til virkelighed forklarer hun.

”Se realistisk på drømmen. Det kan være, at det realistiske er en arbejdsuge med tre dages rugbrødsarbejde, to dages drømmeprojekt. Punkt et som freelancer er at tage ansvar for sin forretning, så man ikke ender ud i en million forskellige overfladiske projekter”, opfordrer Thea Mikkelsen. Det gør, at man mister styringen, og med den ryger tiden til fordybelsen og tiden til projekterne, man drømmer om.

Der er al mulig grund til at give plads til drømmeprojekterne i forretningen. Også økonomisk. For det kan virke stærkt tiltrækkende for kunderne, at man i sin profil og portefølje af opgaver viser, at man går efter drømmene.

Mange har svært ved at holde fast i deres planer og drømme, hvis en håndfuld betalte opgaver dukker op og stjæler fokus. Det bliver alt for fristende at sige ja til dem, oplever Thea Mikkelsen. Hun opfordrer til at have is i maven og sige nej, for at forfølge drømmeprojekterne.

”Husk at de giver værdi, men at du måske først mærker det om et år”, siger Thea Mikkelen.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk