Stemmen er dit vigtigste instrument
Stemmen er dit mest virkningsfulde instrument, når du vil fange dine tilhøreres opmærksomhed fra start til slut. Den autentiske stemme, fuld af personlighed, brænder igennem. Vi fødes med den, men hos mange har livet sat sig på tværs og spærrer for den. Den gode nyhed er, at alle kan træne den autentiske stemme tilbage igen.
Af Anne Anthon Andersen
Du kender det sikkert fra de mange gange, du selv har siddet som tilhører. Dit blik bliver pludselig hængende ved noget uden for. Dvælende. Opmærksomheden daler, mens du synker ned i et punkt af åndeligt fravær. Undervisningen eller oplægget bliver af en eller anden grund en underlig tåget forestilling, du ikke længere er en del af.
Og denne gang kan du hverken skyde skylden på sult eller træthed. Ofte kan forklaringen findes i oplægsholderens stemme.
For hurtigt eller for langsomt - begge dele hægter tilhørerne af
Der kan være mange grunde til, at man som underviser ikke bruger sin stemme optimalt. En meget almindelig grund er, at man f.eks. er optaget af at få det overstået – så taler man for hurtigt, glemmer pauser og taler sandsynligvis også for lavt.
"Eller oplægsholderen læser monotont højt af sine slides, og så bliver det også ofte for hurtigt, uden pauser eller kommer til at råbe, fordi vedkommende forsøger at skrue op, men ikke gør det rigtigt”, forklarer Dorte Koch, professionel selvstændig stemmetræner.
”Ofte handler det om, at vi bliver for optagede af os selv og vores stof i stedet for at tage kontakt til og tale direkte til publikum. For mange gælder det, at vi ikke kan lide at tage den plads, det kræver at stille sig op som underviser og ville en hel forsamling noget. Mange kan opleve en blufærdighed ved at åbne op for deres reelle stemme”, siger hun.
Din stemme smitter
Det handler om at træde ind og tage rollen på sig. Når man gør det, kan tilhørerne mærke, at det er en oplægsholder, der vil dem noget. Vores autentiske stemme får os til at udstråle engagementet, forklarer Dorte Koch.
Stemmen giver andre mennesker et førstehåndsindtryk af, hvem man er. Det er i høj grad i stemmen, vi mærker og læser et engagement, og at oplægsholderen vil os noget. Det smitter simpelthen helt ned i rækkerne. Hvis stemme og kropssprog er uenergisk, påvirker det ganske enkelt tilhørerne via spejlneuroner, så de bliver smittet af den manglende energi.
Dorte Koch
Dit vigtigste instrument
Bill Clinton, Obama og Pernille Rosenkrantz-Theil er eksempler på politikere, der bruger deres stemmer kraftfuldt og med solid gennemslagskraft. Og det er ikke, fordi deres stemmer har en særlig smuk lyd, lyder vurderingen fra Dorte Koch.
”Pernille Rosenkrantz-Theil har ikke en klassisk smuk klangfuld og korrekt brugt stemme. Men hun har en personlig stemme. Det handler om at kunne føle personen bag – en stemme kan sagtens have en hæs tone og samtidig virke stærkt, hvis den afspejler det indre liv."
Når mange har svært ved at høre deres egen stemme, er det fordi, der er så meget identitet i stemmen, mener Dorte Koch. Stemmen er vores auditive fingeraftryk og et resultat af alt det, livet har mødt os med. Vores familie, hvordan vi er vokset op, vores arbejdskultur osv. Men meget er vaner. Vi kan arbejde med dem. Det handler om at genskabe en kropslighed, som vi fødes med, før vi rammes af livet.
Alle mennesker kan arbejde med at træne stemmen tilbage. Stemmen er som et instrument. Man kan træne den og sørge for ikke at spænde den sammen. Men hvad kan man så konkret forvente at opnå i sin præsentation, hvis man arbejder målrettet med at træne stemmen?
Man vil have lettere ved at inddrage folk og nå sine tilhørere. Alle får en bedre oplevelse. Hvis du som oplægsholder har brug for at rømme dig og taler anspændt, påvirker det tilhørerne, som vil føle samme anstrengthed. Så de vil også slappe bedre af og føle sig bedre tilpas, hvis du bruger din stemmen naturligt og kropsligt forankret. Når stemmen først er kropsligt forankret, kan vi høre alle nuancerne. Vi lever med i budskabet, publikum føler sig taget i hånden.
Dorte Koch