Journalistbureauet TANK: ”Vi tør satse større i fælleskab”
Tre journalister er gået all in på fællesskabet i et nyt bureau, Journalistbureauet TANK, hvor de fordeler al indtjening i firmaet ligeligt mellem sig. Det giver mod til at kaste sig ud i større journalistiske projekter.
Af Marie Bille
Halvandet år efter, at de tre journalister Sven Johannesen, Sune Gudmundsson og Lasse Wamsler afsluttede uddannelsen på RUC, har de valgt at starte Journalistbureauet TANK i fællesskab. De så alle tre fordelene ved en større frihed og mulighed for at afprøve flere grene af journalistikken som freelancere, men ingen af dem havde lyst til at gøre det alene.
”Det er rimeligt ensomt at freelance alene. Jeg havde i hvert fald prøvet nogle måneder, og både Sven og Lasse har også freelancet i perioder. Så vi tænkte, hvorfor ikke slå pjalterne sammen? Fordelen er også, at vi tør satse på større projekter,” fortæller Sune Gudmundsson i bureauets lokaler i Sankt Hansgade på Nørrebro i København, hvor de tre journalister har indrettet sig med second hand hæve-sænkeborde med håndsving og kunst på de rå kældervægge.
Satser på store fælles projekter
De tre journalister har oprettet et IVS (Iværksætterselskab), trykt en bunke visitkort, hjemmesiden er snart i luften, forretningsplanen er på plads. De første fakturaer med bureauets logo er sendt afsted til redaktører, der har købt artikler og radioindslag af de tre journalister.
Planen er at satse på større fælles journalistiske projekter. Det er en af grundene til, at de tre har valgt at dele al indtjening ligeligt mellem sig.
”Ellers følte vi ikke, at vi turde investere i de store projekter. Så vi spreder risikoen og tør kaste os ud i nogle ting, der kræver lidt mere forarbejde. Det er vores filosofi for at gå sammen alle tre. For at føle, det er et fælles projekt.” siger Sune Gudmundsson.
Man gider jo ikke være den, der tjener mindst
Indtil videre har bureauet fået en aftale med et forlag om en bog, og de har været på en tur gennem Skandinavien sammen for at skrive om integration. Økonomien kom på plads via et legat fra Nordisk Råd.
Den fælles fordeling af indtjeningen i tre lige store poser penge betyder, at det kan lade sig gøre for den enkelte at bruge tid på fondsansøgninger og forarbejde til de fælles projekter, mener Sune Gudmundsson. På den måde bliver den lige fordeling af indtjeningen et incitament for at investere energi i de større produktioner.
”Man gider jo heller ikke være den, der tjener mindst”, siger han.
”Vi står og skal have vores første egentlige løn nu, og jeg har ikke engang spekuleret på, hvor meget jeg har bidraget med i det samlede regnskab. Det har vi heller ikke lavet oversigter over. En idé kan jo være lige så meget værd som en artikel halvt skrevet”.
Privilegier og daglejermentalitet
Baggrunden for starte et bureau sammen er også en erkendelse af, at det i dag ikke nødvendigvis er mere interessant eller sikkert at være fastansat på et af de etablerede medier, end det er at stå uden for, fortæller Lasse Wamsler.
”Fastansatte i dag er jo ikke nødvendigvis meget mere sikre, end folk, der står uden for den mølle. Så snart man når til den erkendelse, så kan man udvikle en anden tro på det, man laver,” siger han.
Der er stadig mange privilegier forbundet med at være fastansat og enormt meget daglejermentalitet i det her store proletariat uden for. Der har det helt klart været en tilfredsstillelse at finde sammen og udvikle en stolthed – også ved at sige nej til medier – og finde ud af, hvad der gør det sjovt og meningsfuldt for os at være journalister.
Lasse Wamsler
Sværdslag for journalistikken
Planen er, at få forretningen til at løbe rundt uden produkter som PR og kommunikationsydelser på hylderne. Men som nye iværksættere har de tre journalister hørt historierne om, hvor pengene for selvstændige i branchen er.
”Alle siger jo, at vi bliver nødt til at lave noget kommunikation og PR på et tidspunkt. Fordi der er pengene. Men det har vi egentlig ikke lyst til. Jeg synes, der er brug for lidt munkeindstilling til det der – og nogle sværdslag for journalistikken også fra folk, der ikke sidder på de store etablere medier. Om det så kan løbe rundt… Det tror vi sådan set, det kan,” siger Lasse Wamsler.