Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Vigtigt om folkepension og delpension 65+

Delpension

Du kan nedsætte din arbejdstid i de sidste år inden pensionsalderen og hæve delpension af staten i forhold til nedsættelsen, hvis du er født før 1959, ikke kan få/ikke har fået efterløn, samt opfylder visse andre krav. Med andre ord en økonomisk kompensation for at gå ned i tid. Dansk Journalistforbund rådgiver ikke om pension men du kan læse mere om ordningen her.

Delpensionsalderen afhænger af, hvornår du er født. Muligheden for at hæve delpension gælder såvel ansatte som selvstændige/freelancere.

Ordningen er beskrevet her og bliver udfaset med udgangen af 2025. Ordningen administreres af Udbetaling Danmark, og man skal spørge specifikt efter den medarbejder, der har med ordningen at gøre.

 

Du skal selv søge folkepension

Du får ikke automatisk udbetalt din folkepension, men skal selv søge. Du kan søge om folkepension et halvt år før, du har ret til at få den udbetalt. Du søger om folkepension via pensionsguiden på borger.dk. Vil du udskyde folkepensionen, skal du søge om udsættelse, inden du begynder udbetalingen.

Hvornår kan jeg få folkepension?

Du kan få folkepension, fra du er mellem 65 og 69 år afhængigt af, hvornår du er født. Her kan du se, hvornår du rammer folkepensionsalderen, som den er kendt i 2021:

Fødselsdato 31. december 1953 eller tidligere:  65 år

Fødselsdato 1. januar 1954 – 30. juni 1954:  65 ½ år

Fødselsdato 1. juli 1954 – 31. december 1954:  66 år

Fødselsdato 1. januar 1955 – 30. juni 1955:  66 ½ år

Fødselsdato 1. juli 1955 – 31. december 1962:  67 år

Fødselsdato 1. januar 1963 – 31. december 1966:  68 år

Fødselsdato 1. januar 1967 eller senere:  69 år 

Bemærk at folkepensionsalderen fastsættes ved lov og vil blive reguleret hvert 5. år, næste gang i 2025. Tallene i skemaet er derfor vejledende og kan blive forhøjet, fordi folkepensionsalderen bliver tilpasset den gennemsnitlige levealder. (Kilde: borger.dk)

Du kan udsætte folkepensionen

Inden du søger om folkepension, skal du tage stilling til, om du ønsker at udskyde din folkepension. Har du først taget hul på den, er det for sent. Du kan vælge at udskyde din folkepension og udbetalingen af ATP. Det har den fordel for dig, at du optjener en såkaldt venteprocent, som du får udbetalt som tillæg, når du vælger at få udbetalt din folkepension.

  • Du kan udskyde din folkepension i to perioder og sammenlagt 10 år i alt.
  • Du skal kunne dokumentere, at du har arbejdet et vist antal timer det seneste år. Sæt dig grundigt ind i betingelserne på borger.dk.
  • Du kan også få vejledning om reglerne hos Udbetaling Danmark

​​​​-----

Retur til 65+ forsiden >

 

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk