Tag et økonomisk tjek 55+
Få kigget din økonomi efter i sømmene, når du er på vej ind i denne næste fase af dit arbejdsliv. Det gælder især, hvis du ændrer din arbejds- eller boligsituation. Det er en god idé at gå til forskellige rådgivere, så du kommer hele vejen rundt om forskellige scenarier.
Få økonomisk rådgivning
- Hvis du ønsker at arbejde mindre
- Hvis du ønsker at gå selvstændig eller freelance
- Hvis du vil have ro i maven i forhold til din fremtidige økonomi som efterlønner eller pensionist
- Hvis du vil regne på, hvornår du har råd til at gå på efterløn eller pension
- Hvis du ønsker at flytte eller lave andre større ændringer, der kan påvirke din økonomi
Banken
Din bank kan rådgive dig i forhold til dit engagement i banken, lån, investeringer og eventuelle pensioner. Husk, at banken tjener penge på dig som kunde, og at rådgivningen derfor ikke er helt uvildig.
Pensionsselskabet
Dit pensionsselskab kan hjælpe dig med at regne på din fremtidige økonomi og med at rådgive dig i forhold til, hvornår du skal tage hul på forskellige opsparinger, så modregninger påvirker din folkepension mindst muligt. Du kan også få overblik over, om du skal spare noget ekstra op i dine sidste år på arbejdsmarkedet.
Uvildig økonomisk rådgiver
En uvildig rådgiver kan hjælpe dig med overblik over din samlede økonomiske situation og komme med forslag til dispositioner, som banken og pensionsselskabet ikke nødvendigvis fortæller om. En uvildig rådgivning koster penge, men de kan være godt givet ud.
Organisationer
Dansk Journalistforbund tilbyder via PFA en gratis rådgivning, men har ikke aftaler med uvildige rådgiverfirmaer om yderligere seniorøkonomisk rådgivning. Frem til juni 2024 tilbyder DJ dog en individuel rådgivning via selskabet AO, hvis man sparer op via Mediernes Pension. Samtidig vil der være et særligt rådgivningstilbud til dem, der er meget tæt på at lade sig pensionere, og som skal tage stilling til, i hvilket tempo pensionspengene skal udbetales. Læs mere her.
Ældre Sagen har en gratis rådgivning i et begrænset omfang, også for ikke-medlemmer. Som medlem kan du få rabat på en seniorøkonomisk rådgivning hos et privat firma.
Faglige Seniorer tilbyder også gratis pensionsrådgivning i et vist omfang til medlemmer.
Særligt om lønsikring for såvel lønmodtagere som selvstændige
En lønsikring er et tillæg til dagpengene og kan sørge for, at du kan stå lidt bedre økonomisk, skulle du blive arbejdsløs eller gå konkurs med din virksomhed.
Men den er primært indrettet til det yngre segment. Forsikringerne dækker ikke, hvis du går på efterløn, og efter du bliver folkepensionist. Tjek din police, for der er forskel på betingelserne fra selskab til selskab. Nogle selskaber har for eksempel et stop for dækning allerede, når du bliver 56. Forsikrer du dig gennem AJKS (Arbejdsløshedskassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog), kan forsikringen tegnes, indtil du bliver 58 år, og dækker til du fylder 63 år.
-----